Gündem Somali'deki saldırı Türkiye'ye mesaj mı?

Somali'deki saldırı Türkiye'ye mesaj mı?

Paylaş
Somali'deki saldırı Türkiye'ye mesaj mı?

Somali'de Türk heyetine yapılan saldırının gizli kodları. İki uzman iki farklı analiz...

POSTA.COM.TR ÖZEL / Yaşar CAN

Haberin Devamı

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk heyetin kaldığı otelin önünde bomba yüklü araçla bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 5 Somalili hayatını kaybetti. Türk heyetinde ise can kaybı yaşanmadı. Saldırının, Etyopya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarınki Somali ziyareti öncesi yapılması, 'Türkiye'ye mesaj mı?' sorusunu akıllara getirirken uzmanlar bu konuda farklı düşünüyor.

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar Somali'deki saldırının hedefinde Türkiye'nin olmadığını ifade ederken dış politika ve güvenlik uzmanı Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise ' Hali hazırdaki saldırı planlı bir saldırıdır. Planlı ve seçilmiş hedefi bakımından da manalıdır. Burada Türk heyetinin seçilmesi büyük devletlerin Türkiye'nin Afrika politikasından rahatsız olduğuna dair çok açık bir mesajdır. ' diye konuştu.

Haberin Devamı

İşte Somali'deki saldırı sonrası iki güvenlik uzmanının analizleri:

Mete Yarar'ın Somali saldırısı analizi:

"HEDEFİN TÜRKİYE VE ERDOĞAN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Ben bu saldırıyı sadece bölgede hakimiyet kurmak isteyen ülkelerin verdiği bir mücadele olarak görmüyorum. Uzun zamandan beri bölgede kontrolsüzlük var. Somali'de şehirler hatta ülke zaman zaman el değiştiriyor. Bunu birebir Türkiye'yi hedef alan ve 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bölge ziyaretine bir mesaj vermek' amacıyla bir çaba olduğunu düşünmüyorum. Daha önce Somali'de Büyükelçiliğimize saldırı yapılmıştı. 2 polisimiz şehit olmuştu. Dünyanın gündemine gelmek için dünya liderlerinin ülkeye gelmesini bir araç olarak kullanıyorlar. Yoksa direk Türkiye'ye yönelik Türkiye'nin bölgedeki politikalarına yönelik bir saldırı olduğunu düşünmüyorum. Bu ülkelerde o kadar yoğun saldırılar oluyor ki Türkiye'de haber dahi olmuyor. Türkiye cumhurbaşkanı bölgeye gidince patlayan bomba gündemimize geliyor. Irak'ta her gün 10'larca patlama meydana geliyor. Ne zamanki Türkiye'den birileri bölgeye gittiğinde bir saldırı olduğunda hemen gündemimize alıyoruz.

"AFRİKA'DA ÜLKELER BİRBİRLERİNE TERÖR İHRAÇ EDİYOR"

Haberin Devamı

Uzun zamandan beri Somali'de El Kaide'ye benzer grupların kontrolü var. Bu kontrol devleti yok edecek boyutta. Afrika Birliği'nin mücadelesiyle direk kontroller sağlanmaya çalışıldı. Bir türlü başarılı olamadılar. Yemen'de de çatışmalar oluyor. Bölgede karışmayan yer yok. Afrika kıtasında birbiriyle organik sınırları olmasa dahi bölgede büyük bir kaos var. Sudan'ı, Mısır'ı, Nijer'i, Libya'yı koyun... Her biri birbirine terör ihraç ediyor. Bu saldırıyı sayın Cumhurbaşkanımızın Somali'ye yapacağı saldırıyı engellemek için yapıldığını düşünmüyorum. Bunu açık ve net söyleyeyim.

