Dünya Somali'de Türk elçilik çalışanlarına bombalı saldırı

Somali'de Türk elçilik çalışanlarına bombalı saldırı

Paylaş
Somali'de Türk elçilik çalışanlarına bombalı saldırı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk büyükelçilik çalışanlarının kaldığı ek binaya düzenlenen intihar saldırısında bir Türk polis şehit oldu

Türk özel harekat polislerinin koruduğu ek binanın önüne araçla gelen üç intihar bombacısı, binadaki polisler tarafından fark edildi. Çıkan çatışmada iki saldırgan öldürüldü ancak üçüncü saldırgan üzerindeki bombayı havaya uçurdu. Patlamada binada görevli bir polis şehit olurken, üç polis de yaralandı. Yaralı polislerden birinin durumunun ağır olduğu açıklandı.

"TÜRK DİPLOMATLARI HEDEF ALDIK, ÇÜNKÜ..."

Saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab üstlendi. El Şebab militanları geçmişte de benzer saldırılar düzenlemişti. Son olarak bu ay ortasında da sekiz sivil, El Şebab saldırısında ölmüştü.

Örgütün Twitter adresinden paylaşılan mesajda, bugunkü saldırıda Türk diplomatların hedef alındığı belirtildi. El Şebab, Türkiye'yi "mürtet rejime destek veren ve şeriat düzenini yok etmeye çalışan ülkelerden biri" olmakla suçladı.

İstanbul'dan bir diplomat ise AFP'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye, Somali'de çok aktif. Bu kadar çok aktif olunca da kolaylıkla hedef haline geliyorsunuz" dedi.

BOZDAĞ DEVREYE GİRDİ


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'de Türk Büyükelçiliği ek binasına yönelik saldırıya ilişkin, "Büyükelçiliğimize bugün bir terör saldırısı gerçekleşti. Bir polisimiz şehit oldu, 2 polisimiz de yaralandı. Şu anda yaralı polislerimizi ve şehit polisimizi almak için bir ambulans uçağı hareket etmek üzere. Bu bir terör saldırısıdır. Yapanları da failleri de lanetliyoruz. Türkiye, Mogadişu'da insani ve vicdani görevini yapmak için bulunuyor. Oradaki insanların yaşayabilmeleri için uğraş veriyor. Bombalı aracın patlamasından sonra intihar saldırısı gerçekleştirmek isteyen 3 kişi de etkisiz hale getirilmiştir. Bu kişiler, içeriye saldırmaya çalıştıkları zamanda gerekli müdahale yapılarak etkisiz hale getirilmişlerdir" dedi.

Bozdağ, "Somalili makamlar gerekli araştırmaları sürdürüyor. Orada insani amaçla bulunan çok sayıda vatandaşımız var. Burada bulunan terör grupları zaman zaman bu tür saldırılarda bulunuyorlar. Gerekli detaylar, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenecek. Şu ana kadar olayı üstlenen bir terör örgütü yok" dedi.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Saldırının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, Büyükelçiliğimiz çalışanlarını hedef alan bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde lanetlemektedir. Saldırıda şehit olan polis memurumuzun ailesi, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyor, yaralanan görevlilerimize acil şifa temenni ediyoruz. Mogadişu Büyükelçiliğimize karşı yapılan bu hain saldırının faillerinin süratle yakalanıp adalet önüne çıkarılmasını beklemekteyiz. Ülkemiz, kardeş Somali halkının yanında yer almaya ve Somali halkına yardım etmeye devam edecektir" denildi.

Haberin Devamı