Beden Sağlığı Sistit tatilinizi zehir etmesin

Sistit tatilinizi zehir etmesin

Paylaş
Sistit tatilinizi zehir etmesin

Her üç kadından birinde görülen sistit, özellikle ani ısı değişikliklerinde ya da havuz ve deniz mevsiminde artış gösteriyor, doğru şekilde tedavi edilmediğinde ise yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor

Kadınların idrar yollarının erkeklerinkinden farklı olarak dışarıya kısa bir kanalla açılması, mikroplarla karşılaşma, dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu olan sistite yakalanma riskini artırıyor.

Haberin Devamı

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Mutlu Ateş, kadınlarda sistitin daha sık görülmesiyle ilgili şunları söylüyor:

“Aslında vücudun dış kısmında yani vaginal bölgede genital flora denilen; belirli oranda iyi ve kötü mikropların barındığı bir ortam bulunmaktadır. Bu flora dış kapı nöbetçisi gibi kötü mikropların içeri girmesine engel olur. İdrar kesesinde ise normalde mikrop bulunmaz yani bu bölge sterildir. Dış ortamda bulunan bu mikropların idrar kesesine girmesi ve çoğalması enfeksiyona (sistite) neden olur. Özellikle genital bölgedeki tahrişler buradaki mikropların idrar kanalına girmesini kolaylaştırır. Ayrıca vücut direncinin azaldığı durumlarda da enfeksiyona yatkınlığı artırabilir.”

Haberin Devamı

Yanma ve sık idrara çıkmanın sistitin en önemli belirtisi olduğunu vurgulayan Dr. Ateş, hastalığa direkt yol açmasa da tatil döneminde havuza, denize girmenin, soğukta kalmanın, uzun süre ıslak ortamlarda bulunmanın ve cinsel ilişkinin kolaylaştırıcı faktörler olduğunu söylüyor: “Bu gibi durumlarda zararlı bakterilerin idrar yolundan mesaneye (idrar kesesine) ulaşması kolaylaşır. İdrarda yanma ve sık idrara çıkmak gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu şikayetler en sık görülen sistit belirtileri olsa da, her zaman sistit göstergesi değildir. Aşırı sıvı, çay, kahve tüketilen durumlarda normalde de sık sık idrara çıkma görülebilir. Bunun dışında az su içmeye veya aşırı terlemeye bağlı olarak da idrar miktarı azalır ve rengi koyulaşır. Ve idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir. Bu nedenle şikayetler şiddetli değil ise öncelikle alınan sıvı miktarını arttırmak yeterli olabilir.

SIK TEKRARLIYORSA NEDENİ ARAŞTIRILMALI

İlk 24 saat içinde; idrar yaparken yanma ve sık çıkma gibi şikayetlerin tamamen geçmediği ya da idrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı gelmesi, kasık ve bel ağrısı, akıntı, idrar tutamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin eklendiği durumlar idrar yollarında ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Bu durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Erişkin bir kadında sistit bir yıl içerisinde 3 kez ve daha sık oluyorsa o zaman altta yatan başka nedenlerin de araştırılması gerekir.

Haberin Devamı

KONTROLSÜZ ANTİBİYOTİK ENFEKSİYONU KRONİKLEŞTİRİR

Basit bir idrar tahlili ile sistit tanısı konulabilir. Ancak özellikle sık tekrarlayan sistitlerde, mikrobun cinsinin saptanabilmesi ve uygun antibiyotiğin seçilebilmesi için idrar kültürü yapılması önemlidir. Bu aşamada yapılacak en önemli yanlışlardan biri, kontrolsüz antibiyotik kullanılmasıdır. Yanlış kullanılan ilaçlar hem yan etkileri nedeniyle sorunlar yaratır hem de bakterilerde direnç gelişimine ve kronikleşen enfeksiyonlara yol açabilir. Komplike olan idrar yolları enfeksiyonlarında ise; daha uzun süreli tedavi ve sadece enfeksiyonu kurutmak değil aynı zamanda altta yatan nedenleri de araştırıp ortaya çıkarmak gerekir.“

SİSTİT TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Doç. Dr. Mutlu Ateş'in verdiği bilgilere göre sistit tedavisini kolaylaştıran faktörler ise şöyle:

• Bol miktarda sıvı alın.

• Hijyen kurallarına dikkat edin.

Haberin Devamı

• Kadınların tuvalet temizliği suyla ya da tuvalet kağıdıyla, mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı.

• C Vitamini alın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, ortam bakterilerin yerleşmesini ve üremesini zorlaştırır. Bu durum tedavinin etkinliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.

• Kızılcık suyu için. Hem yüksek C-vitamini içeriği olan hem de mesane içerisinde koruyucu bir film tabakası oluşturduğu söylenen kızılcık suyu (cranberry), tedaviyi destekleyen doğal ve etkili bir maddedir.

• Tüketilen gıdalarda, gıdaların bozulmasını önleyici katkı maddelerinin bulunmamasına özen gösterin.