Yaşam Sığırcıklar doğal gaz kutularına yuva yaptı

Sığırcıklar doğal gaz kutularına yuva yaptı

Paylaş
Sığırcıklar doğal gaz kutularına yuva yaptı

Kars'ta bulunan Cıbıltepe Kayak Merkezi Alpina Konakları etrafındaki doğal gaz kutularını sığırcıklar mesken tuttu

Yaban hayatı araştırmaları için Sarıkamış’ta bulunan Kuzey Doğa Derneği Başkanı, Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, sığırcıkların insanlara yakın olarak yaşamlarını sürdürdüklerini ve bu tür güvenli yerlerde üremeyi tercih ettiklerini söyledi.

YAVRULARINI BURADA BESLİYORLAR

Doğal gaz abone kutularının sığırcıklar için muhteşem bir yuva olduğunu belirten Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, "Kutunun metal olmasıyla beraber duvara monte edildiği için herhangi bir zarar görme olasılığı yok. Kutunun üzerindeki delik ise sanki sığırcık kuşunun gireceği şekilde yapılmış, daha büyük bir canlı giremiyor. Bu nedenle sığırcık kuşları binaların doğal gaz kutularının çoğuna yuva yapmış. Burada yavrular çok hızlı büyüyor. Zaten anne ve babaları 5 dakikada bir böcek getiriyor. Kutularda 3-6 yavru bulunuyor" diye konuştu.

ZARARLI BÖCEKLERİ AZALTIYORLAR

Sığırcıkların ekosisteme ve Sarıkamış Sarıçam Ormanları’na büyük faydası olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, "Sığıcıklar ormanlık alandan böcek ve solucan getirerek yavrularını besliyor. Tabii bu böceklerin bir kısmı da ormanlara zarar veren böcekler. Bu kuşlar aynı zamanda zararlı böceklerin sayısını azaltmakta önemli bir rol oynuyor. Bu sayede ormanların sağlıklı kalmasına da neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı