Dünya Soğukkanlılığı kan dondurdu

Soğukkanlılığı kan dondurdu

Paylaş
Soğukkanlılığı kan dondurdu

İtalya'da okula bombalı saldırının faili, 16 yaşındaki Melissa'yı öldüren patlamanın ardından evine dönüp öğle yemeği yemiş

İtalya’nın Brindisi kentinde 16 yaşındaki Melissa Bassi’nin ölümü ve biri ağır beş öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının önceki gün yakalanan failinin ifadesiyle ilgili detaylar kan dondurdu. İfadesinde saldırıyı ekonomik koşulları protesto amacıyla yaptığını, rastgale bir yer seçtiğini ve uzaktan kumandayı da bir marketten satın aldığını söylerken, "Patlamadan sonra eve döndüm ve öğle yemeği yedim" dedi.

Saldırının faili olarak Lecce cumhuriyet savcılığında sorgulaması yapılan 68 yaşındaki evli ve iki çocuk babası Giovanni Vantaggiato, ilk etapta failin kendisi olduğunu kabul etmeyerek, "Kamera görüntülerindeki ben miyim? O gün eşim Pina ile birlikte evdeydim. O da bunu doğrulayabilir" diye ifade verdi.

Son derece soğuk kanlı ve sakin olduğu gözlenen Vantaggiato’nun savunması sekiz saatlik sorgunun ardından kırılırken, Lecce Mafyayla Mücadele Savcısı Savcısı Cataldo Motta’ya suçunu itiraf etti. Mekan seçimiyle ilgili "Gerçek bir nedenim yoktu" diyen Vantaggito, ifadesinin iki sayfasında, gaz tüpü, barut tozu, pil, elektrik kablosu, ampuller ve uzaktan kumanda kullanarak bombayı nasıl yaptığını, şekil çizerek anlattı.

Uzaktan kumandayı, ticari telefon rehberinden rastgele seçtiği bir elektrikçiden aldığını dile getiren benzin istasyonu sahibi Vantiggiato, "Kent ve yer seçimimde özel bir nedenim yoktu. Mekan seçimi tamamen tesadüfi oldu. Yaptım çünkü, önceden çalışıp kazanılıyordu. Şimdi artık bu yok" diyerek, saldırı nedeninin sadece ekonomik krize bir tepki olarak yaptığını öne sürdü.

PATLAMADAN SONRA ÖĞLE YEMEĞİ YEMİŞ

"Yaptığım bir hataydı" diyen Vantaggiato, "Ama eğer siz gelip beni almasaydınız, ben asla gelip size itiraf etmeyecektim. Çok korkuyordum" dedi. Arabasını Oberdan Caddesi’ne parkettiğini söyleyen Vantaggiato, patlamanın ardından arabasına binip olay yerinden kaçtığını, uzaktan kumandayı Lecce yolunda dışarı fırlatığını söyledi. Vantaggito, "Sonra eve döndüm ve hiç bir şey yokmuş gibi davrandım, öğle yemeği yedim" dedi.

ÇÖP BİDONUNU ÇALMIŞ

Güvenlik kamerası olduğunu fark etmediğini dile getiren Vantaggito, "Bombayı 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece yerleştirdim. San Pietro in Lama’dan (Lecce’ye bağlı bir belde) çaldığım çöp bidonunu, eşimin üzerine kayıtlı beyaz Fiat Punto araba ile taşıdım. Arabada daha önce çaldığım üç gaz tüpü ve diğer malzemeler de vardı. Brindisi’ye vardıktan sonra Palmiro Togliatti Caddesi’nde durdum. Bidonu, tüpleri ve diğer malzemeleri indirdim. Tüpleri bidonun içine koyup, bağlantılarını yaptım. Bidonu kaldırımda sürükleyerek okula doğru götürdüm" dedi.

Ertesi günü sabah kendine ait Hyundai Sonica arabasıyla okulun yakınına gelip parkettim" diyen Vantaggito, uzaktan kumandaya bastığında saatin 07.70 olduğunu söyledi.

"Depresyonda olduğum bir süreçti ama kimseyi öldürmek istemedim" diyen ve konuşmasında şivesiz olarak düzgün bir İtalyanca kullanan Vantaggito’nun, ifadesinin devamında birinci tekil "ben" yerine birinci çoğul şahıs "biz" öznesini kullanmaya başlaması üzerine, Savcı Motta "Biz kim?" diye sordu. Bunun üzerine Vantaggito ağız değiştirip, "Bizim bölgede, biz tabirini çok kullanırız. Ama ben bombayı hazırlarken, yerleştirirken ve havaya uçururken kimseden yardım almadım. İnsanların geçiş yolunda havaya uçurdum ama onlara karşı hiç bir şeyim yoktu, kesin bir hedefim yoktu. Yapmak istediğim sadece bir tür protestoydu. Uzaktan kumandaya bastığımda kimsenin geçeceğine inanmıyordum" dedi.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILACAK


Vantaggiato’nun sözleri Savcı Motta ve sorumluluğundaki soruşturma ekibini ikna etmeye yetmedi. Lecce Mafyayla Mücadele Savcısı Cataldo Motta tarafından Vantaggito’nun sorgulanmasına devam etmek üzere mahkemeden gözaltı süresinin uzatılmasını talep edeceği bildirildi. Bu arada Vantaggio’nun ifadesinde verdiği yer, zaman ve kişi bilgilerinin araştırıldığı belirtildi.

Eda BERKBAYRAK/ MİLANO, (DHA)

Haberin Devamı