Kütahya Simülasyon tırında 7,4’lük deprem anını yaşadılar

Simülasyon tırında 7,4’lük deprem anını yaşadılar

Paylaş
Simülasyon tırında 7,4’lük deprem anını yaşadılar

Simülasyon tırında 7,4’lük deprem anını yaşadılar

Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA,(DHA)- KÜTAHYA’da, AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Deprem Simülasyon tırında, öğrenciler 1999 yılında İzmit’te meydana gelen 7,4 büyüklüğünde deprem anını yaşayıp, yapılması gerekenleri uygulamalı olarak öğrendi.

Afetlerden en az zararla kurtulması, toplumda farkındalık oluşturmak, beklenen bir felaketten başa çıkılabilir bir olguya dönüştürmek amacıyla düzenlenen afet eğitimleri kapsamında Kütahya’ya gelen Deprem Simülasyon Tırı, vatandaşlarla buluştu. 1999 yılında İzmit’te meydana gelen 7.4’lük deprem etkisinin hissettirildiği tırda öğrencilere ve vatandaşlara deprem sırası ve sonrasında yapılması gereken doğru davranışlar AFAD personeli tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

HEDEF 300 BİN KİŞİYE ULAŞMAK

Kütahya Valisi Ali Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak ile birlikte Valilik önünde hizmet vermeye başlayan AFAD Deprem Simülasyon Tırını ziyaret ederek yetkililerden bilgiler aldı. AFAD Başkanlığının kurulduğu andan itibaren afetlere hazırlık kapsamında çok ciddi çalışmaları olduğuna dikkat çeken Vali Çelik, “Afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası. Afetlere hazırlık kapsamında hem eğitim hem de afet planlarının yapılması afete hazırlığın en önemli parçası. AFAD tarafından hazırlanan simülasyon tırıyla gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı bir eğitimle uluşturmuş olduk. Depremler yaşanılması kaçınılmaz olgular. Bize düşen bu afetlere karşı hazırlıklı olmak. Can kaybı yaşanmaması için depremlerle yaşamaya ve hazırlıklı olmaya çalışmalıyız. Kütahya açısından da bunun en temel kampanyası eğitimdir. İçişleri Bakanlığımız 2021 yılını afetlere hazırlık yılı ilan etti. AFAD İl Müdürlüğümüzün koordinesinde milli eğitim, üniversitelerimiz başta olmak üzere bütün kurumlarımızın iş birliğiyle afet eğitimlerine başladık. Şu ana kadar 7 bin civarında insanımıza eğitim verdik. Bu süreç devam edecek. Hedefimiz 300 bin kişiye ulaşmak. Bu rakama yılsonuna kadar ulaşacağız” dedi.

AFAD Kütahya İl Müdürü Ahmet Ali Artun ise, 2020 yılı afetlere hazırlık yılı olduğunu hatırlatarak, “2021 yılı ise afet eğitim yılı olarak ilan edildi. Ülkemiz bir deprem ülkesi. Türkiye’de üç tane bulunan deprem simülasyon tırının bir tanesi bu hafta Kütahya’da. İlçelerimizde çalışmalarımızı gerçekleştirdikten sonra, bugün ve yarın Valilik önündeki tırımız deprem anındaki sarsıntıyı vatandaşlarımızın tecrübe etmesi için hazır bulunuyor. Bütün vatandaşlarımızı o anı tecrübe etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Simülasyon tırında depremi tecrübe eden öğrenci Batuhan Ersoy ise, “Deprem biraz kötüydü. Yine fazla sallandı. 7,4 büyük bir deprem ama daha büyük olabilirdi. Dikkatli olmalıyız. Hayat üçgenini kurmalıyız ve deprem çantamız hazır olmalı” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı