Dünya 'Skandal ziyaret'

'Skandal ziyaret'

Paylaş
'Skandal ziyaret'

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin İngiltere ziyaretine İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden tepki geldi: Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yargılanacağı yerde parlamento binasında ve Başbakan Cameron tarafından ağırlanıyor. Bu bir skandaldır

Askeri darbe sonucu iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin İngiltere'de ağırlanmasına insan hakları kuruluşlarından tepkiler gelmeye devam ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkartılıp yargılanacağı yerde parlamento binasında ve Başbakan David Cameron tarafından ağırlanıyor. Bu bir skandaldır" dedi.

Whitson, Sisi'nin Mısır halkına yaptığı eziyetlere rağmen İngiltere'nin buna tepki göstermemesini de eleştirdi. Whitson, "Mısır halkı, İngiltere hükümetinin bu tavrını asla unutmayacaktır" diye konuştu.

'SİSİ'Yİ MEŞRULAŞTIRMAMAK GEREK'

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünün, Ortadoğu uzmanı Shadi Hamid ise Sisi'nin Londra'da bulunmasının dolaylı olarak "ben buradayım ve kabul edildim" mesajı verdiğini, uluslararası toplumun Sisi'yi meşrulaştırmaması gerektiğini vurguladı.

Hamid, bu tür ziyaretlerin Sisi'yi meşrulaştırdığının altını çizerek, "Batı ülkelerinin başkentlerinde hiçbir resmi ziyarette bulunmaması gerekir ve Cameron'ın görüşmesi sorunludur" dedi.

CAMERON-SİSİ GÖRÜŞMESİ

Cameron ile Sisi arasındaki görüşme dün gerçekleşti. Görüşmenin ardından iki isim basın toplantısı düzenledi.

Cameron, Sisi ile yaptığı görüşmede "mükemmel istişarelerde" bulunduklarını belirterek, Mısır'ın uzun dönemli istikrarına temel merkez oluşturacak siyasi süreç ihtiyacını, IŞİD, Suriye, Libya ve sığınmacı krizi başta olmak üzere dış polikaları, geçen cumartesi günü Mısır'da yaşanan uçak kazasıyla ilgili son gelişmeler ile Mısır'ın Sina Yarımadası'nda Kızıldeniz kıyısındaki tatil şehri Şarm El Şeyh'deki durumu ele aldıklarını kaydetti.

İngiltere Başbakanlığının, uçağın düşmesinin bombadan kaynaklandığına dair endişelerine değinen Cameron, "Ben, aldığım istihbarat ve tavsiyeye dayalı hareket ediyorum. Ben ve uzmanlarım, Rus uçağını düşüren şeyin bir terörist bombası olduğundan emin değiller" dedi.

'İHVAN'IN İNGİLTERE'DEKİ FAALİYETLERİYLE İLGİLİ SORUŞTURMA GÖRÜŞÜLDÜ'

İngiliz lider ayrıca Sisi rejiminin darbeyle göreve gelmesinin ardından Müslüman Kardeşler'in İngiltere'deki faaliyetleriyle ilgili olarak kendi talimatıyla başlatılan soruşturmaya da değinerek, "Müslüman Kardeşler soruşturması bakımından, bugün bu konuyu görüştük. Biz İngiltere'de insanları, yasaların dahilinde mi yoksa yasaların dışında mı olduklarıyla yargılıyoruz. Eğer insanlar şiddet mayalıyorsa, o zaman bu, yasayı çiğniyorlar demek oluyor. Böylece cezalandırılıyorlar. Soruşturma raporunu bu yıl sonunda açıklayacağız" diye konuştu.

'İNGİLTERE'NİN ENDİŞELERİİ TAMAMEN ANLIYORUM'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de İngiltere'yi ziyaretinde olumlu bir ortam görmekten dolayı teşekkürlerini David Cameron'a ileterek, "İngiltere'yi ziyaretim iki ülke ve halklar arasındaki güçlü ilişkileri açıkça yansıtıyor" dedi.

Sisi, söz konusu Rus uçağının bomba nedeniyle düşmüş olabileceği ihtimalinin öne çıkması nedeniyle Şarm El Şeyh'ten yapılan karşılıklı uçuşları askıya alan İngiltere'nin, güvenlik alanındaki endişelerine de değinerek, bu endişeleri "tamamen anladığını" bildirdi.

İngiliz hükümetinin, Sisi'ye resmi davette bulunmasının, Mısır mahkemesinin Muhammed Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin hemen ardından gelmesi tepki çekmişti.

AA

Haberin Devamı