Pazar Postası SEY Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı: Bir umut yaratmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir
Paylaş
SEY Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı: Bir umut yaratmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir

52 yıldır eğitim alanında faaliyet gösteren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın kurucuları, Semra ve Enver Yücel adına kurulan SEY Vakfı, geçtiğimiz mayıs ayında kuruldu. İlk faaliyetine de gelecek bursu ile başladı. Vakıf, ailesi asgari ücretle geçimini sağlayan, anaokulu ve ilkokul öğrencisi 20 çocuğa tam burs verecek. 1 Temmuz’da başlayan burs başvuruları, 30 Temmuz’a kadar seyvakfi.org internet sitesi üzerinden yapılabilecek. ‘Bir çocuktan bir umut yaratmak’ hedefiyle pek çok farklı alanda çalışmalar yürütecek olan Semra ve Enver Yücel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel ve Başkan Vekili Begüm Yücel Çabakçor ile burs konusunu ve vakfın çalışmalarını konuştuk. Kezban Yılmaz / kezban.yilmaz@posta.com.tr

Yaklaşık iki ay önce SEY Vakfı’nı kurdunuz. Fikir nasıl çıktı ortaya?

Haberin Devamı

Hüseyin Yücel: Kendi çocuklarımızdan çıktı. Benim iki kızım, kardeşim Begüm’ün ise iki oğlu var. Bu ülkede milyonlarca kişinin, milyonlarca çocuğu var. Fırsatları olan aileler, çocuklarına sundukları imkanlarla, onların iyi eğitim almasını, yabancı dil öğrenmesini, bir müzik aleti çalmasını ve daha birçok şeyi yapmasını sağlıyor. Onlar daha zeki olduğu için değil, fırsatları olduğu için tüm bunları öğreniyor. “İmkanı olmayanların suçu ne?” diye düşündük.

Peki, sistem nasıl işleyecek?

H.Y.: İhtiyaç sahibi 20 öğrenciye burs vereceğiz. Bursu, anaokulu ve ilkokul kademesindeki çocuklarımıza vereceğiz. Türkiye’nin her yerinden başvuru kabul ediyoruz. Bursu kazanmanın temel şartı ise aile geçiminin asgari ücretle sağlanması ya da anne ve babanın işsiz olması. Yaş grubu küçük olduğu için herhangi bir sınava girmeyecekler. Burs alacak öğrenciler, ekonomik koşullarına göre belirlenecek ve tüm anaokulu ve ilkokul hayatları boyunca bursları devam edecek.

Haberin Devamı

Bursu almaya hak kazanan öğrenciler hangi okullarda öğrenim görecek?

H.Y.: Vakfımız aileyle birlikte bir okul belirleyecek. Bu okul, özel okul olacak. Yanlış anlaşılmasın, yalnızca bizim okullarımız için söylemiyorum, her okulda okuyabilir öğrenciler. Aileyle beraber belirlediğimiz bu okulun tüm eğitim ücretlerini ve eğitime bağlı yemek, kıyafet, kitap, servis gibi tüm giderlerini karşılayacağız.

ÖĞRENCİNİN AKADEMİK BAŞARISINA GÖRE BURSU DEVAM EDEBİLECEK

Bursu neden sadece anaokulu ve ilkokul öğrencilerine veriyorsunuz?

Begüm Yücel Çabakçor: Öğrenci bursları genellikle üniversite kademesinde veriliyor. Oysa araştırmalar gösteriyor ki, bir ülkede eğer anaokuluna ya da ilkokula bir dolar yatırım yapılıyorsa, o bir dolar o ülkeye, yedi dolar olarak geri dönüyor. Yani yedi katı bir kazanç sağlıyor. Bu bakımdan bursun bu yaş grubundaki çocuklara verilmesini çok önemsiyoruz. Vakıf bünyesinde, tabii ki lise ve üniversite öğrencileri için de projelerimiz olacak ama öncelikle küçük yaş grubundaki çocuklara yoğunlaşacağız.

Peki öğrenci ortaokula geçince bursu devam edecek mi?

Haberin Devamı

B.Y.Ç.: Öğrencinin ilkokuldan sonra bursunun devam edip etmemesini akademik başarısına bağlayacağız. Bunun için bir sınav yapmayacağız. Bursunun devam edip etmeyeceğini tamamen öğretmeninin verdiği geri bildirime göre belirleyeceğiz.

SEY Vakfı’nın diğer çalışmalarından da bahseder misiniz?

B.Y.Ç.: Türkiye’nin ücra köşelerine giderek dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara, ailelere, bölgelerinin sosyo-ekonomik şartlarına uygun eğitimler vereceğiz. Annebaba seminerlerimiz olacak. Çocuklara oyunlarla dolu eğitimler düzenleyeceğiz. Yine Genç Girişimciler Yarışması düzenleyecek bir vakıf olarak, lise çağındaki çocuklara girişimciliği anlatacağız. Kendi işlerini nasıl kuracaklarını daha o yaşta onlara aktarmaya çalışacağız. Covid-19 izin verirse eylül ayında ilk eğitimimizi Doğu’da yapacağız.