Siyaset Son seçim anketi yayınlandı! İşte partilerin oy oranı
Paylaş
Son seçim anketi yayınlandı! İşte partilerin oy oranı

2023 yılının haziran ayında yapılması planlanan seçimler öncesinde anket şirketleri de art arda çalışmalar yapıyor. Son olarak Optimar araştırma 12-15 Mayıs tarihleri arasında 2519 kişi ile anket yaptı. Ankette, ‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’, ‘Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’, en beğenilen siyasetçi ve cumhurbaşkanlığı seçimiyle soruları soruldu. İşte son anketten çıkan çarpıcı sonuçlar....

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her fırsatta erken seçim yapılmayacağını dile getiriyor. 2023 Haziran ayında yapılacak seçime 1 yıl kalmışken anket şirketleri peş peşe araştırmalar yapıyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar araştırmanın 12-15 Mayıs tarihleri arasında 2519 kişi ile yaptığı on anketin sonuçlarını köşesine taşıdı. İşte o anketin sonuçları... 

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Optimar’ın ‘Sizce geçtiğimiz ayın en önemli olayı nedir?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 62.6’sı zamlar yanıtını vermiş. İkinci sırada ise yüzde 19.7 oranıyla enflasyon geliyor. Onları yüzde 7.8’le Suriyeli mülteciler konusu takip ediyor.

‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?’ sorusuna verilen yanıtta ankete katılanların yüzde 66.5’i ekonomi diyor. Yüzde 5.6’yla üçüncü sırada yer alan işsizliği eklediğimizde ekonomi ve işsizlik diyenlerin oranı yüzde 72.1’e ulaşıyor. Kasım ayından bu yana ekonomi birkaç puanlık oynamalarla ilk sırada yer almaya devam ediyor.

EKONOMİYLE İLGİLİ SORUNLARI HANGİ PARTİ ÇÖZER?

Optimar, “Peki sizce bu sorunu hangi parti çözer?” diye sordu. Ankete katılanların yüzde 33.4’ü AK Parti çözer diyor. CHP diyenlerin oranı yüzde 25. Yani CHP’nin oy oranı kadar. HDP çözer diyenler yüzde 5.1 olurken, İYİ Parti diyenler yüzde 4.2’de kalıyor. DEVA çözer diyenlerin oranı 0.9 çıkıyor. Onun üstünde ise yüzde 2.9’la MHP yer alıyor.

Haberin Devamı

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ

Cumhuraşkanı Erdoğan yüzde 34.5’le birinci sırada geliyor. Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu topladığımız halde yüzde 25 ediyor. Böylece üçü birden Erdoğan’ın 10 puan gerisinde yer alıyorlar. İkinci sırada yüzde 10.4’le Mansur Yavaş, üçüncü sırada yüzde 8.5’le Kılıçdaroğlu, dördüncü sırada ise yüzde 7.1’le İmamoğlu geliyor. Uzun süre Erdoğan’dan sonra ikinci sırada gelen İmamoğlu’ndaki gerileme sürüyor.

SON SEÇİM ANKERİNDE PARTİLERİN OY ORANI

‘Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?’ sorusuna yanıt verenlerin oranı kararsızlar dağıtıldığı takdirde şöyle çıkıyor.

AK Parti 35.9

CHP 26.2

İYİ Parti 10.7

MHP 10.4

HDP 10.1

Deva 1.1

Türkiye Değişim Partisi 0.9

Memleket Partisi 0.5

Yeniden Refah Partisi 0.9

Saadet Partisi 0.8

BBP 0.8

Gelecek Partisi 0.4

Zafer Partisi 1.1

Vatan Partisi 0.1

Yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen AK Parti’nin oy oranıyla ilgili konuşan Optimar’ın Başkanı Hilmi Daşdemir, “Daha önce AK Parti’ye oy veren seçmen başka partilere gitmiyor. Gönlü hâlâ AK Parti’de. AK Parti bir birimlik bir iyileştirme yaparsa bu 10 birimlik bir geri dönüş sağlıyor. AK Parti seçmeni çareyi yine AK Parti’nin bulmasını istiyor. Tabii bir de liderlik konusu var. Erdoğan’ın liderliği AK Parti’yi yukarıda tutmayı başarıyor” diye yorumladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

2023 seçimleri, kimin cumhurbaşkanı seçileceği konusuna düğümlenmiş durumda. Optimar’ın anketine katılanların yüzde 36.1’i cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. İkinci sırada ise yüzde 11.9’la Kılıçdaroğlu geliyor. CHP’nin adayının Kılıçdaroğlu olacağı yönündeki haberler CHP liderini ikinci sıraya kadar yükseltti. Üçüncü sırada ise yüzde 11.9’la Mansur Yavaş gelirken, onu yüzde 8.4’le Ekrem İmamoğlu takip ediyor. Beşinci sırada yüzde 4.7’yle Selahattin Demirtaş’ın geldiği ankette Meral Akşener yüzde 3.2’yle altıncı sıraya yerleşmiş durumda.

ERDOĞAN YÜKSELİŞTE

Optimar, bir de düzenli olarak ‘Bu pazar seçim olsa cumhurbaşkanlığı için Erdoğan’a oy verir misiniz?’ diye soruyor. Erdoğan’a oy veririm diyenlerin oranı yüzde 43.8 çıkıyor. Geçen aylarda ise bu oran yüzde 38’le yüzde 41.5 arasında gidip geliyordu. Erdoğan son aylarda tekrar yükselişe geçmiş.

Haberin Devamı