Ekonomi Soğan ve patateste ucuz hasat dönemi

Soğan ve patateste ucuz hasat dönemi

Paylaş
Soğan ve patateste ucuz hasat dönemi

Günlerdir gündemden düşmeyen mutfakların temel gıdası soğan ve patateste, tüketicinin cebini rahatlatacak haberler gelmeye başladı / Gülten Uğurlu'nun haberi...

Yılın ilk mahsüllerinin yavaş yavaş piyasaya girmesiyle soğan ve patetes fiyatında aşağı yönlü bir eğilim yaşanıyor. 10 gün öncesine kadar bir kilogram soğanın tarladan çıkış fiyatı 5-6 lira, markette ise 8-9 lirayı buluyordu.

Haberin Devamı

15 GÜNE RAHATLAR

Önemli bir soğan üretim bölgesi olan Adana’nın ilçesi Yüreğir’in Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana ve Hatay’da ilk hasadın başlamasıyla soğanın kilogram fiyatının bugünlerde tarlada 3-3.5 lira, markette ise 4-4.5 lira olduğunu söyledi. Doğan, 15 gün içinde ise soğanın tarladan çıkış fiyatının 1.5 lira, market fiyatının da 3-3.5 liraya kadar düşeceğini belirtti.

DAHA DA DÜŞECEK

Patateste de ilk mahsülün Adana’da daha çok yeni başladığını belirten Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, henüz piyasaya daha tam olarak girmediğini söyledi. Şu anda bir kilogram patatesin tarladan çıkış fiyatının 4-4.5 lira, markette ise 7-9 lira olduğunu belirten Kenar, patateste 15 gün sonra yeni mahsülün fazlalaşmasıyla tarla fiyatının 3 lira, markette ise 4-4.5 lira olacağını söyledi.

Haberin Devamı

8 AY YENİ MAHSÜL

Soğanda yeni mahsül hasadı Adana Yüreğir, Yumurtalık, Karataş ve Seyhan, Hatay Reyhanlı, Bursa Karacabey, Amasya, Konya Ereğli, Ankara Polatlı, Çorum ve Yozgat’ta nisanda başlıyor ve kasım ayına kadar sürüyor. Patatesin hasadına da Adana, Hatay, İzmir Ödemiş, Bursa Yenişehir, İnegöl ve Niğde gibi yoğun yetiştiği bölgelerde nisanda başlanıyor, ekime kadar sürüyor.

İTHALAT SÜRÜYOR

Kış döneminde depolardaki soğan ve patates tüketildi. Fiyatları kontrol edebilmek için Gümrük Vergisi olmadan soğanın nisan sonuna kadar ithalatına izin verildi. Soğan ağırlıklı olarak Mısır, İran, Azerbaycan ve Özbekistan’dan ithal ediliyor. Patateste de sıfır Gümrük Vergisi ile ithalat mayıs sonuna kadar sürecek. Patates de ağırlıklı Mısır ve Pakistan’dan alınıyor.

ETE RAMAZAN ÖNLEMİ

Ramazan’a iki hafta kala et fiyatı yüzde 20 zamlanmıştı. Kasapta kıymanın kilogram fiyatı 38 liradan 42 liraya, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 41 liradan 46 liraya yükselmişti. Et ve Süt Kurumu’nda (ESK) ise bir kilogram kıymanın fiyatı 32 TL, kuşbaşının da 35 TL. Ramazan’da fiyatların daha da yükselmemesi için önlem alındı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, et fiyatlarında artışa karşı ESK’ya 150 milyon liralık kaynak sağlandı.

Haberin Devamı