Siyaset Rusya ile çok sıkı işbirliği
Paylaş
Rusya ile çok sıkı işbirliği

Soçi ziyaretinin olumlu, başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Mevcut şartlar altında önemli olan; ilişkilerimizi ortak çıkarlarımız temelinde ve uluslararası sistem içinde sürdürmek, ileri götürmektir” dedi.

TARAFLAR VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMALI

Haberin Devamı

Ukrayna ve Rusya savaşının önlenmesinde, bitirilmesinde ateşkes söz konusu mu, yakın zamanda gerçekleşir mi ve Türk diplomasisi bu noktada rol alır mı?

Türk diplomasisi aslında üzerine düşen bu görevi başarılı sürdürüyor. Ancak tarafların yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Eğer taraflar verilen sözlerin üzerinde durursa bu işi ciddi manada çözebilecek imkana sahip olduğumuzu görüyorum. Bunun olmaması için bir sebep yok.

KATİL SÜRÜLERİYLE BİRLİKTE MÜCADELE KARARINDAYIZ

Tel Rıfat ve Münbiç’e yönelik olası askeri harekatla ilgili ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ şeklinde açıklamalarınız oluyor. Daha önce Rusya böyle bir askeri harekata karşı çıktığını açıklamıştı. Bu tavır devam ediyor mu?

Putin konuyla ilgili Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle ifade ediyor. Şunu bize ima ediyor ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz daha isabetli olur.’ Biz de diyoruz ki şu anda istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. İstihbaratımız, Suriye istihbaratıyla çalışma yürütürken, buna rağmen orada terör örgütleri at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var. Suriye’de yuvalanan katil sürüleriyle mücadelemizde, birlikte gereken cevabı verme kararında mutabık kaldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

RUBLE İLE ALIŞVERİŞ

Dünya basını ziyaretinizin ekonomi boyutunu konuşuyor. Bu konuyla ilgili birkaç ayrıntı var mı?

Kapımız herkese açık. Ülkemizde kim yatırım yapmak isterse her türlü desteği veririz. Soçi ziyaretinin bir güzel tarafı da şu oldu; Putin’le ruble üzerinde mutabık kaldık. Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya’ya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak. Bir de Rusya’nın Mir kartı var. Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabi Rusya’dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar.

Haberin Devamı

AKKUYU’DA YERİNDE İNCELEME YAPACAĞIM

Akkuyu Nükleer Santrali, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri. Rus tarafı ile bir Türk ortağın girişimi olarak yola çıkan IC İçtaş önemli bir bilgi birikimi ve know-how üretmişti. Kısa süre önce Rus tarafı Rosatom yarı yarıya ortak olduğu bu şirkette çalışmalarını durdurdu ve feshetti. Bu konu gündeme geldi mi? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Görüştük. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, ülkemizin enerji stratejisi içinde ayrı bir öneme sahip. Akkuyu’nun ilk reaktörünü 2023’te hizmete alma hedefimiz sürüyor. Bu hususları, Rus tarafıyla görüşmelerimizde bir kez daha ele aldık. ‘25 bin kişi şu anda çalışmıyor. ‘Burası kapatıldı’ gibi ifadeler söyleniyor. Böyle bir şeyi ben de kabul etmedim, Rus tarafı da kabul etmiyor. Çalışıyorlar. Şimdi önümüzdeki hafta Mersin Taşucu’nda Abdülhamit Han sondaj gemimizi uğurlamaya gittiğimde aynı gün oradan Akkuyu’ya geçeceğim. Çalışmaları yerinde heyetimle beraber izleyeceğim. Sonra da Putin’e oradaki gelinen durumu aktaracağım. Ona göre de yol haritamızı belirleyelim diyeceğim. Yani onlar da süreci durdurmak gibi bir şeyi kesinlikle kabul etmiyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ İÇİN TÜRKİYE’NİN YERİ AŞİKÂR

Avrupa derin bir enerji kriziyle baş başa. Buna karşın hem Almanya’nın hem Fransa’nın, Yunanistan’ın haksız iddialarını savunarak Türkiye’yi hedef alıyor. Berlin ve Paris’ten gelen açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ne yazık ki Almanya da Fransa da Rum-Yunan propagandasına alet oluyor. Yunanistan’ın uluslararası hukuku hiçe sayan adımlarına göz yumulurken, doğru olmayan değerlendirmelerle ülkemizin eleştirilmesi kabul edilemez. Avrupa’nın istikrar ve güvenliği için Türkiye’nin yeri aşikâr. Bu rolümüzü küresel tahıl krizinin çözümünde öncü olarak bir kez daha gösterdik.

Haberin Devamı

BİZİM HELALLEŞME SIKINTIMIZ YOK

Kuzey Irak Zaho’da dokuz sivil öldürüldü iki hafta önce. HDP ‘Zaho ikinci Uludere’dir’ açıklaması yaptı. CHP Genel Başkanı da iki hafta sonra Uludere’ye gitti helalleşme konsepti altında. Nasıl değerlendirirsiniz?

Uludere’deki olayda ebediyete irtihal eden kardeşlerimizin aileleriyle bir araya geldim. Eşimi de Uludere’ye gönderdim. Bay Kemal gibi kalkıp fırsatçılık anı geldiğinde onlarla bir araya gelmek gibi bir yaklaşımımız yok. Helalleşme sıkıntımız yok. Çünkü biz bütün vatandaşlarımıza karşı yapmamız gerekenleri yaptık, yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Hele hele orada belediyeyi de biz kazandığımız için, nasıl oluyor bu iş, hem öyle hem öyle...

GENÇLERİ NASIL ALDATIRIZ GAYRETİNDELER

KPSS’nin iptaliyle ilgili son duruma ilişkin bilgi verebilir misiniz? FETÖ parmağı var mı?

Sosyal medya tarandığında, resmi olarak parmağı olmasa da hükümetle gençleri karşı karşıya getirmek isteyen bir FETÖ’cü grubun varlığı çok aşikar. FETÖ’cü grup mu desek; 6’lı masa mı desek; bir de masanın altı var, yedi...

Şimdi dikkat ederseniz, aynı anda hepsi adeta aynı cümlelerle bunu tanımlamaya çalıştı. Biz orada boş bulunsak veya boşluğa düşsek bunu seçime kadar satacaklardı. Çünkü gençleri nasıl aldatırız gayretindeler. Tabii bu tutmadı. Sınavı iptal edilenlerden herhangi bir ücret talebi olmayacak. ÖSYM, bundan sonraki süreci, kademeleri de inşallah en güzel surette devam ettirerek, şaibeleri ortadan kaldırarak yoluna devam edecek.