Ekonomi Şoföre ÖTV müjdesi

Şoföre ÖTV müjdesi

Paylaş
Şoföre ÖTV müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "ticari aracını yenileyenlerden 2016'nın sonuna kadar ÖTV alınmayacağı" yönündeki açıklaması, şoför esnafı tarafından olumlu karşılanırken, düzenlemenin otomotiv sektörünü hareketlendireceği belirtildi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu’nun şoför esnafına yönelik ÖTV müjdesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Apaydın, Türkiye’de şehir içinde çalışan 110 bin civarında hatlı minibüs, yaklaşık 75 bin ticari taksi, 53 bin servis aracı ve 28 bin de otobüs bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Çok uzun yıllardır, bir defaya mahsus ticari aracını, minibüsünü yenileyenden ÖTV alınmaması yönünde talebimiz vardı.

Hükümete böyle bir rapor sunduk. ’Esnaf zor durumda, eski araçlarla taksicilik, minibüsçülük yapıyor, bir defaya mahsus ÖTV’den muaf tutun, araçlarımızı yenileyelim’ dedik. Onlar da bunları kabul ettiler. 2016’nın sonuna kadar aracını yenileyenden bir defaya mahsus ÖTV almayacağını vaat ettiler."

-"Taksiciler karlı çıkacak"

Minibüs ve otobüste ÖTV’nin düşük, otomobil grubunda ise yüksek olduğuna dikkati çeken Apaydın, "Bu, daha ziyade taksicilere yarar, diğer arkadaşlarımız da tabii istifade edecekler" şeklinde konuştu. Apaydın, İstanbul’da ve Ankara’da birçok ticari taksinin yeni olduğunu ancak aracını yenilenmek isteyen olursa, bu uygulamadan yararlanabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Düzenleme ile otomotiv sektörünün harekete geçeceğini anlatan Apaydın, "Araç satışları patlar, esnafın aracını değiştirmesiyle yine devlet kazanır. Bu da esnafa müjdedir" değerlendirmesinde bulundu. Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın bir minibüs şoförü tarafından öldürülmesinin ardından araçlara kamera takmayı planladıklarını anlatan Apaydın, "Sayın Başbakan’a bu konuyu da sunmuştuk.

O da araçlara takılacak kamera sistemlerinin bedelinin vergiden düşeceğini açıkladı, bu da güzel bir şey, iyi oldu" şeklinde konuştu. Öte yandan, Karayolları Trafik Kanunu’nda minibüslerin 14 kişi olarak tanımlandığını belirten Apaydın, şöyle devam etti: "Sonradan kanunda düzenleme yapıldı, 17 koltuğu olan ve 16 yolcu taşıyan da minibüs olarak geçti.

Fakat o minibüsler, eskiden 14 kişiden fazla yolcusu olanlar otobüs olduğu için, halen otobüs bandrolü alıyorlar. Böylece her bandrol ücretinde bin liradan fazla para ceplerinden çıkıyor. Bunu da düzelteceklerini vaat ettiler. Bu hakikaten uzun zamandır, 2014’ün ocak ayından beri üzerinde durduğumuz bir konuydu."

Haberin Devamı

"Sektöre pozitif yansır"

Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce de Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarının sektöre pozitif yansıyacağını ve satışlarda hareketlenmeye neden olacağını ancak düzenlemenin detaylarının görülmesi gerektiğini söyledi.

Taksi, servis ve hatlı minibüs ile özel halk otobüsü satışlarında olumlu katkının olabileceğini ifade eden Erce, ÖTV’nin binek otomobillerde yüzde 45, minibüslerde yüzde 9, midibüslerde yüzde 4 ve otobüslerde yüzde 1 olduğu bilgisini verdi.

Minibüsçüler çok olumlu karşıladı

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani de düzenlemeyi çok olumlu bulduklarını belirterek, özellikle büyükşehirlerde yoğun trafikte aktif çalışan minibüslerin 3-5 yılda bir yenilendiğini söyledi. Minibüs fiyatlarının 100-150 bin lira arasında değiştiğini ve ÖTV oranının da bu araçlarda yüzde 9 olduğunu ifade eden Gani, "Bu gelişmeden minibüsçü esnafı oldukça memnun oldu, çok olumlu karşılandı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, dün ATO Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Ankara Şoför Esnafı Buluşması" etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz, ÖTV’nizi biz ödeyeceğiz. Yani bir seferliğine değil 2016 sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV’niz bizden" ifadelerini kullanmıştı.

AA