Beden Sağlığı Sigara içilen evde grip daha ağır seyrediyor

Sigara içilen evde grip daha ağır seyrediyor

Paylaş
Sigara içilen evde grip daha ağır seyrediyor

Uzmanlar, sigara içilen evde yaşayanların grip ve nezlesinin daha ağır seyrettiğini belirtiyor. Grip tedavisinde yatak istirahati, uygun ağrı kesici kullanımı ve alkolden uzak durma da iyileşmek için çok önemli

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, sigara içilen evde yaşayanların grip ve nezlesinin daha ağır seyrettiğini belirterek "Grip tedavisinde yatak istirahati, uygun ağrı kesici kullanımı, alkol ve sigaradan uzak durma, iyileşmek için yeterlidir" dedi.

Haberin Devamı

Cevit, vatandaşların çoğunun grip ve nezleyi birbirinden ayırt edemediğini söyledi. Gribe yakalandığını zanneden birçok kişinin aslında nezle olduğunu fark etmediğine dikkati çeken Cevit, ilaç alırken hastalık ayrımı yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Nezlenin hafif, gribin ise ağır seyrettiğini aktaran Cevit, nezlenin "burun ve boğazdaki basit üst solunum yolu enfeksiyonu" şeklinde nitelendirildiğini, 100’ün üzerinde virüsün buna neden olduğunu vurguladı.

BU BELİRTİLER VARSA...

"Burunda başlar, boğazda biter, daha alta inmez ve ayakta atlatılabilir" diyen Cevit, nezlenin gözde yaşarma ve kızarıklık, ışığa duyarlılık, burunda akıntı gibi belirtileri olduğunu, hastaların istirahat ederek uygun ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanarak 7-10 günde iyileştiğini anlattı.

Haberin Devamı

Gribin ise genelde boğazda başlayıp bronşta biten hastalık olduğunu, zatürreye bile yol açabileceğini dile getiren Cevit "Ağır halsizlik ve kas ağrısı, belirgin öksürük, yüksek ateş, grip belirtisidir. Başka bir komplikasyon gelişmemişse, grip tedavisinde yatak istirahati, uygun ağrı kesici kullanımı, alkol ve sigaradan uzak durmak, iyileşmek için yeterlidir" ifadesini kullandı.

DİKKAT!

Cevit, gribin 10-14 günde geçtiğini kaydederek astımı ve akciğerle ilgili rahatsızlığı bulunanlar, kalp kapakçığı değişenler, 65 yaşın üzerindeki kişiler, prematüre doğan ve anne sütü almayan bebeklerin risk grubunda olduğunu belirtti. Kanser hastalarının bağışıklık sisteminin zayıflığı nedeniyle daha dikkatli olması gerektiğini aktaran Cevit, bu gruptakilerin gribi daha ağır geçirebileceklerini söyledi.

Bulunulan ortamın temizliğinin önemine dikkati çeken Cevit, "Ev ve iş yerinin sık sık havalandırılması gerekiyor. Kliniğimize gelen hastalarla yaptığımız görüşmelerde, sigara içilen evde yaşayanların grip ve nezlesinin daha ağır seyrettiğini tespit ettik. Grip ve nezle tedavisinde C vitamini almak tek başına yeterli değil. C vitamini ancak ilaçlarla ya da ek tedavilerle alındığında iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA