Beden Sağlığı Sigarayı bırakmak için 1 milyon 929 bin kişi başvurdu! (Dünya Tütünsüz Günü)

Sigarayı bırakmak için 1 milyon 929 bin kişi başvurdu! (Dünya Tütünsüz Günü)

Paylaş
Sigarayı bırakmak için 1 milyon 929 bin kişi başvurdu! (Dünya Tütünsüz Günü)

Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayı bırakmak isteyenlere destek amacıyla 2009’da kurulan Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne bugüne kadar 1 milyon 928 bin 916 kişi başvurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tütün ürünlerinin zararları hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak ilan edilen 31 Mayıs’ta, sigaranın zararlarına dikkat çekiliyor.


HER YIL 600 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR


Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre dünyada yılda 6 milyon kişi, Türkiye’de de 100 binden fazla kişi sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünyada 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalıyor ve her yıl 600 binin üzerinde kişi sigara içtiği için değil sigara dumanına maruz kaldığı, dumandan pasif etkilendiği için hayatını kaybediyor.

Türkiye’de de sigara dumanından kaynaklanan pasif maruziyetinin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı'nca, 2009’dan itibaren güçlü bir denetim mekanizması geliştirildi. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelden Dumansız Hava Sahası'nın kontrolü için denetim ekipleri oluşturuldu.

BIRAKMAK İSTEYENLERE ÜCRETSİZ İLAÇ

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların taleplerine karşılık vererek hizmete erişimlerini kolaylaştırmak için 2009’da 62 merkezle uygulamaya konulan "Sigara Bırakma Polikliniği" sayısı, 2017’de 415’e çıkarıldı. Sigara Bırakma Poliklinikleri'nden Ocak 2009-25 Mayıs 2017’de 1 milyon 928 bin 916 kişi hizmet aldı.

Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, Türkiye’de henüz geri ödeme kapsamında yer almıyor. Bu kapsamda, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Sağlık Bakanlığı tarafından 2010’da 200 bin, 2014’de de 300 bin kişiye yetecek kadar "vareniklin" ve "bubropion" etken maddeli sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaç satın alındı. Bu ilaçlar, polikliniklere başvuran ve hekimler tarafından uygun görülen hastalara ücretsiz uygulandı.

Haberin Devamı