Siyaset TBMM'de içtüzük gerilimi
Paylaş
TBMM'de içtüzük gerilimi

TBMM Genel Kurulunda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişikliğinin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda içtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında Komisyon sıraları ve kürsüyü işgal etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görüşmeleri sürdürmek istemesi üzerine CHP'liler 'Çiçek istifa' sloganları atarken AK Partililer CHP'lileri yuhaladı.Meclis Başkanı Çiçek, milletvekillerine “Kürsünün işgal edildiği nerede bakidir? Bundan sonra kürsü işgal edeceksek, sorunları böyle çözeceksek, bu İçtüzük ne işe yarayacak?” diye seslendi ancak CHP'lilerin eylemi sürdü. Genel Kurul'da 4.5 saati aşan gerginlik sonrasında saat 00.15'te oturum kapandı. Birleşimin kapanmasından sonra Meclis'te kavga çıktı.

Genel Kurulda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan İçtüzük değişikliği teklifine geçildi. CHP’li milletvekilleri, teklifin görüşmeleri başlamadan önce komisyon sıralarına oturdu.

>>> İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELERE DEVAM EDİLECEK

Bunun üzerine komisyon temsilcileri Bakanlar Kurulu sıralarında yer aldı. Bu arada TBMM Genel Kuruluna da Cemil Çiçek başkanlık etti. Muhalefet milletvekilleri, teklifin görüşülmesini eleştirdi.

Bu sırada, CHP Milletvekilleri Komisyon sıralarından kalkarak, genel kurul kürsüsünü işgal etti. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda içtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında komisyon sıraları ve kürsüyü işgal etti. TBMM Genel Kurulunda, AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin grup önerilerinin ardından, görüşmeleri yarım kalan TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçildi. CHP’li milletvekilleri, görüşmelere geçilmeden önce verilen arada, komisyon sıralarına oturarak, birleşimin açılmasını bekledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi yönetmek üzere kürsüye çıktı.

CHP’lilerin komisyon sırasına oturması nedeniyle komisyon temsilcileri de Bakanlar Kurulu sıralarına oturmak zorunda kaldı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin görüşmelerinde Başkanlık Divanı’nı temsilen TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam’ın yer almasını eleştirdi, Sağlam’ın TBMM Anayasa Komisyonu görüşmelerinde tarafsızlığını yitiren açıklamalarda bulunduğunu savundu. Hamzaçebi, Sağlam’ın, 5 dakikayı aşan konuşmaların demogoji olduğunu söylediğini belirterek, Anayasaya göre, Meclis başkanvekillerinin, tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir açıklamada bulunamayacağını söyledi. Hamzaçebi, Sağlam’ın kalkıp, başka bir Meclis Başkanvekilinin katılmasını istedi.

TBMM Başkanı Çiçek, kendisinin yönettiği birleşimlerde, bu konuların dile getirildiğini anımsatarak, Sağlam’ın, bu konulara ilişkin açıklamalarda bulunduğunu kaydetti. Çiçek, "Sizlerde vardığımız mutabakat gereği, teklifin tümünü görüştük. Meclis Başkanı olarak önümde hangi sıraya göre iş ve işlemler yapılacaksa onu yapmak durumundayım. Bugün İçtüzük değişikliği için biraz önce karar alındı. Bahsettiğiniz husus geçtiğimiz oturumlarda karara bağlandı. Teklifin soru cevap kısmında kalmıştık. Şimdi başa dönme imkanımız yok, kaldığımız yerden devam edeceğiz, soru-cevap kısmına geçeceğiz. Yürüyen bir işlem var, ilk kez başlamıyoruz" diye konuştu.

Hamzaçebi, mutabakata varılmadığını, eğer mutabakat olsaydı bu kadar toplantı yapılmayacağını, ortada bir ihtilafın bulunduğunu ileri sürdü. Hamzaçebi, "Çarşamba gününe kadar dondurulmuş sorunu, buzdolabından çıkardık, şimdi o sorun üzerine konuşuyoruz. Sağlam’ın geçen oturumda oturması, bundan sonra oturacağı anlamına gelmez. Sağlam’ın oturması, Anayası’nın 94. maddesine aykırı olur" görüşünü savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzükte, Meclis başkanvekillerinin, sadece kürsüde bulunurken hiçbir tartışmaya katılamayacağının, görüş beyan edemeyeceğinin yer aldığını söyledi.

Elitaş, komisyon sıralarının işgal edilmesinin, "milli iradeye karşı yapılmış bir hareket olduğunu" ifade etti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise usul tartışması açılmasını istedi. AK Parti’lilerin, bunun usule uygun olmadığı yönündeki itirazları üzerine Çiçek, usule uygun olmadığını kendisinin de bildiğini söyledi. Çiçek, orta yolu bulmak adına, kaç gündür gayret ettiklerini ifade ederek, usul tartışması açtı. AK Parti ile CHP’li milletvekillerinin tartışması üzerine Çiçek, milletvekillerini, "Sükunete davet ediyorum. Konuşarak her şeyi anlamaya çalışabiliriz. Böyle bir uslup olmaz, doğru değil" diye uyardı. Tartışmaların sürmesi üzerine, komisyon sıralarında oturan CHP’li milletvekilleri yerinden kalkarak, kürsüyü işgal etti. CHP’lilerin ayrılmasıyla boşalan yere, komisyon üyeleri geçti. TBMM Başkanı Cemil çiçek, bu gelişme üzerine birleşime ara verdi ve grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

ALKIŞLARLA ENGEL OLMAYA ÇALIŞTILAR

CHP’li milletvekilleri, işgal ettikleri kürsüden, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerini alkışlarla engel olmaya çalıştı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, grup başkanvekilleriyle 1 saat 20 dakika süren görüşmesinin ardından yeniden birleşimi açtı. Verilen ara sırasında CHP milletvekilleri, kürsünün önünde ayakta beklemeye devam etti. Teklifle ilgili itiraz edilecek pek çok nokta, önerinin olabileceğini ifade eden Çiçek, "Ama bu şekilde İçtüzük konuşulurken, içtüzüğe aykırı şekilde bunu götürme şansımız yok.

Durumu daha fazla germeden, Meclisi olumsuz görüntüye sokmadan, kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İçtüzüğün 68. maddesine göre, Başkan’ın, gürültü ve kavga devam etmesi halinde oturuma en çok 1 saat ara verebileceğini ifade etti. Çiçek, içtüzügün 68. maddesine göre değil, müzakere yapmak için oturuma ara verdiklerini kaydetti. Çiçek’in görüşmeleri devam edeceğini duyurması üzerine, kürsü önünde bekleyen CHP’li milletvekilleri, alkışlarla protestolarını sürdürdü.

Alkışlar arasında konuşmasını sürdüren TBMM Başkanı Çiçek, İçtüzüğe uygun Meclisi yönetmeye çalıştığını belirterek, "Bu görüntüyü herkes doğru buluyorsa devam edelim. Türkiye için iyi görüntü veriliyorsa devam edelim" diye konuştu. Çiçek, daha sonra birleşime 10 dakika ara verdi. Verilen arada, bazı AK Parti milletvekilleri, CHP’lilerin kürsüyü işgal etmelerini, cep telefonları ve IPad’leri ile görüntüledi. CHP’li milletvekilleri bu duruma tepki gösterdi. Sinirlenip, görüntüyü çeken milletvekillerinin üzerine yürümek isteyen CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, arkadaşlarınca engellendi. CHP’nin eylemine, BDP’li bazı milletvekilleri de yanlarına giderek destek verdi. Bu arada bazı CHP’li milletvekilleri, Genel Kurulda kürsü işgali sırasında çektikleri fotoğrafları, sosyal paylaşım sitesi "Twitter"da takipçileriyle paylaştı.

Genel Kurulda CHP’li milletvekilleri, "Çiçek istifa" diye slogan attı

TBMM Genel Kurulunda, kürsü işgali eylemini sürdüren CHP’li milletvekilleri, "Çiçek istifa" diye slogan attı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine "Kürsünün işgal edildiği nerede bakidir? Bundan sonra kürsü işgal edeceksek, sorunları böyle çözeceksek, bu İçtüzük ne işe yarayacak?" diye seslendi. Grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantının ardından birleşimi açan TBMM Başkanı Çiçek, "temel kanun" olarak görüşülen teklifle ilgili soru-cevap kısmına geçeceklerini söyledi.

Çiçek, son oturumda soru için sisteme giren milletvekillerinin bulunduğunu ve bunların isimlerini okutacağını ifade etti. Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tepki göstererek, Başkanlık Divanının önüne gitti. Yaptığının hukuki olmadığını iddia eden Vural’a Çiçek, CHP’lileri göstererek, "Hukukun gereği heralde bu değil. Ben İçtüzüğün 68. maddesine göre ara vermedim" dedi. Katip üyenin soru sormak için sisteme girenlerin isimlerini okumaya başlaması üzerine, CHP’liler alkışlı protestolarını sürdürdü. Çiçek, milletvekillerinden soru sormak isteyen varsa sisteme girmesini bir kez daha isteyerek, yoksa teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığına karar vereceğini dile getirdi. Bunun üzerine CHP milletvekilleri, "Çiçek istifa" diye slogan atmaya başladı.

Oktay Vural, TBMM İçtüzüğünün 68. maddesine göre Genel Kurulda birleşimin kapatılması gerektiğini iddia etmesi üzerine Çiçek, "68. Madde kavgadan dolayıdır. Kavga mı var ortada?" dedi. Çiçek, Vural’ı yerine oturmaya davet etti. Teklifin tümü üzerinde soru soran olmadığını, bu nedenle teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını ifade eden Çiçek, maddelere geçilmesini oylamaya sundu. Teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinin ardından Çiçek, teklifin birinci bölümünün görüşülmesine başlandığını açıkladı. "Birinci bölüm üzerinde söz isteyen var mı?" diye soran Çiçek’e, Vural ve CHP’li milletvekilleri tepkilerini sürdürdü. Bunun üzerine Çiçek, şöyle devam etti: "Kürsünün işgal edildiği nerede bakidir. Kürsü işgal edilerek sorun çözülebilir mi?

Ben yapmıyorum, yapmak istemiyorum. Bu Meclis böyle bir işgali ne gördü ne de hak etti. Bunu doğru bulmuyorum. Bundan sonra kendi istediği olmayan kürsüyü işgal ederse, bu İçtüzük ne ifade edecek? ’68. maddeyi uygulayın’ diyorsunuz ama şu işgalin bana İçtüzükte bir maddesini gösterin. Şu görüntünün İçtüzükte bir maddesini gösterin. İçtüzükte şunun bir gerekçesini gösterin. Her istediği olmayan kürsü işgal edecekse, o zaman bu Meclis nasıl çalışacak? Bundan sonra kürsü işgal edeceksek, sorunları böyle çözeceksek, bu İçtüzük ne işe yarayacak, ben de onu soruyorum." Çiçek, CHP’lilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine birleşime ara verdi. Bu arada AK Partili milletvekilleri de CHP’li milletvekillerini yuhalayarak tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de kürsü işgalini sürdüren milletvekillerinin yanına giderek bir süre konuştu.

AA

Haberin Devamı