Antalya SGK ve Emniyet'ten müzisyenlere bilgilendirme toplantısı

SGK ve Emniyet'ten müzisyenlere bilgilendirme toplantısı

Paylaş
SGK ve Emniyet'ten müzisyenlere bilgilendirme toplantısı

SGK ve Emniyet'ten müzisyenlere bilgilendirme toplantısı

Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA) - DÜNYADA ve ülkemizde etkili olan koronavirüs salgınından dolayı işsiz kalıp sahneye çıkamayan, bu yüzden ekonomik sıkıntı yaşayan müzisyen ve ses sanatçıları hakları konusunda bilgilendirildi.

Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MSF - MÜZSAN) Antalya İl Temsilciliği, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Antalya İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleşen 'Antalya 2. Müzisyen ve Sanatçı Bilgilendirme Toplantısı'na pandemi döneminde işsiz kalarak mağdur olan müzik ve ses sanatçıları katıldı.

SOSYAL HAKLAR NELER BİLİNMELİ

MSF- MÜZSAN Antalya İl Başkanı Sinem Çevik Bakarlar, toplantının amacının sanatçıları ilgilendiren 5510 sayılı kanunun ek-6 maddesi (sanatçı sigortası), 1774 sayılı emniyete kimlik bildirim kanunu hakkında bilgilendirmek olduğunu belirti. Bakarlar, "Müzik ve ses sanatçılarımızı, ilgili kanunlarla belirlenmiş birçok sosyal hakları olduğundan haberdar etme çabasındayız" dedi.

KİMLİK BİLDİRİMİ ZORUNLULUĞU

Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'nden İsmail Topaktaş, canlı müzik yapan işletmelerin bir saatlik, bir günlük programı da olsa emniyetin kimlik bildirme bürosuna müzisyenlerin kimliklerini 24 saat içinde bildirme zorunluluklarının olduğuna söyledi. Topaktaş sözlerini şöyle sürdürdü;

"Emniyet, turistik konaklama tesisleri, müzikli restoran-kafeterya gibi eğlence mekânları üzerinde sıkı bir denetim uyguluyor. Müzisyenlerin kimlik bildirimlerinin sisteme yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. Bu bildirim, sanatçılarımızın hakları açısından önem taşıyor. Emniyete yapılan bildirimleri SGK'da sistem üzerinden görüyor, takip ediyor. Kimlik bildirimi yapmamış işletme hakkında da yasal işlem uygulanıyor."

MÜZİSYENLER İÇİN (EK-6) ÖNEMLİ

SGK yetkilisi Saliha Başkurt ile Şaban Karaca, ilgili kanunun EK-6 maddesinin müzisyenleri ilgilendirdiğine, hayati önem taşıdığına vurdu yaptı. Konuşmacılar, "Sanatçıların kayıt dışı çalıştırılmalarını önlemek için kanuna EK-6 maddesi konmuş. Sanatçı, Ek-6'dan mutlaka yararlanmalıdır. Ayda 10 günden az sahnede çalışan müzik ve ses sanatçısı EK-6'ya tabi oluyor, bu kapsam da isteğe bağlı emekli olabiliyor. Kimlik bildirimlerinin yapılıp yapılmadığını çok sıkı takip etmelidirler. Bu konudaki şikâyetler de 112 ile SGK'na yapılmalı. Şikâyetler anında değerlendiriliyor" diye konuştu.

MSF- MÜZSAN Antalya İl Başkanı Sinem Çevik Bakarlar, müzisyenleri hakları konusunda bilgilendiren Antalya İl Emniyet ile SGK yetkililerine teşekkür plaketi sundu.

ZAMAN KISITLAMASI KALDIRILSIN

Bilgilendirme toplantısını ikinci bölümde ise işletmelerde canlı müzik saatindeki kısıtlamanın kaldırılması istendi. Müzisyenler, "Gece 04'00'de kadar ruhsatı olan işletmeler de mecburen 24.00'de müziği kesmek zorunda kalıyor, uzatan işletmeye ağır para cezası uygulanıyor. Bir müzisyen, bir gece de birkaç işletme de birer saat müzik yapıyor. Kısıtlama olunca bir ya da iki işletmede enstrüman çalıyor, şarkı-türkü söyleyebiliyor. Durum böyle olunca da zaten güçlükle iş buluyoruz, kazancımız da azalıyor" şeklinde yakındı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı