Spor "Skoru oyuncu değil hakem belirliyor"

"Skoru oyuncu değil hakem belirliyor"

Paylaş
"Skoru oyuncu değil hakem belirliyor"

Eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ertuğrul Dilek, futbol hakemlerinin eğitiminin yanı sıra performans takibi ve sorgulamanın önemli olduğunu ifade etti.

Dilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu MHK Danışmanı Jaap Uilenberg’in, aynı konulara temas etmesine rağmen hataların tekrarlandığını savunarak, "Bu hataları eğitmenler düzeltecek. Hakeme ne verirseniz, hakemden onu alırsınız" dedi.

Hakem eğitiminde daha sorgulayıcı bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu, bunun hataların giderilmesinde yararlı olacağını dile getiren Dilek, "Hakemlerin daha iyi eğitilmeleri gerekiyor. Hakem bir müsabakada penaltı verir ya da vermez. Maçtan sonra hakeme, ’Bu penaltıyı niye vermedin?’, ’Ne gördün de verdin?’ ya da ’Vermediysen neden vermedin?’ diyeceksin. Hakeme bunu sormazsan maalesef böyle devam eder" şeklinde konuştu.

"Hata yapmayan hakem, tribünde oturan hakemdir"


Dilek, Türkiye’de hakemliğin profesyonelleştiğini, hakemlerin de artık tatminkar ücretler aldığını vurgulayarak, "Eskiden biz de amatör olarak hakemlik yaptık ama işimizi iyi yaptık. Demek ki bu iş para, profesyonellik meselesi değil. ’Bir hakemi profesyonel yaparsan bu hakem çok iyi hakemlik yapar’ düşüncesinin doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Hakem için büyük paralar vermenin de anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Her maç sonunda hakeme hatalarının sorulması gerektiğini ifade eden Dilek, şöyle konuştu:

"Hakemi iyi eğiteceksin, sorumluluk vereceksin ama takipçisi olacaksın. Hakeme her maçtan sonra hatalarını sorarsan, o da ’Bir mekanizma beni takip ediyor’ der. O zaman o hakem daha dikkatli olacaktır. Hata yapmayan hakem, tribünde oturan hakemdir. Hata yapacaktır ama neticeye etki edecek hata yapmasın. Mutlaka, insan faktörünün olduğu yerde hata vardır. Neticeyi bırakın da futbolcular belirlesin. Hakem bu neticenin içinde olmasın. Hakemler bu işlere girmesin artık. Son zamanlarda bu sıkça oluyor. Skoru sahada oynayan oyuncu değil hakem belirliyor. Bunlar olmasın."

AA

Haberin Devamı