Sirkenin besin değerleri ve faydaları

Her evde sıklıkla kullanılan salataların vazgeçilmesi sirke bir yandan zayıflatma özelliğine sahipken diğer bir yandan da sağlık için oldukça faydalı etkilere sahiptir. Sirke büyük miktarlarda tüketilmediği halde oldukça etkilidir. İşte sirkeyi diyetinize eklerken bilmeniz gerekenler...

24 Temmuz 2021, Cumartesi 16:49 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
SİRKE VE ASETİK ASİT

SİRKE VE ASETİK ASİT

Sirke , su ve asetik asitten yapılmış sulu bir çözeltidir. Asetik asit, ev ve gıda maddeleri de dahil olmak üzere çok çeşitli ürünler yapmak için kullanılan organik bir bileşiktir. Sirkeye ekşi tadını veren bu asittir. Sirkede, hacimce en az %4 asetik asit olması beklenir.

Sade beyaz sirke genellikle yemek pişirmede kullanılır, ancak evin her yerinde temizlik, koku giderme ve sanitasyon için de kullanılabilir. Elma sirkesi, balzamik sirke, kırmızı şarap sirkesi, beyaz şarap sirkesi ve şampanya sirkesi gibi aromalı sirke de yemek pişirmede oldukça yaygındır.

 Güçlü ekşi bir tada sahip olan sirke, genellikle çok az miktarda tüketilir. Aslında, "sirke" kelimesi , "ekşi şarap" anlamına gelen Fransızca vin aigre sözcüklerinden  gelir.

SİRKENİN ÇEŞİTLERİ

SİRKENİN ÇEŞİTLERİ

Elma sirkesi : Bulması kolay sirke, fermente elma suyundan yapılır, bu sirkeyi çaya, turşulara veya salata soslarına ekleyebilirsiniz.

Balzamik sirke : Preslenmiş, yaşlandırılmış ve meşe üzümlerinden yapılan bu İtalyan sirkesi, salata soslarında veya ekmek için daldırma sosu olarak zeytinyağı ile iyi uyum sağlayan tatlı bir tada sahiptir

Siyah sirke : Chinkiang sirkesi olarak da adlandırılan bu sirke türü Asya gıda mağazalarında bulunur ve genellikle Çin tariflerinde kullanılır. 

Damıtılmış beyaz sirke : Bu çeşidi herhangi bir süpermarkette bulabilirsiniz ve son derece çok yönlüdür. Tahıldan damıtılır ve bir tarifin üstesinden gelebilecek sert, ısırıcı bir aromaya sahiptir. Yine de, bazı insanlar onu bir dekapaj maddesi olarak ve ketçap veya barbekü sosu gibi soslarda bir bileşen olarak kullanır. Beyaz sirke de yaygın olarak ev temizleyicisi olarak kullanılır.

Malt sirkesi : En çok balık ve patates kızartması ile servis edilen sirke türüdür. Bazı insanlar, patates kızartması için daldırma sosu olarak ketçabı tercih eder. Arpa bazlı biradan elde edilen malt sirkesi, koyu, hafif, cevizli bir tada sahiptir.


SİRKENİN BESİN DEĞERLERİ

SİRKENİN BESİN DEĞERLERİ

Bir çorba kaşığı sirke muhtemelen sadece yaklaşık 3,2 kalori ve kabaca 0,1 gram karbonhidrat içerir . Sirkede lif yoktur ve sadece eser miktarda doğal olarak oluşan şeker vardır. Porsiyon boyutu çok küçüktür, ancak sirke genellikle büyük miktarlarda tüketilmez. Yemeklerde ya da salatalarda kullanılan sirke yaklaşık 9 gram kadardır.

Bir çorba kaşığı (15g) sirke porsiyonu için aşağıdaki beslenme bilgileri USDA tarafından sağlanmaktadır. 

