Gündem Şişli Belediyesi’nden çocuk istismarını önleme seferberliği

Şişli Belediyesi’nden çocuk istismarını önleme seferberliği

Paylaş
Şişli Belediyesi’nden  çocuk istismarını önleme seferberliği

Şişli Belediyesi'nde çalışan toplam 246 psikolog, sosyal hizmet uzmanı, spor eğitmeni, öğretmen ve sağlık görevlisi çocuk istismarını önlemek için sokağa çıkıyor

1 Mart 2018 tarihinde başlayan “Çocuk Anlatır Sen Dinle” kampanyası çerçevesinde Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği eğitmenleriyle 4 ay süreyle interaktif bir eğitim programına katılan istismarı önleme ekibi, Şişli’de sokaklara, parklara, evlere ve okullara girerek ebeveynleri ve çocukları bilinçlendirme programını hayata geçirecek.

Haberin Devamı

İlçede yaşayan ve sayıları 30.000’i bulan 0-8 yaş arası çocuğun ebeveynlerine doğrudan ulaşmayı hedefleyen kampanya 20 Temmuz’da başlayıp, 31 Aralık’ta sona erecek.

Önleyici tedbirler geliştiriliyor

Kampanya, “ebeveyn eğitimi”, “çocuklarda farkındalık yaratmak”, “çocukla doğrudan temas eden kişileri bilinçlendirmek” olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilecek.

Mahallelerde bulunan toplum merkezleri, spor merkezleri ve çocuk kütüphanesi işbirliği ile gerçekleştirilecek “ebeveyn eğitimi”ni psikologlar, sağlık hizmet uzmanları ve sağlık görevlilerinden oluşan ekipler verecek. 20 Temmuz’da başlayacak eğitimler, 15 Eylül’den itibaren okulların açılmasıyla ilçede bulunan okul aile birlikleri işbirliği ile devam edecek.

15 Eylül'e kadar her gün sergilenecek

“Çocuklarda farkındalık yaratmak” için Temaşa Gösteri Sanatları gezici bir tiyatro sahnesi ile Şişli’nin tüm sokakları, parkları ve sokak aralarında oyunlar sahneleyecek. Çocuk psikologları ve sosyal hizmet uzmanlarının gözetiminde oluşturulan oyunlar 15 Eylül’e kadar her gün sergilenecek.

Haberin Devamı

Yaş gruplarına uygun olarak çocuklara, “Kiko El” kitabı uygulamaları yapılarak iyi dokunuş/kötü dokunuş konusu anlatılırken, bedensel hakları ve yardım isteyebilecekleri mekanizmalar öğretilecek.

Toplantılar gerçekleştirilecek

Bu eğitim Eylül ayından itibaren ilçedeki tüm anaokulu ve ilkokullara yaygınlaştırılacak. “Çocukla doğrudan temas eden kişileri bilinçlendirmek” için mahalle muhtarları, esnaf, taksi şoförleri, din görevlileri ile toplantılar gerçekleştirilecek.

Çocuk ve Gençlik Merkezi kuruluyor

Şişli Belediyesi, çocuk ve gençlerle ilgili çalışmaları daha sistemli hale getirmek için belediye bünyesinde “Gençlik Merkezi”, “Çocuk Danışma Merkezi” ve “Kadın Merkezi”ni de 30 Eylül tarihinde hizmete açacak. Çocuklar, gençler kadınlar ve yaşlılar için güvenli bir ilçe yaratmak istediklerini belirten belediye yetkilileri, Almanya’da uygulanan modeli örnek alarak oluşturdukları “Gençlik Merkezi”, “Çocuk Danışma Merkezi” ve “Kadın Merkezi”nin kuruluş çalışmalarını sürdürüyor.

746 Belediye çalışanı eğitimden geçirildi

Kampanyanın 1 Mart - 1 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen ilk etabında belediyenin çocuklarla temasta bulunan birimlerde çalışan personeline eğitim verildi. Verilen eğitimlerde çocuğun bedensel haklarının neler olduğu anlatıldı, çocuklarla iletişimde nelere dikkat edilmesi gerektiği; “çocukların ne yaparak ya da diyerek neyi anlatmak isteyebileceği” ifade edildi.

Haberin Devamı

Kampanya kapsamında, Şişli Belediyesi’nin 7 gündüz bakımevinden 59, 10 spor merkezinden 20, 10 toplum merkezinden 40 çalışan, 3 Bilim Evi’nde görevli 13 öğretmen, 3 polikliniğindeki 114 sağlık personelinin yanı sıra zabıta ve temizlik işleri başta olmak üzere çeşitli birimlerdeki toplam 500 çalışana eğitim verildi. Ayrıca Şişli ilçesi sınırları içinde yaşayan 2 bin 500 ebeveynle bağlantıya geçilerek çocuğun bedensel hakları ile ilgili eğitim seti dağıtıldı.

2016’da 17.000 çocuk cinsel istismar mağduru oldu

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin verileri Türkiye’de çocuk istismarı vakalarının 10 yılda 700 kat arttığını gösteriyor. Bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar her yaş ve cinsiyette çocuk istismara maruz kalabilirken, vakalar en çok 6-10 yaş arası görülüyor. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, Adli Tıp Kurumu’na her ay 650 çocuk istismar vakası geliyor. TÜİK verileri ise 2015 yılında 12 bin 689 ve 16 bin 877 çocuğun cinsel suçlardan mağdur olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı