Eğitim - Kariyer Sınav maratonu bitti şimdi ne olacak?

Sınav maratonu bitti şimdi ne olacak?

Paylaş
Sınav maratonu bitti şimdi ne olacak?

YKS bitti, sonuçlar da 31 Temmuz’da açıklanacak. Üniversite tercihleri de 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Eğitimciler, tercih döneminin en az sınavlar kadar önemli olduğunu söylüyor

Sevim Büyüktaş Demir

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde 3 oturumda gerçekleşti. Sınava yaklaşık 2 milyon 300 bin kişi katıldı. Adaylar, sınav sonuçlarını 31 Temmuz’da T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin internet adresinden öğrenebilecek. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. Üniversite ve bölümlerin taban puanlarının net olarak bilinmemesi nedeniyle, önceki yıllara göre tercih dönemi daha zor geçecek. Temel kıstas yine başarı sırası olacak. İstediği puanı alamayan öğrenciler yeniden sınava hazırlanmak isteyebilir.

TYT SONUCU 2 YIL GEÇTİ

YKS’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) tek puan çıkacak. Adaylar bu puanla yalnızca önlisans programlarını tercih edebilecek. Bunun için de 150 puan almaları gerekiyor. Bu puan için de TYT’nin 4 testinden ortalama 5 netleri olması yeterli olacak. TYT puanıyla 4 yıllık lisans programları tercih edilmeyecek. TYT puanı 150’inin altında olan adayların Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girmiş olsalar bile AYT puanları hesaplanmayacak. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan iki yıl süreyle geçerli olacak. Özel yetenek sınavlarına katılmak için TYT’den 150 puan almak yeterli olacak. Bu puan engelli öğrenciler için 100 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

AYT’DE 3 PUAN TÜRÜ OLACAK

Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için TYT ve AYT’de ilgili testlerin herhangi birisinden en az 0.5 ham puan almak gerekiyor. AYT’de Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ) ve Eşit Ağırlık (EA) olmak üzere 3 puan türü olacak. AYT’de sadece matematik testini cevaplayarak en az 0.5 ham puan alanların SAY ve EA ağırlıklı puanları hesaplanacak. Bunun gibi sadece Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 testini cevaplayarak en az 0.5 ham puana alanların da EA ve SÖZ ağırlıklı puanları hesaplanacak. Lisans programlarını tercih edebilmek için AYT’de 180 puan barajına ulaşmak gerekiyor. İlgili testlerin her birinden soru sayısının yüzde 20’si oranında ham puan alanların 180 puan almaları sağlanacak. Bu durumda da 40’ar soruluk testlerde 8’er net çıkaran adaylar, 180 puan barajını da aşmış olacak. Yabancı Dil Testi’nde de adayların elinde tercih yapmak için tek puan olacak.

Haberin Devamı

'KONTENJANLAR BOŞ KALMAZ'

Bu yıl barajı aşan ve tercih yapma hakkı kazanan aday sayısının yeterli olacağını söyleyen İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, “Bu yıl tercih kullanan aday sayısı geçen yıla kıyasla daha yüksek olacak. Üniversitelerdeki kontenjanların doluluk ve boş kalma oranlarıyla ilgili de kötümser bir tablo kafamda oluşmuyor” dedi.

'TERCİH DÖNEMİ ÇOK ÖNEMLİ'

Adayların biraz tatil yaptıktan sonra ziyaret edecekleri üniversiteleri liste yapmaları gerektiğini söyleyen Burak Kılanç, “Tercih kılavuzu 10 gün içerisinde yayınlanacak. Türkiye’de kaç önlisans, kaç lisans programı var görmüş olacağız. Tercih dönemi en az sınavlar kadar önemli, bu dönemin sağlıklı geçebilmesi için hangi bölüme gideceğine adayın kendisinin karar vermesi gerekiyor” dedi.

OBP UYGULAMASINDA DEVAM

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) uygulamasına yeni sistemde de devam edilecek. OBP, birçok öğrencinin yerleştirme sürecinde sıraları ve tercihlerini değiştiren bu uygulama. Her aday için hesaplanmış olan OBP, 0.12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek. Böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ortaöğretim başarı puanın puan aralarındaki yığılmalarda belirleyici olacağını söyledi.

Haberin Devamı

'NETLER ŞU AN BİR ŞEY İFADE ETMİYOR'

Adaylara ÖSYM’nin web sitesinde yayınlanan sorulara bakmaları tavsiyesinde bulunan Burak Kılanç “Netlerini hesap edip, performanslarını görsünler. Ancak netler şu anda çok bir şey ifade etmiyor. Çünkü Türkiye’deki ortalamaların ne olduğunu ve sıralamanın nasıl oluşacağını bilmiyoruz. Sınav sonuçları açıklandığında herkes puanlarını ve başarı sıralamalarını da görmüş olacak” dedi.