Pazar Postası Şimdi de dijital detoks çıktı...
Paylaş
Şimdi de dijital detoks çıktı...

Şimdi de dijital detoks çıktı...

Haber: Eylem Keskin
eylem.keskin@posta.com.tr

Yolda yürürken çevrenizdekilere dikkatlice bir bakın. Kaç kişinin kulağında kulaklık yok? Ya da kaç kişi cep telefonuyla konuşmuyor? Kaç kişi elindeki telefonla oyun oynamıyor? Sadece birkaç günlüğüne internetin hayatınızdan çıktığını düşünün. Özellikle biz gazeteciler için bunun başedilmesi çok güç bir kabus olacağı şüphe götürmez.

Hepiniz zaman zaman etrafınızdakilere “Ya biz eskiden ne yapıyorduk? Çevremizdekilerle nasıl haberleşiyorduk?” diye sorup üzerine bir sohbet geliştiriyor olmalısınız... Şunun şurası daha 10-15 yıl önce ihtiyacımız olduğunda en yakın ankesörlü telefona gidip yakınlarımızı aramıyor muyduk? Ya da faturalarımızı internetten yatırmak yerine, yarım saat bekleyeceğimiz bir kuyruğa girmiyor muyduk? Her şeye olmasa da teknolojinin getirdiği kolaylıklara bir çırpıda alışıyor hatta alışmakla kalmıyor ‘bağımlı’ hale geliyoruz.

Düşünün bir kere, o topluluğa dahilseniz eğer, facebook’a ya da Twitter’a girmediğiniz gün oluyor mu? Her ikisi de önemli bir insan grubunun hayatının ayrılmaz parçası. Neredeyse her şeyi bu siteler üzerinden interaktif bir vaziyette yaşıyoruz... Amerika’da giderek artan bu bağımlılığın yarattığı bozulmayı fark edenler hayatlarını geri kazanmak maksadıyla yeni bir kavramı hayata geçirdiler bile: Dijital diyet! Küçümsenmeyecek sayıda kişi ‘teknoloji detoksu’ da denebilecek dijital diyetle tanıştı ve bir klinikte yapılan 45 günlük tedaviye çoktan başladı...

Laptop, cep telefonu kapının dışında kalıyor

Amerika’da Batı Washington’da internet ve oyun bağımlıları için reSTART adlı bir klinik açıldı. Klinik, internet ve online oyun bağımlıları için 45 günlük bir arınma programı sunuyor. Bağımlı olup olmadığınızı nasıl anlayacağınıza gelince; tıklayın siteye ve internet sitesindeki mini testi cevaplayın.

‘Uyku düzeninizde sapmalar mı var?’, ‘Gergin, sinirli ya da depresif mi hissediyorsunuz?’, ‘Fiziksel olarak yorgun musunuz, kas ağrılarınız var mı?’ gibi sorulara verdiğiniz cevaplarla bağımlı olup olmadığınızı hemen anlıyorsunuz. Sonuç bağımlı olduğunuzu gösteriyorsa hemen paniğe kapılmayın, yeter ki iyileşmeyi isteyin.

reSTART işte sizin aradığınız bir detoks merkezi. Ama bu kez teknoloji merakınızı detokslayacaksınız. Peki ama orası neresi mi? reSTART 5 dönümlük yemyeşil bir arazi düşünün. Tatil köyü gibi ama disiplinlisi. Burada detoksa belki tek başınıza başlıyorsunuz ama hemen ailenizi arıyorlar, onları da kontrol altında tutup bağımlılığınızın psikolojik kökenini araştırıyorlar. Yani ailece terapi! Kapıdan girerken cep telefonu, lap top, I phone, oyun konsolu hatta dijital kol saatinizi bile çıkarıyor, oradaki görevliye teslim ediyorsunuz.

Hayvanlara bakıp resim yapıyorlar

Önce sizi kalacağınız küçük bir odaya götürüyorlar. Ranza, gece lambası, perdeler ve halıdan ibaret. Biraz sıkıcı görünüyor ama dışarıda yapabileceğiniz aktiviteler sayesinde o kadar da sıkılmayacaksınız. reSTART aslında bir okul hem de yatılı bir okul.

Bağımlılar her sabah saat 07.00’de yataktan kalkmak zorunda. Bir tek pazar günleri 09.30’a kadar uyuyorlar. Uyandıktan sonra yataklarını toplayıp 07.30’da kahvaltıya iniyorlar.

08.30 ise topluca yapılan egzersiz saati. reSTART’ta gün içinde boş durmak yok. Ya kişisel terapiler ya da grup çalışmaları var. Kitap okuyorlar, kliniğin bahçesindeki hayvanlarla ilgileniyor, ağaç evlerde stres atıyor, doğada yürüyüş yapıyorlar.

Ama bunlar hep saatli. Programa herkes zamanında katılmak zorunda. Saat 12.00’de öğle yemeği var. Arkasından yine çalışmalar başlıyor. Bu kez de mesleki becerilerini geliştiriyorlar.

Sabahlayan bağımlılar saatler 23.00’ü gösterince uyuyor

Klinikteki bağımlılar için en zor geçen kısım ise konuşma terapileri. Çünkü bilgisayarın yalnızlaştırdığı bağımlılar iyiden iyiye konuşmayı unutuyor. Bu yüzden detoks programına 3 katılanlar 1 saat boyunca belirlenen konuyla ilgili sohbet ediyorlar.

Eğer yeni hayatınıza başlarken yeni bir hobi edinmek isterseniz bu da mümkün. Eğitmenler en çok yeteneğiniz olan ya da sevdiğiniz uğraşa sizi yönlendiriyor. Teknoloji bağımlıları için yatma saati saat 23.00. 45 gün süresince burada kalanlar ailelerini ya da eşlerini haftada bir kez görme hakkına sahipler.

Bu arada reSTART’ta kalıp beyninizi ve kendinizi detokslamak istiyorsanız 15 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Ama sonunda teknolojiyi gerçekten faydalı olduğu alanlarda kullanmayı öğreniyor, beyninizi de bu kadar yormamanız gerektiğini, sosyalleşmenin de ne kadar keyifli olduğunu anlıyorsunuz. En azından bu trendin savunucuları böyle olduğunu iddia ediyor!

3

Haberin Devamı