Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da! İki liderden ortak karar: 30 milyar dolarlık ticaret hedefi
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da! İki liderden ortak karar: 30 milyar dolarlık ticaret hedefi

Türkiye, İran ve Rusya arasındaki üçlü zirve başladı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü. Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda Reisi ile yapacağı görüşme öncesinde "Çağrı Filmi" müziği ile karşılandı. Liderler toplantı sonrası kameraların karşısına geçerek, 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefinin altını çizdi. Reisi ayrıca iki ülke arasındaki doğal gaz ticaretinin artacağını vurguladı. Erdoğan, ikili görüşmelerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Tahran'da Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'na iştirak edecek. Liderlerin masasında Suriye'nin kuzeyine düzenlenecek harekat ve savaş nedeniyle yaşanan tahıl krizi var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin davetine icabetle geldiği İran’ın başkenti Tahran’da temaslarına başladı.

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Reisi tarafından karşılandı Türkiye, İran ve Rusya arasındaki üçlü zirve başladı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü. Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'daki Sadabad Sarayı'nda Reisi ile yapacağı görüşme öncesinde "Çağrı Filmi" müziği ile karşılandı. Erdoğan, ikili görüşmelerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Tahran'da Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'na iştirak edecek. Liderlerin masasında Suriye'nin kuzeyine düzenlenecek harekat ve savaş nedeniyle yaşanan tahıl krizi var.

ÇAĞRI FİLMİ MÜZİĞİ İLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Reisi ile görüşmek üzere geldiği Sadabad Sarayı'nda "Çağrı Filmi" müziği ile karşılandı. İran, bazı İslam ülkelerinden gelen liderleri karşılarken "Çağrı Filmi" müziğini kullanıyor.

TÜRKİYE-İRAN TOPLANTISI 1.5 SAAT SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi başkanlığında, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 7'nci Toplantısı yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü.

 Basına kapalı görüşmede, iki ülke heyetleri de hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de bir araya gelecek. Suriye Dışişleri Bakanı'nın da Tahran'da olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

 ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI: HEDEF 30 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Reisi, iki ülke arasında imzalanacak anlaşmaların imza törenine katıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, saygıdeğer bakanlar, değerli basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı, daha sonra da heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İstişari Toplantımızı böylece bitirmiş olduk. İstişarelerimizin ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Reisi’nin ortaya koyduğu İran’ın komşularla ilişkilerinin geliştirilmesi vizyonunu çok değerli buluyorum. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda etraflıca görüşmelerimizi gerek ilgili bakan arkadaşlarımız gerekse bizler ifade etmek fırsatını bulduk.

Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef COVID olayı sebebiyle ciddi manada bir gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. İnanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle biz 30 milyar dolara yine ulaşacağız. Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğal gaz alanında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir.

Haberin Devamı

Türkiye olarak bildiğiniz gibi özellikle savunma sanayiinde son yıllarda ciddi bir sıçramamız mevcut. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum. Sayın cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Bunlarla dayanışma içerisinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor.

Tabii bugün burada yüksek düzeyli istişari toplantımızın dışında bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek sayın Putin gerek şahsım gerekse sayın Reisi, birlikte bir araya gelip bir gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız. Tabii bu Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden Astana sürecini şöyle ayağa kaldırma durumu olacaktır. Tüm bakan arkadaşlarıma ben de çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki mutabakatı, aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini özellikle kendilerinden rica ediyorum.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Reisi şu ifadeleri kullandı:

"Dost ve kardeş ülke Türkiye'nin saygıdeğer Cumhurbaşkanı'na ve beraberindeki değerli yüksek düzeyli heyetine hoşgeldiniz diyorum. Yaptığımız görüşmelerde iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere birçok alanda ilişkilerin gelişmesiyle ilgili ciddi irademizi ortaya koyduk. İki ülke arasında mevcut ticari ve ekonomik ilişkiler ve ticaret hacmi, potansiyel ve kapasitelere göre çok daha düşük seviyededir. 30 milyar dolarlık bir rakam belirledik ve mevcut ticaret hacminin üç katına çıkarılacağı anlamına gelmektedir. İki ülkenin ortak sanayi siteleri kurması, bugün konuştuğumuz ve anlaştığımız konulardan bir tanesi.

Haberin Devamı

İki ülke arasında doğal gaz ihracatıyla ilgili 25 yıllık doğal gaz anlaşmasının süresinin uzatılması konusu gündemde yer aldı ve iki ülke de bu sürenin uzatılmasına olumlu bakıyor.

İki ülkede bilgi ve teknoloji parkları kurulması ve bilim şirketleri ve bu alanda çalışan şirketlerin kurulması müzakeremizin konularından bir tanesi olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı konusuyla ilgili bulunan 25 yıllık anlaşmanın süresinin uzatılması konusu iki taraftan da vurgulandı. Takip edeceğimiz konular arasında. Bunun süresinin uzatılmasıyla doğalgaz ihracatı hacmi yeni bir hacme ulaşacaktır.  Bugünkü toplantılarımızda yatırım konularının geliştirilmesi de ele alındı.

İki ülke arasında güvenlik alanında iş birliği çok önemli konulardan bir tanesi. İki ülkenin güvenlik ve istihbarat birimleri arasında iş birliğinin geliştirilmesi, ele aldığımız konulardan bir tanesi olmuştur. Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir ancak her kim ki, halklarımızın güvenliği ve sınırlarımızın güvenliğini tehlikeye atıyorsa teröristtir ve onunla mücadele etmemiz gerektiğini vurguladık. Batı’da uygulanan ikili standartlar, bizim tarafımızdan reddedilen bir konudur. Bölgesel konular ile ilgili ve o alanda işbirliği konusu bugün görüştüğümüz konular arasında oldu. Her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır. "

TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA 8 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin davetine icabetle geldiği İran’ın başkenti Tahran’da temaslarına başladı. Erdoğan, İran Dini Lideri Ayetullah Hamaney ile görüşmesinin ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ev sahipliğinde Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’na katıldı.

İki ülke arasında, "Türkiye ile İran Arasında Kapsamlı Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması", "Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile İran Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma", "Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Spor ve Gençlik Bakanlığı arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Eylem Planı", "Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile İran Küçük Sanayi ve Endüstri Parkları Kurumu (ISIPO) arasında 7 Nisan 2015'te imzalanan Mutabakat Zaptının tamamlayıcısı hükmünde Eylem Planı", "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile İran İslam Cumhuriyeti Standartlar ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Ulusal Metroloji Merkezi Arasında Mutabakat Zaptı", "İran İslam Cumhuriyeti Yayın Kurumu (IRIB) ile TRT Arasında İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve İran Yatırım, Ekonomik ve Teknik Destek Kurumu Arasında Yatırım Tanıtım Faaliyetlerinde İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı" imzalandı.

PUTİN İLE DE BİR ARAYA GELECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı gün Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ev sahipliğinde Tahran'da düzenlenecek Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'na iştirak edecek.

Zirvede, Suriye'deki güncel gelişmeler, tahıl krizi, PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele, siyasi çözüme yönelik çabalar, insani durum ve Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri konularının istişare edilmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zirve vesilesiyle Rus mevkidaşı ile ikili bir görüşme de gerçekleştirecek.

ERDOĞAN'IN İRAN PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran temasları çerçevesinde İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya gelecek. Erdoğan daha sonra Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’na ve İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla düzenlenecek Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve'ye katılacak. Astana formatındaki zirvede, Suriye’deki güncel gelişmeler, PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele, siyasi çözüme yönelik çabalar, insani durum ve Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri konularının istişare edilmesi öngörülüyor. Erdoğan ayrıca, Rus mevkidaşı Putin ile ikili görüşme de gerçekleştirecek.

Erdoğan’a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş eşlik ediyor.