Beden Sağlığı Sığ suda balıklama atlamayın uyarısı

Sığ suda balıklama atlamayın uyarısı

Paylaş
Sığ suda balıklama atlamayın uyarısı

Özel Bodrum Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Murat Taşkın, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaz sezonunda meydana gelen deniz kazaları ve sakatlıklarını en aza indirmek amacıyla uyarılarda bulundu

Beyin sinir ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Murat Taşkın, yaptığı yazılı açıklamada, sığ suya balıklama atlayanların yüzde 30’unun kısmi ya da tam felç olduklarını belirtip uyardı. Doç. Dr. Taşkın, "Omurilik, beynimizden gelen komutları kaslara ileterek kollarımızın, ellerimizin hareketini, yürümemizi, iç organlarımızın düzenli çalışmasını sağlayan sinirleri içerir. Boyun omurları bu bölgedeki omuriliği korumaktadır. Özelilikle boyna alınan travmalar boyun omurlarının bir ya da birkaçının kırığına, omurları birbirine bağlayan bağların zedelenmesiyle omurlarda kayma sonucunda omurilik yaralanmasına sebep olmaktadır" dedi.

BOYUNDAN AŞAĞISI FELÇ OLABİLİR


Derinliği çok olmayan havuz veya denize balıklama atlama sonrası alnını yere çarpan kişilerde boyun omurgasının aniden geriye doğru zorlanarak hasar gördüğünü belirten Doç. Dr. Taşkın, ciddi uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Taşkın, "Bu tip zedelenmelerde olay sadece omurgada kalmaz. Boyun bölgesindeki omurilik de zedelenir ve omurilikteki sinir hücrelerinin fonksiyonları bir daha geri gelmeyecek şekilde kaybolur ve boyundan aşağıdaki vücut bölgesinde felç durumu ortaya çıkar. Eğer zedelenme tam değil kısmen olmuşsa o zaman kol ve bacaklarda önemli güç kayıpları ve yürüme bozuklukları ortaya çıkar. Omurilik zedelenmesi tamir yeteneği olmayan bir zedelenmedir ve felç tablosu kalıcıdır. Bazen suya sert çarpmalarda boynun geriye doğru fazla zorlanmasından dolayı boyun fıtığı, boyun kaslarında zedelenme, kafa travması, ani solunum durması sonucu boğulmalar meydana gelebilir" diye konuştu.

KAZA SONRASI MÜDAHALE ÖNEMLİ

Doç. Dr. Murat Taşkın, kaza sonrası müdahalenin çok önemli olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Taşkın, "Suda boyna alınan ani travmada yapılacak ilk iş hastayı sudan çıkartıp hastaneye nakletmektir. Ancak hastaları naklederken bir boyunluk takarak boyun omurgasının hareketini engellemek gerekir. Sakatlıkların çoğu hastaların taşınması esnasında yapılan yanlışlıklar sonucunda kalıcı hale gelmektedir" dedi.
Doç. Dr. Taşkın, bu tip kazaların önlenmesi için sığ suları gösteren uyarı levhalarının konulması bu kazaların önlenmesinde en önemli adımlardan biri olduğunu vurgulayıp şunları söyledi:
"Sığ suya balıklama atlamada uygulanması gereken ilk yardım yöntemi konusunda toplum muhakkak bilinçlendirilmelidir. İlk yardım konusuna hakim can kurtaranlar bulundurulmalıdır."

Haberin Devamı