Siyaset Yanlışları olursa gereğini yaparız
Paylaş
Yanlışları olursa gereğini yaparız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleşen NATO Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye dönüşü öncesinde, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinden Türk-Yunan ilişkilerine kadar bir çok konuya değindi. İki ülkenin NATO’ya davet edilmesi konusunda ise “Herhangi bir yanlışları olursa gereğini yaparız” diye konuştu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÜYELİĞİ

Haberin Devamı

Ukrayna’daki savaşın zirvenin önemini artırdığını belirten Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının doğal olarak öne çıkan konulardan biri olduğunu söyledi. İki ülkenin üyeliği konusunda Türkiye’nin başından beri ortaya koyduğu ilkeli tutumu Madrid’de de sürdürdüğüne dikkat çeken Tayyip Erdoğan, “Bu ülkelerin bilhassa terörle mücadele alanında meşru taleplerimize yönelik bağlayıcı taahhütlerde bulunmaları, somut ve net adımlar atmaları gerektiğini kendilerine ifade ettik” dedi.

‘ZİRVEDE İLKLERE İMZA ATTIK’

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin muhtıraya değinen Erdoğan şunları söyledi: “Ülkemizin bu muhtırayla elde ettiği kazanımlar yanında Türkiye özellikle terörle mücadele alanında pek çok ilke imza atmıştır. Kuzey Atlantik Konseyi’nde ilk kez talebimizle “Terörizm ve Güney” konulu özel oturum düzenlendi. Terörizmin bütün tür ve tezahürleriyle temel iki tehditten biri olduğu, İttifak’ın en üst rehber belgesine girdi. Sınırlarımız ve ulusal güvenliğimiz temelinde 360 derece yaklaşıma her belgede atıf yaptırdık.”

Haberin Devamı

‘İHTİYATLI DAVRANIYORUZ’

Verilen sözlerin önemli olduğunu ancak asıl olanın uygulama olduğunu belirten Erdoğan, “Terörle mücadelesinde defalarca arkasından hançerlenmiş bir ülke olarak ihtiyatlı davranıyoruz. Sözlerin yerine getirilip getirilmediğini takip edeceğiz” dedi. Zirvede Türkiye’nin attığı imzaların işin bittiği anlamına gelmediğini söyleyen Erdoğan, “Bu daha bir davettir. Bu davetle bir süreç başlıyor, nereye varacak onu da göreceğiz. Herhangi bir yanlışları olduğu zaman kapı gibi belgeler elde, oradan gereğini yaparız” dedi.

‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ DEDİK’

Yaptıkları görüşmelerin PKK/PYD/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerinin, NATO’nun yazılı kayıtlarına girmesini sağladığını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Bu işin yazılı kayda girmesi ilk defa oluyor. Yani PKK Avrupa Birliği´nin metinlerinde vardı ama YPG/PYD ve FETÖ yoktu. Peki sorun bakalım, bunları bu metinlere koydurana kadar nasıl bir mücadele verildi? ‘Bu metinlere girecek. Girmediği takdirde, kusura bakmayın. Bu bizim kırmızı çizgimizdir’ dedik.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye’nin NATO ve Rusya ilişkilerinde denge politikası güttüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Zira bizim şu anda Rusya ile belli bağlantılarımız var. Bugün bizim kullandığımız doğalgazın yaklaşık yüzde 40´ını oradan alıyoruz. Öbür tarafta nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu Santrali çalışmamız var. Savunma sanayiine yönelik de ilişkilerimiz, irtibatlarımız var. Dolayısıyla da biz hem Rusya ile hem Ukrayna ile bu ilişkileri devam ettireceğiz ve denge politikasıyla da bu işi sürdüreceğiz. İstiyoruz ki diplomasi trafiğimiz buradan kesinlikle zarar görmesin.”

TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan ile yaşanan gerginlik konusunda ise şöyle konuştu: “Bütün liderler görüşmemiz için aracılık yapmak istedi. Kusura bakmayın, bizim şimdilik bu görüşmeye ayıracak vaktimiz yok dedik. Çünkü adaları şu anda nasıl silahlandırdıkları ortada. Diğer taraftan hava sahamızı sürekli ihlal ediyorlar. İyi niyeti yok. İyi niyeti olsa bu adımları atmaz. Kendisine çeki düzen vermedikten sonra bizim bir araya gelmemiz mümkün değil.”

Haberin Devamı