'Siyah çikolata' Parkinson'a iyi geliyor
Almanya'da bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre; bitter çikolatanın içinde bulunan bir madde Parkinson hastalığının etkilerini azaltıyor
Almanya'daki Dresden Teknoloji Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, çikolatanın içindeki kakaonun dopamin hormonun salgılanmasını tetikleyen feniletilamin adlı bir bileşik barındırdığını, bunun da Parkinson'un belirtilerinin azalmasını sağladığını gösterdi.
Bilim adamları, Parkinson hastası katılımcılara haftada 2 kez 50 gram kakao içermeyen beyaz çikolata ve 85 gram siyah çikolata verdi. Daha sonra çikolatanın türünün hastalığa etkisi incelendi. Siyah çikolata yiyenlerin titreme gibi hastalık belirtilerinde azalma olduğu tespit edildi.
Bilim adamları, Parkinson'un beynin dopamin üreten bölgesindeki sinir kaybından kaynaklandığını ve bu bölgenin beden hareketlerinin kontrolünden sorumlu olduğunu hatırlatarak kakaodaki feniletilamin bileşiğinin söz konusu hormonun salgılanmasını artırdığına dikkati çekti.
Parkinson için yeni tedavi yöntemlerine ışık tutan araştırmanın sonuçları üniversitenin internet sitesinde yayımlandı.
AA
- Uzmanı ısrarla tavsiye etti: Hormon bozukluğu yaşıyorsanız muhakkak yiyin!
- Hormon sağlığını korumak için uzmanından uyarı: Sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz
- Aman dikkat! Eksik diye sürekli takviye alıyoruz ama bu vitaminlerin fazlası kalbi durduruyor!
- Bilinçsiz vitamin kullanımına dikkat!
- Uzmanı açıkladı: İş stresini yenmek için ‘hayır’ demeyi öğrenin