Eğitim - Kariyer Sınav bitti tercih zamanı

Sınav bitti tercih zamanı

Paylaş
Sınav bitti tercih zamanı

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) 1 milyona yakın öğrencinin katılımı ile 2 Haziran’da gerçekleşti. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra da tercih ve yerleştirme kılavuzu yayınlanacak.

Yerleştirmede okul başarı notu etkili olmayacak. Türkçe, matematik ve fen derslerinin katsayısı 4; T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisinin katsayısı ise 1 olarak belirlendi. Sonuçların açıklanması ile birlikte tercih dönemi de başlayacak.

Haberin Devamı

Adrese dayalı yerleştirme

Yeni sisteme göre, öğrencilerin yüzde 90’ı ikametleri ve okudukları okullara göre oluşturulan eğitim bölgelerindeki liselere yerleştirilecek. Öğrencilerin yüzde 10’u da fen, Anadolu, sosyal bilimler, proje okulları gibi liselere sınavla yerleştirilmiş olacak. MEB, merkezi sınav ve adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında spor, sanat ya da müzik alanında yetenekli öğrenciler için yetenek ve ortaokul başarı puanıyla öğrenci alacak lise alternatifleri de sunacak. Bu yıl Türkiye genelinde 81 güzel sanatlar, 74 spor lisesine yetenek ve ortaokul başarı puanı kullanılarak yerleştirme yapılacak.

Önce özel okullar kayıt alacak

Türkiye Özel Okullar Derneği üyesi özel kolejler ve köklü yabancı okullar da liselere kabul işlemlerini, LGS sonuçlarına göre yapacak. Ama isteyen özel okullar kendi sınavını da yapabilecek. LGS sonuçlarının açıklanacağı 26 Haziran’dan sonra özel okullar için de kayıt takvimi başlayacak. Özel okullar kayıtlarını tamamladıktan sonra, sınavla öğrenci alacak devlet liseleri için de tercih dönemi başlamış olacak. Özel okulların ön ve kesin kayıt tarihleri ise, bakanlığın kayıt takvimini açıklamasından sonra netleşecek.

Haberin Devamı

MATEMATİK BELİRLEYİCİ OLDU

LGS’nin geçen sene gerçekleştirilen TEOG sınavına göre çok daha zor bir sınav olduğunu söyleyen uzmanlar, sınavın tamamı dikkate alındığında sınavın belirleyici dersinin matematik olduğunu söyledi. Sorularda birden fazla kazanımın sorgulandığı belirten uzmanlar, “Sorular, MEB tarafından yayımlanan konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmış. LGS’de matematik soruları bilgiyi kavrama, okuduğunu anlama, çıkarım yapma, akıl yürütme ve uygulama düzeyindeydi. Matematik sorularının zaman alıcı ve fen bilimleri sorularının da uzun olması nedeniyle, sayısal bölüm için ayrılan sürenin yetersiz kaldığı ve öğrencilerin zamanı verimli kullanmada sorun yaşadıkları görüldü. LGS Türkçe bölümü, matematik ve fen bilimlerinin aksine öğrencilerin yüzünü güldürdü. Sınavın zor olması bilenle bilmeyeni ayıracağı gibi yerleştirme işlemlerini kolaylaştıracak” dedi.

Haberin Devamı