Yaşam Şimdi moda ZUMBA

Şimdi moda ZUMBA

Paylaş
Şimdi moda ZUMBA

On yıldır Dünya'da süregelen Zumba çılgınlığı bir süredir Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Birbiri ardına açılan salonlarda kadın-erkek yüzlerce kişi eğlenerek zayıflamak için, deyim yerindeyse zıplayıp duruyor. Türkiye'nin ilk zumba koreografi eğitmeni olan Didem Büyüktezeller (29) bize hem bu dans-fitness egzersizini anlattı, hem zumba öğrettiği öğrencileriyle poz verdi...

YASEMİN YURTMAN

Haberin Devamı

yyurtman@yahoo.com

Bazı güzel gelişmeler, aksiliklerden doğar. ‘90’ların ortasında Kolombiyalı fitness eğitmeni Alberto Perez, nam-ı diğer Beto, bir gün derse her zamanki aerobik müziklerini getirmeyi unutur. Çantasından, kendisi için yaptığı karışık kaset (salsa, merengue) çıkınca, onu derste kullanmaya karar verir. Müziğe uygun tekrarlı hareketler yerine, içinden geldiği gibi, özgün bir koreografi ile dersini verir.

Beto’nun enerjisi sınıfa yayılır ve herkes bu yeni derse bayılır. Böylece yeni bir dans-fitness egzersizi doğar: Zumba fitness-party. Hiç kuşku yok ki Beto dahil kimse, o zamanlar, zumbanın tüm dünyaya dağılacağını tahmin edemezdi. Oysa şu anda 150’den fazla ülkedeki toplam 140 bin lokasyonda zumba yapılıyor. 10 bini aşkın eğitmen önderliğinde 14 milyon kişi zıplıyor, eğiliyor, bükülüyor...

Haberin Devamı

Sayının bu kadar kabarık olmasının tek sebebi, zumbanın hem zayıflatması hem eğlendirmesi değil. Dans etmeyi seven ve biraz müzik kulağı olan herkes zumba öğrenebiliyor. Öğrenmekle kalmıyor, eğitmen bile olabiliyor. Türkiye’de 250 zumba eğitmeni var. Bunlardan biri de Didem Büyüktezeller. Zumbanın dünyaya yayılmaya başladığı 2009 yılında, İstanbul’daki Hillside City Club’a gelen Alberto Perez ile tanışıp ondan ders almış Büyüktezeller. Yıllarca lisanslı voleybol oynayan, pilates, step ve aerobik de öğreten Büyüktezeller, zumbayı öyle sevmiş ki sertifika alıp eğitmen olmakla yetinmemiş, Master Trainer (eğitmen eğitmeni) seviyesine ulaşmanın yollarını aramaya koyulmuş.

Bu uğurda Amerika, Hollanda, Almanya ve İngiltere’ye gitmiş, sertifikalarına yenilerini, hatta daha önemlilerini eklemiş. Kah Amerika’da dünyanın dört bir yanından gelen 6 bin eğitmenle birlikte ders görmüş, kah Londra’da düzenlenen ilk eğitmenler konferansına katılarak ‘Zumba Gold Sertifikası’nı almış. Geçtiğimiz yaz da ‘zumba jammer’, yani koreografi eğitmeni seçilerek Amerika’ya davet edilmiş. Bu sayede Türkiye’nin ilk ve tek ‘zumba jammer’ı olan Didem Büyüktezeller, şu anda Hillside City Club Trio’da meraklılarına zumba öğretiyor.

Haberin Devamı

Büyüktezeller bu egzersizin farklı çeşitleri olduğunu söylüyor; “Zumbatomic (çocuklara özel), Zumba Toning (ağırlıklarla yapılıyor), Zumba Gold (bedeni yaşlı, ruhu gençler için), Aqua Zumba (havuzda uygulanıyor) gibi türler var.” Eğitmen şöyle devam ediyor; “Amerika’da yaşayan Türk Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz sağlıklı kalmak için bu dansı öneriyor. Mesleğim gereği spor yaparken insanları gözlemliyorum. Birçok insan spor yapmaktan hoşlanmıyor. Salona gelse de halterlerin, koşu bantlarının arasında kayboluyor, motivasyonunu sağlayamıyor. Zumba ise çok farklı. Birçok öğrencim derslere koşa koşa geliyor.

Her ders ayrı bir parti havasında geçtiği için kimse sıkılmıyor. Üstelik, enerji seviyesi yüksek bir saatlik ders boyunca eğlenirken yaklaşık 600-650 kalori de harcamış oluyorsunuz. Ve evet, Dr. Öz de zumba yapıyor.” Didem Büyüktezeller ve zumba ile ilgili bilgileri www.zumbawithdidem.com adresinden öğrenmek mümkün.

(22.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Haberin Devamı