Beden Sağlığı SGK'dan 5 hastalığa yakın takip

SGK'dan 5 hastalığa yakın takip

Paylaş
SGK'dan 5 hastalığa yakın takip

SGK, sağlık harcaması giderek yükselen 5 hastalığı kontrol altına almak için "klinik kalite sistemi" kuruyor. Bu sistemle diyabet, inme, KOAH, hipertansiyon ve kalp krizi yakından takip edilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm hastanelerde uygulanmak üzere “Klinik Kaliteyi Önceleyen Fiyatlandırma Modeli” için harekete geçti. İlk etapta son yıllarda hızla artış görülen diyabet, inme, KOAH, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ölçümlenmesi gereken hastalıklar olarak belirlendi.

SGK ve Sağlık Bakanlığı, hastanelerde bu hastalıkların tedavisiyle ilgilenen kliniklerin kalite ölçümlerini yapacak. Böylece kaliteye ve sonuca gere ödeme dönemi başlayacak. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde ayda 100 kalp krizi hastasının 90’ı kurtarılıyorsa buna karşın İstanbul Üniversitesi Hastanesi’nde 100 hastanın 10’u kurtarılıyorsa aynı şekilde ödeme yapılmayacak.

KAYIT SİSTEMİ OLUŞTURULACAK

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, “Bu hastalıklar için akademik derneklerin de yer alacağı bilim komisyonları tarafından uluslararası standartlara göre istenilecek veriler belirlenip kayıt sistemi oluşturulacak. Her yıl oluşan veriler bilim komisyonu tarafından değerlendirilerek tedavi etkinliği ve kalitesi değerlendirilecek. Bu sayede hastalıkların yönetimi sağlanabilecek. Oluşan kayıt formları geri ödemeyle ilişkilendirilecek” dedi.

'DİYABETİK AYAK SORUNUNU AŞACAĞIZ'

Sistemin uygulanacağı diyabet hastalığını anlatan Koç, “20 yıl boyunca diyabet tedavisi gören, düzenli kontrollerine giden, ilaçlarını kullanan, dengeli beslenen, düzenli fizik aktivitelerini yapan bir vatandaşımız ile bu hassasiyeti göstermeyen hastamız arasındaki farkı görebilme ve aksayan noktaya müdahale edebilme imkânı bulabileceğiz. Amacımız diyabeti yönetebilmek ve ‘diyabetik ayak’ diye ifade ettiğimiz ve yılda binlerce hastamızın sadece bu nedenle ayak ve bacak gibi bir uzvunun kaybına yol açan komplikasyonları azaltmak” diye konuştu.


Haberin Devamı