LYS sınavı yaklaşıyor. Öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde olmaları da maalesef kaçınılmaz son. Peki ne yapmalı? İşte size sınav öncesi ve sınav sırasında dikkate almanız gereken beslenme önerileri... LYS sınavı yaklaşıyor. Öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde olmaları da maalesef kaçınılmaz son. Sınavlarda hiçbir besinin başarıyı tek başına, mucizevî bir şekilde etkilemediğini belirtiyor Şişli Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan ve ekliyor: Stres ve heyecan insan vücudunun enerji tüketimini artırıyor Peki ne yapmalı? İşte size sınav öncesi ve sınav sırasında dikkate almanız gereken beslenme önerileri... Sınav öncesi yapılabilecek en kötü s¸ey aç ve susuz olarak sınava girmek: Yeterince besin ve sıvı almadan sınava girmek, vücudumuzun ve beynimizin performansını olumsuz etkiler. Çok yüksek s¸eker içeren besinler ise, önce kan s¸ekerini yükseltirken bir süre sonra düs¸mesine neden olarak sınavın ortalarında kanda glukoz eksikligˆine yol açabilir. Basit diye adlandırdığımız, şeker ve şekerli gıdalar yerine kompleks karbonhidrat içeren tam tahıllı gıdaları tercih etmek hem doygunluk hissini artıracak hem de daha geç acıktıracaktır. Dolayısıyla s¸eker miktarı çok yüksek besinler yerine s¸ekere yavas¸ dönüs¸ebilen tahıllar ve protein içeren besinlerin tüketilmesi uygundur. Sınavdan 1 hafta önce omega 3 alınmasına özen gösterilmeli: En iyi omega 3 kaynağı balık , yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlardır.(ceviz, fındık, badem…) Zihinsel gelişimin artmasında, dikkatin toplanmasında ve odaklanmanın artmasında omega 3'ün faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Sınavdan önceki hafta, 2 gün mutlaka balık tüketilmemlidir. Bol yeşil salata ve ders aralarında ara öğün olarak ceviz ve badem tercih edilmelidir. Yağ asitleri sınavda beyin hücrelerinin çalışmasını olumlu yönde etkiler. Omega 3'le beraber mutlaka antioksidant alınmalı: Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde bisküvi ve çikolata yerine meyve ve ceviz tercih edilmelidir. A vitamini içeren havuç, C vitamini içeren turunçgiller, çilek gibi kırmızı meyveler ara öğün için oldukça iyi bir alternatif olacaktır. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltı: Sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında; içecek olarak süt, peynir, yumurta, birkaç dilim tam buğday unu ekmeği, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir menü bulunmalıdır. Yeterince su içilmeli: Aşırı su tüketimi,sınav sırasında rahatsızlık ve dikkat dagˆılmasına yol açabilir. Kahve ve çok miktarda çaya dikkat: Bas¸langıçta uyarıcı etki yapabilir; ancak daha sonra as¸ırı heyecan, sinirlilik ve huzursuzluk nedeni olabilecegˆinden dikkatle tüketilmelidir. Şekerli besinler ve cipse son: Ders çalışırken şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze meyve ve sebzeler ve kuru meyveler tercih edilmelidir. Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Hiç denenmemiş besinlerden uzak durun: Daha önce hiç denenmemiş bir besini ilk defa sınavdan önce denemek, oluşabilecek herhangi bir alerjiye sebebiyet verebilir. Sınavdan bir gün önce çok önemli. Sınavdan bir gün önce kurubaklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Demir alımına yeterince önem verilmeli: Konsantrasyonu artıran dikkat ve düşünce gücünü artırıcı zengin demir içeren besinler tüketilmelidir. Karaciğer, et, yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez gibi... Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilmelidir. Bu besinler protein içerikleri nedeniyle uyanık kalma ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar, içerdiği yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar. Tuza dikkat: Sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle günlük kahve tüketiminin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir.