Gündem Sigaraya zam ne zaman gelecek? Sigara fiyatları ne kadar oldu?

Sigaraya zam ne zaman gelecek? Sigara fiyatları ne kadar oldu?

Paylaş
Sigaraya zam ne zaman gelecek? Sigara fiyatları ne kadar oldu?

Bakanlar Kurulu geçen gün karar alarak tütün ürünlerinin vergilendirilmesinde değişikliğe gitti. Vergi politikasındaki değişiklik dün İtibarıyla da Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu gelişmeyle birlikte sigara tüketenler "Sigaraya zam ne gelecek?" sorusunu sorarken sigara fiyatlarının ne kadar olduğu merak konusu oldu.

Sigaraya zam ne zaman gelecek? Sigara fiyatları ne kadar oldu? sorusu Bakanlar Kurulunun tütün ürünlerinin vergilendirilmesinde politika değişikliği kararı sonrası gündem oldu. Buna göre tütün ürünlerinde nispi vergi yüzde 2,25 puan indirilirken, maktu vergi ve asgari maktu vergi tutarları 0,96 ila 9,5 kuruş aralığında arttırıldı. Düzenleme ile yüksek fiyattan satılan sigaralar etkilenmezken ucuz sigaralara 1 lira zam gelmiş oldu.

Haberin Devamı

Sigarada vergi nasıl hesaplanır?

Sigara üzerindeki verginin hesabında farklı unsurlar devreye girer. Bunlar esas itibariyle KDV ve ÖTV’dir. Sigara üzerinde vergi hesaplanırken matrah olarak sigaranın perakende satış fiyatı esas alınır. Buradan geriye doğru gidilir.

KDV hesabı çok meşakkatli değildir. İç iskonto oranı ile perakende satış bedelinin %15,25’i KDV’den kaynaklı vergi yükünü ifade eder.

ÖTV’nin hesabı ise biraz daha karmaşıktır. Üç unsur vardır. Bunlar; vergi oranı (nispi vergi), asgari maktu vergi tutarı ve maktu vergi tutarıdır.

Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergiden büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.

Haberin Devamı