Gündem Somali'ye Türk askeri eğitim üssü kurulacak

Somali'ye Türk askeri eğitim üssü kurulacak

Paylaş
Somali'ye Türk askeri eğitim üssü kurulacak

Türkiye, radikal dinci El Şebab örgütü ve Aden Körfezi'ndeki korsanlar nedeniyle Afrika'nın en riskli ülkelerinden olan Somali'ye 'askeri eğitim üssü' kuracak. Bu üs, Türkiye'nin Katar'da kurduğu ve Kasım 2015'ten itibaren ortak tatbikatlar yapmaya başladığı üsten sonra yabancı bir ülkedeki ikinci Türk üssü olacak

Hürriyet7in haberine göre, Türkiye bu kapsamda, BM’nin onay verdiği yaklaşık 10 bin Somalili askeri eğitecek.

Haberin Devamı

Bunun için askeri akademi ve lisenin bulunduğu başkent Mogadişu’da oldukça büyük bir eğitim üssünün kurulması planlanıyor.

Bu üssün kurulması çalışmalarına destek vermek ve planlamak için 20 kişilik bir Türk askeri heyetin Somali’de olduğu öğrenildi.

İlgili anlaşmanın Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasından sonra Türk Askeri Eğitim Üssü’nün faaliyete geçmesi bekleniyor.

200 EĞİTMEN GİDECEK

Askeri kaynaklar bir aksilik olmadığı takdirde eğitim üssünün yaz sonu-sonbahar başı faaliyete geçebileceğini belirtirken Somali’ye 200 kadar eğitmen asker ile bunların korunmasında görev yapacak askerlerin gönderileceği belirtildi.

TÜRKİYE EL ŞEBAB’IN HEDEFİNDE

Somali’deki El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü, 2014 Şubat’ında yaptığı açıklamada Müslüman halkın en büyük düşmanı olarak “NATO ve onun parçası olan Türkiye’yi” hedef göstermişti.

Haberin Devamı

Temmuz 2013’de El Şebab, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’ne bombalı saldırı düzenlemiş, saldırıda Türk özel harekat polisi Sinan Yılmaz şehit olurken, üç polis de yaralanmıştı.