Dünya Sigara yasağını parlamento önünde protesto ettiler

Sigara yasağını parlamento önünde protesto ettiler

Paylaş
Sigara yasağını parlamento önünde protesto ettiler

Avusturya'da sigara yasağına karşı çıkanlar, hükümeti protesto etti

Koalisyon hükümetinin bar ve restoranları da kapsayan genel sigara yasağını öngören tasarı üzerinde anlaşması tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

Sigara yasağına karşı çıkan bar, lokal ve restoran sahiplerinden oluşan yaklaşık bin kişi, Avusturya Parlamentosu önünde toplanarak hükümeti protesto etti.

Göstericiler, üzerinde "Sigara yasağına hayır", "Benim diktatöre ihtiyacım yok" ve "Sizin yüzünüzden yağmurda kaldık" pankartları açtı. Müşterilerinin tercihlerine saygı duymasını isteyen göstericiler, ağızlarındaki sigaralarla yapılması planlanan düzenlemeye ve yasağı savunan hükümet üyelerine tepki gösterdi.

Eyleme katılarak destek veren aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache de sigara yasağına karşı mücadele etmek gerektiğini belirterek, "Her işletme, sigara yasağı olup olmayacağına kendisi karar vermelidir. Memnun olan gider, olmayan gitmez" dedi. Yaklaşık 300 bin imza toplayan yasak karşıtları, sigara yasağı konusunda referandum yapılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Başbakan Werner Faymann, referanduma karşı olduğunu ifade etmişti. Avusturya Ticaret Odası, sigara içilen ve içilmeyen bölümler yaptıran ve buna yaklaşık 150 milyon avro para harcayan işletme sahiplerinin lehine Anayasa Mahkemesine dava açabileceklerini açıkladı.

Koalisyon hükümetince kabul edilen düzenlemeye göre restoran, bar ve lokaller gibi kapalı alanlarda genel sigara yasağı uygulanacak. Buna göre işletmelerin düzenlemeye ayak uydurabilmesi için yasa Mayıs 2018’de yürürlüğe girecek. Yasağı savunanlar ise işletmelere 3 yıllık geçiş süreci verilmesinin "utanç verici" olduğunu ileri sürüyor.

Hükümet, gözden geçirilmek üzere uzmanlara gönderdiği tasarıyı en kısa sürede yasalaştırmayı planlıyor. Avusturya’da 2009’da yapılan mevcut düzenlemeye göre kamusal alanlarda sigara yasağı uygulanıyor ancak bu yasaktan restoran ve kafeler "kapalı bölüm" yapmaları şartıyla muaf tutulmuştu.

Uluslararası kurumlarca sık sık "sigara dostu" bir ülke olmakla eleştirilen Avusturya’da, özellikle genç erkeklerin yüzde 52’si, bayanların ise yüzde 34’ü sigara içiyor. Yasağa FPÖ’nün yanı sıra Team Stronach ve Yeni Avusturya (Neos) Partisi de karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

AA