Spor Şike davasında tahliyeler başladı

Şike davasında tahliyeler başladı

Paylaş
Şike davasında tahliyeler başladı

Şike soruşturmasından tutuklu bulunan Tayfur Havutçu, İbrahim Akın ve Serdal Adalı ile birlikte 5 kişi tahliye edildi

Şike Davası’nda BJK’li yönetici Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu ve futbolcular İbrahim Akın, İskender Alın, Ümit Karan ve Korcan Çelikay, BJK’li Ahmet Ateş ve Abdurrahman Yakut tahliye edildi.

>>>TAYFUR HAVUTÇU: TAHLİYE OLDUĞUM VE EVİME KAVUŞTUĞUM İÇİN MUTLUYUM


Duruşma, 14 Şubat’ta Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülecek. Oybirliği ile aldığı tahliye kararına "Atılı suçun mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre ve yasanın değişmesini" gerekçe gösterdi.

>>>TAHLİYE KARARI VERİLEN 8 KİŞİ METRİS’TEN AYRILDI

14 Şubat’taki İlk duruşma Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülecek. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabulünün ardından sanıkların tutukluluk halini inceledi. Mahkeme, 31 tutuklu sanıktan 8’ini oy birliği ile tahliye etti.

>>> ŞİMDİ TOP PFDK'DA


KİMLER TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme tutuklu sanıklar Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu, BJK’li Ahmet Ateş, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’lu futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın, Eskişehirsporlu futbolcu Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay ve Diyarbakırspor Başkanı Abdurrahman Yakut’un tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, oybirliği ile aldığı tahliye kararına "Atılı suçun mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre, yasanın değişmesini" gerekçe gösterdi.

14 Şubat’ta yapılacak ilk duruşmanın Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda görülmesine karar verildi. Mahkeme ,68 şüpheliye konulan statlara giriş yasağını da kaldırdı.

28 KİŞİNİN YASAKLARI KALDIRILDI

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin davada, aralarında İbrahim Akın, Tayfur Havutçu, Emmanuel Chinenye Emenike, Ümit Karan’nın da bulunduğu 28 kişi hakkındaki seyirden yasaklanma cezasının kaldırılmasına hükmetti.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya ilişkin tensip incelemesini tamamladı. Buna göre, İbrahim Akın, İskender Alın, Tayfur Havutçu, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Cengiz Demirel, Doğan Ercan, Emmanuel Chinenye Emenike, Fatih Akbaba, Gökçek Vederson, Halil Köntek, Hikmet Karaman, Kenan Yaralı, Levent Eriş, Mahmut Boz, Mehmet Boz, Mehmet Şen, Murat Öztürk, Mustafa Ulaş Ortakaya, Serdar Berkin, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Şükrü Ongan, Tuğrul Çağrı Üzer, Zafer Önder İpek, Faruk Yaşar, Sercan Yıldırım ve Murat Şahin hakkında 6222 sayılı yasanın 18. maddesi gereğince seyirden yasaklama kararına karşı yapılan itirazları kabul eden mahkeme heyeti, adı geçen sanıklarla ilgili seyirden yasaklanma koruma tedbirinin kaldırılmasına hükmetti.

KORUMA TEDBİRİ DEVAM EDEN İSİMLER

Mahkeme heyeti, aralarında Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı’nın bulunduğu 40 kişi hakkında seyirden yasaklanma koruma tedbirinin devamına karar verdi.

Sanık Emmanuel Chinenye Emenike’nin yurt dışına transfer olduğundan yurt dışındaki adresi tespit edilerek bulunduğu ülkeden istinabe suretiyle sorgu ve savunmasının yapılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Türkiye Futbol Federasyonuna müzekkere yazılarak sanıklar Haldun Şenman, Sami Dinç ve Talat Emre Koçak’ın suç tarihlerinde federasyonda görevli olup olmadıkları, menajerlik sınavı ile ilgili gönderilen soruların kime ne şekilde gönderildiği, soruların gönderildiği kişiler arasında söz konusu şahısların bulunup bulunmadığı ve soruların tercümesinin ne şekilde yapıldığı hususlarının araştırılarak mahkemeye bilgi verilmesinin istenilmesini öngördü.



