Beden Sağlığı Sıcaklarda arı sokmasına dikkat!

Sıcaklarda arı sokmasına dikkat!

Paylaş
Sıcaklarda arı sokmasına dikkat!

Uzmanlar, arı sokmasının ölümcül olabileceği ve arı çekebilecek kokulardan uzak durulması gerektiği konusunda uyarıyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi İşçimen, havaların ısınmasıyla ortaya çıkan böceklerin zaman zaman insanları sokabildiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Sıcak havalarda özellikle bal arısı, sarıca arı, eşek arıları sokmalarının arttığını belirten Doç Dr. İşçimen, arının zerk ettiği kimyasalının yapısına göre oluşturacağı alerjik reaksiyonun şiddeti de değişebildiğini vurguladı.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Arının zerk ettiği zehir miktarı ile bireylerin bağışıklık sistem cevabı reaksiyonun derecesini belirleyebildiğini anlatan İşçimen, "Ancak tek bir sokma sonrası da ölümcül olabilmektedir. Sokulma bölgesinde kaşıntı, ağrı kızarıklık gibi bölgesel bulgular ortaya çıkarabiliyor. Ateş halsizlik, baş- eklem ağrıları, bulantı kusma, dolaşım bozuklukları bilinç bozuklukları, ağız, dil gibi bölgelerde şişmeler ortaya çıkarabilir hatta dakikalar içinde ölümcül olabilmektedir.

Haberin Devamı

Özellikle yaz sezonunda açık parlak, renkli giysilerin giyilmesinden ve parfüm, saç spreyi gibi arıları çekebilecek kokulu solüsyonlardan kaçınılmalıdır. Arı sokmalarında yapılacak acil önlemler; sokma bölgesinin bol su ve sabun ile temizlenmesi enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca sokma bölgesine buz uygulaması zehirin dağılımını azaltabilir. Sokulan bölge sıkılmamalıdır, arının iğnesinin geç dönemde yaratacağı bir takım reaksiyonlar nedeniyle iğnesi bir cımbız yardımıyla çıkarılabilir." dedi.

ISIRIK BÖLGESİNE AMONYAK VE ÇAMUR SÜRMEYİN

Yaz aylarında görülen örümcek ısırıklarında karadul ve kahverengi örümcek ısırıklarının ölümcül olabildiğini hatırlatan Doç. Dr. İşçimen, zehirleyici etkisinin vücuda giren zehir miktarı ve yetişkin- çocuğa göre değişebildiğini söyledi.

Örümcek ısırıklarının hafif şişlik, kızarıklıktan kas krampları, tansiyon değişikliklerine kadar geniş etkiler oluşturabildiğini dile getiren İşçimen şunları kaydetti: "Özellikle yaşlılar, çocuklar, kalp hastalığı olanlar sağlık kuruluşlarında yatırılarak tedavi edilmelidir. Isırılan bölge su ve sabunla temizlenir, ağrıyı azaltmak için soğuk pansuman uygulamaları, ısırık bölgesi kesilip kanatılmaz, ısırık bölgesine turnike uygulanmaz, amonyak ve yoğurt çamur gibi şeyler sürülmez.

"Zehirli yılanlar tarafından ısırılma vakalarında zehirin cinsi, kas dokuya zerk miktarına bağlı olarak oluşturacağı etki değişebildiğini belirten Doçent Dr. Remzi İşçimen, yılan ısırıklarında da ısırık bölgesinin su ve sabun ile temizlenerek, ısırık olan uzvun hareketsiz hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

İşçimen, "Ayrıca bölgesel buz uygulaması zehirin yayılımını azaltabilmektedir. Halk arasında bilinen ısırık bölgesinin kesilerek emilmesi son derece zararlıdır. Zehirin yayılımın ve emme işlemini yapanların ağız bölgesindeki çatlaklardan ona da zehir geçmesine neden olabilmektedir. Ayrıca ısırık alanın gerisinden uzvun sıkılması da zararlı etkilere neden olabilmekte, zehirin daha sonra vücuda dağılımını arttırabilmektedir." diye konuştu.

Haberin Devamı