Gündem Sivas Katliamı'nın 23. yılı

Sivas Katliamı'nın 23. yılı

Paylaş
Sivas Katliamı'nın 23. yılı

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Sivas Katliamı'na ilişkin, "Yangının isi, yıllardır tüm ülkeyi içine alan kara bir delik gibi büyüyor. Yitirdiklerinin oluşturduğu boşluğa sarılanlar, o boşluğa düşmeden ve fakat ona alışmaya çalışarak var olmaya çabalıyorlar" dedi

Babası şair Metin Altıok'u Sivas Katliamı'nda yitiren CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Sivas Katliamı'na ilişkin, "Yangının isi, yıllardır tüm ülkeyi içine alan kara bir delik gibi büyüyor. Yitirdiklerinin oluşturduğu boşluğa sarılanlar, o boşluğa düşmeden ve fakat ona alışmaya çalışarak var olmaya çabalıyorlar." dedi.

Haberin Devamı

Altıok, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen katliamın yası içinde olduğumuz bugünlerde, Türkiye’nin acı ve karanlık geçmişinin diğer bir katliamı olan 2 Temmuz Madımak katliamının yıl dönümündeyiz." ifadesini kullandı.

Sivas Katliamı davasındaki süreci anımsatan ve bu davada birtakım hata ve ihmallerin söz konusu olduğunu savunan Altıok, "Sürecin gelmiş olduğu bu koşullar, toplumsal alanda belirleyici olan ve hukukun amacını oluşturan adalet ilkesine aykırıdır ve kamu vicdanı olarak tanımlayacağımız hakkaniyetin gerçekleşmesi inancını da ortadan kaldırmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Altıok, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Yangının isi, yıllardır tüm ülkeyi içine alan kara bir delik gibi büyüyor. Yitirdiklerinin oluşturduğu boşluğa sarılanlar, o boşluğa düşmeden ve fakat ona alışmaya çalışarak var olmaya çabalıyorlar. Hukukun temel aldığı tek ölçü olan adalet, toplumsal yaşamın bir kalıp ve çerçevesini oluşturmaya yönelik ahlaki bir ölçü olarak da vicdan, bellek ve algısal olarak hala gerçekleşmeyi, gerçekleştirilmeyi bekliyor. Bir gün önce Atatürk Havalimanı’ndaki patlamanın araştırılması için verilen önergeyi reddeden iktidar, dün de Sivas’ın karanlıkta kalan tüm yönleri ile araştırılması için verilen önergeyi reddetti. Bu anlayış Maraş, Çorum, Sivas, Madımak, Gazi, Başbağlar, Roboski, Reyhanlı öldürülmerinde, Diyarbakır, Suruç, Ankara ve İstanbul’da gerçekleşen katliamların hepsinde toplumsal izleğimizi ve belleğimizi her seferinde söküp dağıtmayı amaçlıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Üstü örtülmeye çalışılan gerçeklerin ve adaletin ısrarlı takipçisi olacağız. Bir arada duracak, acılarımızı ve adalet arayışımızı birleştireceğiz."

Şenal Sarıhan da "23 yıldır bu davanın hala adil bir şekilde sonuçlanmamış oluşu, 15 bin eylemcinin sadece 124’ünün yargı kararıyla kendi cezalarını almış olmaları gerçeği karşısında bizim umudumuzun daha da zayıfladığını ifade etmek isteriz." diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Sarıhan, "Yargıçları hem yandaş olan olmayan, hem de yetkin olan olmayan gibi bir ayrımla esas olarak Türkiye’nin her yerini özel yetkili mahkemelerle donatma harekatını bizim hukuka uygun bulmamız mümkün değil. Doğal yargıç ilkesi, bağımsız mahkemelerin yürümesi gibi genel kurallar da açıkça ihlal edildi." yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Zeynep Altıok da "Faili meçhul siyasi cinayetler, katliamlar, kayıplar söz konusu olduğunda ülkemizde hukuksuzluğun adeta bir gelenek haline geldiğini biliyoruz. Ama şimdi artık hukuksuzluk değil, güdümlü hukuk bir gelenek haline getirilmek isteniyor." dedi.