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın Somali saldırısı analizi:

"SOMALİ ÇOK KRİTİK BİR ÜLKE"

Somali jeopolitik olarak Afrika'nın çok önemli bir bölgesinde bulunuyor. Gerek bulunduğu su yolları gerekse bu son zamanlarda artan korsan saldırılarının yoğunlaştığı bir bölgedir. Öte yandan Basra Körfezi'nden çıkan petrol ve gazın Kızıldeniz üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması noktasında en kritik burundur. Biz buna dış politikada şok point diyoruz. İkinci husus, buradaki bir takım devletler Somali'de uzun dönemden beri faaliyet göstermektedir. Somali'nin bütününü tehdit eden eylemleri bir türlü bitirilememektedir. Ülke bölünmüştür.

Haberin Devamı

"SALDIRI PLANLI BİR SALDIRI VE TÜRKİYE'YE MESAJ VEREN BİR SALDIRIDIR"

Hali hazırdaki saldırı planlı bir saldırıdır. Planlı ve seçilmiş hedefi bakımından da manalıdır. Burada Türk heyetinin seçilmesi büyük devletlerin Türkiye'nin Afrika politikasından rahatsız olduğuna dair çok açık bir mesajdır. Dikkat ederseniz 2014 yılında Sayın Erdoğan Başbakan'ken Afrika'da çok önemli ziyaretlerde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da Afrika Birliği'nde yaptığı son ziyaretlerde Türkiye'nin ekonomik ve nüfus gücünü arttıracağı mesajı verilmişti. Daha önce sayın Abdullah Gül tarafından hazırlanan bir stratejiydi. Türkiye'nin bundan böyle yerleşik Afrika politikası vardır. Burada Somali çok önemli bir yere sahip. Bunun tarihi sebepleri de vardır. Kuzey Afrika'nın aksine Somali Osmanlı için çok önemli bir yere sahiptir.

Haberin Devamı

"DEVLET DESTEKLİ TERÖR SALDIRISI ÇÜNKÜ"

Bu saldırı; 1- Otelin seçilmesi 2- Stratejik olarak bombalı saldırının araçla yapılması 3- Türkler'in kaldığı otele yapılması bu saldırının devlet destekli terör örgütü tarafından yapıldığını göstermekle beraber aynı Fransa olayında olduğu gibi İslamofobia üzerine yıkma çabası vardır. Burada hedef çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı'nın yaptığı ziyaretin engellenme amacı var. burada bir korku iklimi yaratarak Türkiye'nin bölgeye girmesini engellemek. Türkiye geri adım atmayacaktır ve rutin ziyaretini yapacaktır.

"HİÇ KİMSE DIŞ POLİTİKAMIZI BOMBAYLA YÖNLENDİREMEZ"

Türkiye Cumhuriyeti devletinin dış politikasını kimse bombayla yönlendiremez. Birileri istese de istemese de Türkiye Afrika'daki nüfuzunu ve varlığını arttıracaktır. 1877'de Berlin Kongresi'nde alınmış bir karar vardır. Bu kararda kim ordusuyla ve tüccarlarıyla Afrika'ya girmişse o bölgeler o ülkelerin olmuştur. bugün Belçika devletinin toprakları Avrupa kıtasından büyüktü. 250 sene sonra Avrupa'nın kaderinin değişmediğini görüyoruz.

"TÜRKİYE'NİN AFRİKA'DAKİ STRATEJİSİ"

Türkiye'nin stratejisi sömürüye değil kazan kazan stratejisine oturtulmuştur. Fakat Türkiye bugün hemen kazanamayabilir. Ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi geliştireceğiz bunu bombalar engelleyemez. Biz bombadan korkarsak hiç bir yere gitmeyelim. Türk güvenlik birimleri bundan sonra devlet başkanlarına yapılabilecek olası saldırının önlenmesi ve caydırılması açısından bu planlı ziyaret öncesi istihbarat faaliyetlerini arttırması gerekiyor. MİT'in bu konuda daha uyanık ve aktif olması bakımından bu saldırı çok ciddi bir ders niteliği taşıyor. Burada can kaybının Türkiye tarafından olmaması sevindirici bir gelişmedir.