Merkez SKB’den ‘erişilebilirlik’ çalıştayı

SKB’den ‘erişilebilirlik’ çalıştayı

Paylaş
SKB’den ‘erişilebilirlik’ çalıştayı

SKB’den ‘erişilebilirlik’ çalıştayı

Semih ŞAHİN/BURSA,(DHA) - SAĞLIKLI Kentler Birliği’nin (SKB) engellilerin yaşadığı problemlere dikkat çekmek ve çözüm yollarını tartışmak için düzenlediği erişilebilirlik çalıştayı, SKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katıldığı toplantıyla başladı. SKB’ye üye belediyeler ile 38 farklı kurumdan 80 temsilcinin katıldığı çalıştay, 2 gün sürecek.

Özel bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda; Doç.Dr. Asım Mustafa Ayten, Dr. Öğretim Üyesi Özlem Belir ve Doç.Dr. Gül Sayan Atanur, ‘Sağlıklı Kentlerde Erişilebilirlik ve Örnekleri’, ‘Mimari Erişilebilirlik’ ve ‘Çocuk Oyun Alanlarında Erişilebilirlik ve Katılım Odaklı Deneyimler’ konulu sunumlar yapacak. Bursa, İstanbul, Antalya, İzmir ve Balıkesir gibi büyükşehir belediyelerinin engellilere yönelik gerçekleştirdiği kentsel tasarım projeleri, etkinlik kapsamında katılımcılara anlatılacak.

HEDEF: ENGELLİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA KATKI KOYMAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, 3 Aralık Engelliler Günü’nün 1992 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun aldığı karar ile ilan edildiğini söyledi. Toplumun her alanında engelli bireylerin hak ve refahını teşvik etmeyi, engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Başkan Aktaş, “Sağlıklı Kentler Birliği olarak engellilerle ilgili çalışmalara katkı koymak için bu çalıştayı planladık. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 7 milyardan fazla olan dünya nüfusunun 1 milyardan fazlasında çeşitli engellilik durumu bulunuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine denk gelen bu rakam, her geçen yıl artmaktadır. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini de engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki engelliler; sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım ve bilgi edinme gibi hizmetlere erişimde zorluklar yaşamaktadır” dedi.

"YETER Kİ ENGELLER KALBİMİZDE OLMASIN"

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘kimseyi geride bırakmama’ gibi çok anlamlı bir sloganı olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Bu slogan, aslında yapmamız gereken her şeyi anlatıyor” diye konuştu. Engelli bireyleri güçlendirmenin, kapsayıcılığı ve eşitliği sağlamanın yerel yönetimlerin odaklanması gereken öncelikli konulardan biri olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Bunun yolu da empati kurmaktan geçer. Önümüze çıkabilecek en büyük engel, empati kuramamaktır. Yeter ki engeller kalbimizde olmasın. Engeller ortadan kalktığı zaman nasıl büyük başarılar, kazançlar elde ettiğimizi yakın zamanda Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda dünya ikincisi olan Sümeyye Boyacı sayesinde öğrendik ve daha fazla inandık. Herkesin engelli adayı olduğunu unutmamalıyız” şeklinde konuştu.

Başkan Aktaş, çalıştaya rehberlik eden, SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç.Dr. Asım Mustafa Ayten ve İstanbul Gedik Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Özlem Belir ile birlik üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı