Gündem Sırrı Sakık, nefret söylemlerine yanıt verdi

Sırrı Sakık, nefret söylemlerine yanıt verdi

Paylaş
Sırrı Sakık, nefret söylemlerine yanıt verdi

Oğlunun intiharıyla büyük bir acı yaşayan ve acısı bazı kesimler tarafından nefretle anılan BDP Milletvekili Sırrı Sakık Twitterda nefret kusanlar için ilk defa konuştu

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’in açıklamalarıyla ilgili, "Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir ses. Türkiye’nin aslında bu seslere ihtiyacı var. Emniyet Müdürü, vicdan muhasebesi yapıyor, bir özeleştiride bulunuyor" dedi.

Sakık, Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’in "Dağda ölen teröriste ağlamıyorsanız insan değilsiniz. Önce vatan değil, önce insan..." şeklindeki açıklamalarıyla ilgili Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emniyet Müdürü Güven’in bir özeleştiri ve vicdan muhasebesi yaptığına dikkati çeken Sakık, "Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir ses. Türkiye’nin aslında bu seslere ihtiyacı var. Zaten acıları ortaklaştırabilirsek, çözülemeyecek hiçbir sorunumuz da yoktur. Herkes bu vicdani muhasebeyi yaparsa, özellikle Diyarbakır’dan yükselen bu sesi Parlamento burada seslendirebilirse, acıları ortaklaştırabilirse, gözyaşlarının renginin farklı olmadığını, annelerin, babaların acılarının farklı olmadığını tespit edebilirsek, çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok" şeklinde konuştu.

-"Bir helalleşme dönemi yaşanmalıdır"-

Haberin Devamı

Bir daha "keşke"lere yer vermemek için gereğini yapmak gerektiğini belirten Sakık, şöyle devam etti: "Bunun için siyaset dünyası var. Siz eğer Kürtlerin demokratik haklarını vermiş olsaydınız bu keşkeler yaşanmayacaktı. Sayın Emniyet Müdürü’nün bir özeleştirisi de var; faili meçhullerden köy yakmalara... Yani bütün cinayetlerden, uygulanan politikalardan dolayı devlet adına bir özeleştiride bulunuyor. Demek ki orada acı dolu yıllar yaşandı, hukuksuzluklar yapıldı. Şimdi sadece geçmişe takılarak geleceğimizi inşa etmeyeceğimizi düşünüyorum. Onun için bir helalleşme dönemi yaşanmalıdır. Bu helalleşme dönemi de acılarımızı yarıştırarak değil, acılarımızı ortaklaştırarak...

İşte Emniyet Müdürümüz de burada acıları ortaklaştırmaya çalışıyor. Bunun gereğini de Parlamento yapmalıdır. Yeniden bir toplumsal sözleşmeden bahsediyoruz, yeni bir anayasadan bahsediyoruz ama bunun gereğini yapmıyoruz. Sayın Başbakan, 2071 yılından bahsediyor. Yani 1071’i esas olarak bunu söylüyor. Evet 1071, Alparslan’ın Malazgirt’ten bu coğrafyaya girdiği tarihtir. Ama geldiğinde orada kadim bir halk yaşıyordu. Dili, kültürü olan bir halk yaşıyordu. Aradan bin yıl geçmiş ve bu halk hala kendi dilini, kültürünü, kimliğini yaşayamıyor. Bunu hayata geçirebilmek için de çocukları dağda ölüyor." Sakık, AK Parti kurultayından da büyük beklentilerinin olduğunu ancak bu beklentilerinin bir karşılığı bulunmadığını ifade etti. Sakık, "Kapalı kapılar rdında bu görüşmeler devam ederse, emin olun ki 2071 vizyonu o zaman hayat bulur" dedi.

Haberin Devamı

"Kürtçe savunma gibi projeler yeni açılım süreci olarak değerlendiriliyor. Bu konuda görüşünüz nedir?" sorusunu Sakık, "Kürtler turist değil ki. Allah aşkına biz turist miyiz, bize tercüman bulacaklar. Biz bu toprakların sahipleriyiz. Bizim bir dilimiz var ve kültürümüz var. Bize savunmada, kamuda tercüman bulmak, abesle iştigaldir. Kürtler ana diliyle eğitim görmek istiyor, yasalar ve anayasa düzeyinde kendisini güvence altına almak istiyor. Bu gök kubbe altında söylenmeyen bir şey kalmadı. Bizimle oturup Anayasayı, Siyasi Partiler Kanunu’nu, Seçim Kanunu’nu, bir bütün olarak konuşabilirsiniz; ama silahı da silahlı güçlerle konuşabilirsiniz" diye yanıtladı.

-"Çiller, ağlamaklı bir sesle aradı"-

Haberin Devamı

Sakık, oğlunun vefatıyla ilgili olarak eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in kendisini taziye için aradığını doğrulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Herkes bir köprü oluşturdu. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan Sayın Başbakan’a, Sayın eski Başbakanlara kadar ismini anamayacağım o kadar çok kişi aradı ki... Buradan bir köprü olabilir. Evet Sayın Çiller de bunlardan biriydi, Sayın Ağar da bunlardan biriydi. Evet, şaşırdım. Çünkü 1994 yılında bizi burada polise teslim eden, acı dolu yıllar yaşamamıza neden olan, o dönemin mimarlarıydı. Beni ararken de sesi bayağı boğuktu. Ağlamaklı bir sesle aradı. O dönem bize bu süreci yaşatan kendisidir. Sürekli parlamentoda o dönemin faillerini aramak istiyorsanız, faili meçhullerden köy yakmalara kadar bir bütün olarak, adres olarak gösterdiğim Çiller’di. Demek ki bir vicdan muhasebesi yaparak beni aradığında, evet beni şaşırtmıştır. Ama ben tekrar Türkiye’nin bütün halklarına teşekkür ediyorum. Ciddi bir birlik oluşturdular."

Bir gazetecinin, "İlk kez konuşuyorsunuz, o acının yaşandığı anlara ilişkin, o geceye ilişkin bizimle paylaşmak istedikleriniz var mı?" sorusuna Sakık, "Allah kimseye bu tür acıyı yaşatmasın. Sosyal medyada bize karşı ırkçı söylemlerde bulunan, nefret suçu işleyenlere karşı da Allah kendilerini bu şekilde cezalandırmasın. Kendilerine, çocuklarına bu acıyı yaşatmasın. Allah ıslah etsin diyorum" şeklinde cevap verdi.

AA

Haberin Devamı