  • Kalori :  3.2
  • Yağ :  0g
  • Sodyum :  0.8mg
  • Karbonhidratlar :  0.1g
  • Lif :  0.g
  • Şekerler :  0.1g
  • Protein :  0g


SİRKENİN FAYDALARI

SİRKENİN FAYDALARI

Sirke binlerce yıldır gıda koruyucusu ve baharat olarak kullanılmakta olup elma, armut, üzüm, çilek ve benzeri meyveler ile akçaağaç şurubu, melas, bal, hindistan cevizi, patates, pancar, peynir altı suyu, malt, tahıl gibi mayalanabilir karbonhidrat içeren her üründen yapılabilmektedir. Elma sirkesi açık sarı renkli, asiditesi yüksek olmayan ve genellikle sofralarda sık tercih edilen bir sirkedir.

Sirkenin ilk kullanımının modern tıbbın kurucusu olarak kabul edilen Hipokrat tarafından olduğu bilinmektedir. Hipokrat ve arkadaşları sirkeyi iltihap ve ülserlerin temizlenmesinde ve sürekli öksürük tedavilerinde kullanılmıştır. 

Sirkenin geçmişi milattan önce 10000 li yıllara dayanmaktadır. Çok eski zamanlardan itibaren tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır ve muhtemelen bilinen ilk antibiyotiktir.

KİLO KAYBINDA DESTEKLEYİCİDİR

KİLO KAYBINDA DESTEKLEYİCİDİR

2018'de yapılan bir araştırma, elma sirkesi içeceği ile birlikte düşük kalorili diyet veya düşük kalorili diyet tüketen aşırı kilolu ve obez bireyleri karşılaştırdı. Elma sirkesi ile birlikte diyet, çalışma katılımcılarının göbek yağını, toplam ağırlığı, vücut kitle indeksini (BMI) , trigliserit seviyelerini, kolesterolü ve iştahı tek başına diyetten daha fazla azaltmasına yardımcı olduğu görülmüştür.

ENFEKSİYONLARA KARŞI ETKİLİDİR

ENFEKSİYONLARA KARŞI ETKİLİDİR

Sirke, enfeksiyonları ve diğer hastalıkları tedavi etmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ve aslında, yaygın enfeksiyonlar için birçok ev ilacı sirke içerir. Örneğin, bir sirke çözeltisi (%5 asetik asit veya eşit miktarda izopropil alkol veya su ile karıştırılmış beyaz sirke), akut otitis eksterna olarak da adlandırılan yüzücü kulağı için yaygın bir tedavi yöntemidir


YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR

YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR

Sirkenin çok çeşitli bakteri ve mantarlarla savaşma kabiliyeti nedeniyle yara iyileşmesini hızlandırmada yardımcı olabileceğini düşündüren çalışmalar da vardır ancak sirkeyi yara tedavisinde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurunuz.

ALERJİLER ÜZERİNDE ETKİLİDİR

ALERJİLER ÜZERİNDE ETKİLİDİR

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAAI), alerjisi ve astımı olan kişilerin ev temizliği için ticari bir ürün yerine sirke solüsyonu kullanmasını önermektedir. Örgüt, temizlik sırasında rahatsız edildiğinde küf, evcil hayvan kepeği ve toz akarları gibi yaygın alerji tetikleyicilerinin havaya salınabileceğine dikkat çekiyor. 

Bazı ticari temizleyicilerdeki sert kimyasalların astım semptomlarını veya alerjileri şiddetlendirebileceğini ekliyorlar.

Bunun yerine, 2 su bardağı sirke, 2 su bardağı çok sıcak su, 1/2 su bardağı tuz ve 2 su bardağı borakstan kendi temizleme solüsyonunuzu yapabilirsiniz

Ayrıca yumurta veya mercimek alerjisi olan bazı kişiler sirke kullanmaktan fayda görebilir. 2009'da yayınlanan sınırlı bir çalışma, bu gıdaların pişirme işlemi sırasında eklenen sirkenin alerjik semptomları azaltabileceğini gösterdi

Sirke , su ve asetik asitten yapılmış sulu bir çözeltidir. Asetik asit, ev ve gıda maddeleri de dahil olmak üzere çok çeşitli ürünler yapmak için kullanılan organik bir bileşiktir. Sirkeye ekşi tadını veren bu asittir. Sirkede, hacimce en az %4 asetik asit olması beklenir.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Yürüyüş yaparken daha çok kalori yakmak için 5 yol