AZİZ YILDIRIM VE 22 SANIĞA TAHLİYE YOK

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabulünün ardından sanıkların tutukluluk halini inceledi. Mahkeme, tutuklu sanıklar Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Abdullah Başak, Abdullah Eker, Abdullah Karakız, Ahmet Çelenbi, Ali Kıratlı, Bülent Uygun, Bülen İbrahim İşcen, Cemil Turhan, Coşkun Çalık, Hakan Karaahmet, Haldun Şenman, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mecnun Otyakmaz, Mehmet Yenice, Ömer Ülkü, Sami Dinç, Selim Kımıl, Talat Emre Koçak, Tamer Yelkovan ve Yusuf Turanlı’nın "üzerlerine atılı suçun yasal yaptırımı olan sevk maddelerinin alt ve üst sınırları, atılı suçun niteliği, dosyada bulunan fiziki takip tutanakları, telefon görüşme tutanak içerikleri, bir kısım sanıkların beyanları, el koyma tutanakları, CD çözümleri göz önüne alındığında kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterinin mevcut dosyada devam etmesi, delilleri karartma ihtimalinin bulunması ve bu nedenle koruma tedbirlerinin de uygulanması yeterli olmayacağından tutuklama sebeplerinin kalkmadığını" belirtti. Mahkeme bu nedenle 23 sanığın tahliye taleplerinin reddederek, tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

HAVUTÇU İLE BİRLİKTE 8 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

Mahkeme, Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı, Teknik Direktör Tayfur Havutçu, BJK’li Ahmet Ateş, İstanbul Büyükşehir Belediyespor’lu futbolcular İbrahim Akın ve İskender Alın, Eskişehirsporlu futbolcu Ümit Karan, Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay ve Diyarbakırspor Başkanı Abdurrahman Yakut’un tahliyesine hükmetti. Mahkeme, oybirliği ile aldığı tahliye kararına "Atılı suçun vasıf mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süreler, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasanın 6250 Sayılı yasa ile değişiklik yapılmasını" gerekçe gösterdi.Mahkeme, tahliye edilen sanıklara yurtdışı çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

33 ŞÜPHELİ YAŞADIĞI BÖLGEDE İFADE VERECEK

Mahkeme, yasadaki değişiklikle birlikte sanıkların savunmalarının kendi bölgelerinde mahkemelerde alınabileceğini ifade ederek aralarında Nevzat Şakar, Gökçek Vederson, Mehmet yıldız, Serdar Kulbilge’nin de olduğu 33 kişinin yaşadıkları bölgedeki ifade vermesine karar verdi. Bu nedenle 33 sanığın yaşadıkları bölgedeki mahkemelere talimat yazıldı.

EMENİKE YURTDIŞINDA İFADE VERECEK


Sanık Emnanuel Chinenye Emenike’nin yurtdışına transfer olduğunu hatırlatan Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak en son görev yaptığı kulübünden sanığın yurtdışı tebligat adresinin ayrıntılı şekilde istenilmesine karar verdi. Mahkeme Emenike’nin adres bilgileri geldiğinde, bulunduğu ülkede ifadesinin alınmasına karar verdi. İddianamenin duruşmada okunması için TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden 2 spiker talep eden Mahkeme, 6222 Sayılı Yasanın 18. maddesinde yer alan "Seyirden yasaklanma" koruma tedbirine yönelik de karar verdi.

SEYİRDEN YASAKLANMA KARARINA İNCELEME

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi: "Koruma tedbirlerinin genel unsurları ve özellikle koruma tedbirinin ölçülülük unsuru nazara alındığında mesleği futbolcu ve antrenör olan bir kısım sanıklar hakkında seyir yasağı uygulanması halinde bu sanıkların mesleklerini icra etmek amacı ile yasanın 18/1. maddesi ile getirilen ‘müsabaka ve antremanları izlemek amacıyla spor alanlarına girişlerinin yasaklanmanın ağır sonuçlar doğuracağı, belirtilen hükmünde daha çok öne çıkan unsurun ‘izlemek’ eylemi olduğu, futbolcu ve antrenör olan kişilerin müsabaka ve antrenmanda bulunma amaçlarının spor olayını izlemekten ziyade mesleklerini icra etmek amacını taşıdığı, belirtilen meslek grubunun mesleklerini başka türlü icra imkanının da bulunmadığı, bu kişiler hakkında yargılama sırasında seyirden yasaklanma kararının uygulanmasının çalışma özürlüğü açısından ağır sonuçlar doğuracağı nazara alınarak mesleği futbolcu ve antrenör olan sanıklarla ilgili olarak dosyadaki delil durumu da nazara alınarak bu aşamada seyirden yasaklanma kararının kaldırılmasının uygun olacağı anlaşılmıştır."

28 SANIĞIN SEYİR YASAĞI KALDIRILDI


Mahkeme, "dosyadaki delil durumu, isnad edilen eylemlerin niteliği, koruma tedbiri ile elde edilmesi istenen amaç arasındaki uygunluk, sanıkların mesleklerinin futbolcu ve antrenör olmaları, bir kısım sanıklar bakımından üzerlerine atılı eylem tarihleri, ölçülülük ilkesi" gerekçeleriyle bazı sanıkların seyirden yasaklanma tedbirinin kaldırılmasına hükmetti. Mahkemenin yasağı kaldırdığı isimler şöyle: "İbrahim Akın, İskender Alın, Tayfur Havutçu, Ümit Karan, Korcan Çelikay, Cengiz Demirel, Doğan Ercan, Emmanuel Chinenye Emenike, Fatih Akbaba, Gökçek Vederson, Halil Köntek, Hikmet Karaman, Kenan Yaralı, Levent Eriş, Mahmut Boz, Mehmet Boz, Mehmet Şen, Murat Öztürk, Mustafa Ulaş Ortakaya, Serdar Berkin, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Şükrü Ongan, Tuğrul Çağrı Üzer, Zafer Önder İpek, Faruk Yaşar, Sercan Yıldırım ve Murat Şahin"

40 SANIĞIN SEYİR YASAĞI DEVAM EDİYOR

Mahkeme "dosyadaki delil durumu, isnad edilen eylemlerin niteliği, koruma tedbiri ile edilmesi istenen amaç arasındaki uygunluğu" dikkate alarak bazı sanıklar hakkındaki seyirden yasaklama kararının devamına karar verdi. Mahkemenin yasağın devamına ilişkin karar verdiği isimler şöyle: "Olgun Peker, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Abdullah Başak, Abdurrahman Yakut, Ahmet Çelebi, Ahmet Ateş, Ali Kıratlı, Bülent Uygun, Bülent İbrahim İşcen, Cemil Turhan, İlhan Ekşiğlu, Mecnun Otyakmaz, Mehmet Tenice, Ömer Ülkü, Sami Dinç, Serdal Adalı, Tamer Yelkocan, Yusuf Turanlı, Sadri Şener, Beşir Acar, Erdem Konyar, Faruk Taşseten, Hasan Çetinkaya, İlhan Çelikay, Mithat Halis, Muhammet Şenyüz, Mustafa Sani Şener, Nevzat Şakar, Alaeddin Yıldırım, Samet Güzel, Serkan Acar, Seyit İbrahim Kalender, Ümit Aydın, Yavuz Ağırgöl, Zafer Tüzün, Zeki Mazlum, Yadigar Boğa, Metin Korkmaz, Göksel Gümüşdağ.

DURUŞMA SİLİVRİ’DE GÖRÜLECEK-


Mahkeme, sanık ve avukatlarının sayısı, duruşmaya katılması muhtemel dinleyici ve benzeri kişilerin fazla olması, Çağlayan Adliyesi’ndeki mevcut duruşma salonunun kapasitesi itibariyle yeterli olmayacağını belirtti. Bu haliyle duruşmadaki güvenlik ve nizamın sağlanmasında güçlük çekileceğini ifade eden mahkeme, duruşmaların Silivri Cezaevi yanında bulunan duruşma salonunda 14 Şubat 09.30’da yapılmasına hükmetti.

TAHLİYE KARARININ ARDINDAN METRİS CEZAEVİ ÖNÜ


Şike soruşturmasında 8 sanığa tahliye kararı verilmesinin ardından, çok sayıda basın mensubu Metris Cezaevi önünde nöbete başladı.
Şike soruşturması kapsamında, aralarında Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu ve Yöneticisi Serdal Adalı’nın da bulunduğu 8 kişiye tahliye kararı verilmesi üzerine basın mensupları cezaevi önüne akın etti. Beşiktaşlı bazı taraftarlar da haberin ardından Metris Cezaevi’nin önüne gelerek sevinç gösterilerinde bulundu.

Beşiktaş’ın ikinci Başkanı Metin Keçeli de Metris Kapalı Cezaevi’ne geldi. Siyah beyazlı yöneticilerin cezaevinde olduğunu aktaran Keçeli, Havutçu ve Adalı’nın bir saat içinde dışarıda olacağını dile getirdi. Bu arada cezaevinin lojmanlarında oturan bir genç, evinin balkonuna Beşiktaş bayrağı astı ve kameralara poz verdi. Tayfur Havutçu’nun eşi Neslihan Havutçu da Metris’e geldi.

2

Haberin Devamı