Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Son çare tüp bebek
HABERİ PAYLAŞ

Son çare tüp bebek

Çocuğu olmayan çift üzülüyor ve tek çarenin tüp bebek olduğunu düşünüyor. Oysa bu yanlış! Artık pek çok tedavi şekli var.

Öncelikle bu yöntemler denenmeli. Eğer sonuç alınamazsa o zaman çift tüp bebek için uzmana başvurmalı...

SORU: Tüp bebek yaptık ama...

Sorunum azospermi. Size tüp bebek merkezinden aldığım raporu gönderiyorum. Tedavi gördüm ama sonuç elde edemedik. Yardım edin.

Raporunuzdan meninizde sperm olmadığı, testisinizden sperm aranarak bulunan birkaç sperm ile tüp bebek denendiği ama başarı sağlanamadığı anlaşılıyor. Bu durumda; eğer varikoseliniz var ise mikrocerrahi ameliyat ile düzeltilmesi daha fazla ve kaliteli sperm üretimi sağlayabilir ve tekrar tüp bebek denendiğinde başarı şansınız artar. Varikoseliniz yok ise tek alternatifiniz denemeye devam etmektir.

Haberin Devamı

SORU: Başka yol yok mu?

33 yaşındayım. 4 yıllık evliyim. Doktora gittim, menide hiç döl hücresi yokmuş, kanallarda tıkanıklık varmış. Tek çare tüp bebek mi?

Tüplerde tıkanıklık 4 farklı sebebe bağlıdır.

1- Zaman içerisinde gelişen kistlere bağlı olarak tıkanıklık ortaya çıkabilir.

2- Doktor eliyle yani vazektomi denilen bir doğum kontrol yöntemi sonucu tüplerin bağlanmasıyla gelişebilir.

3- Doğumsal olabilir. Genetik nedenlerle nakil yolları olan tüplerin kısmen veya tamamen gelişmemesi sonucu ortaya çıkar.

4- Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar sonucu bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Gonore (bel soğukluğu) gibi kadınlardan cinsel ilişki ile kapılan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu kısırlık ortaya çıkabilir.

Tıkanıklık nedeni olan kısırlıkları artık özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile çoğu vakada başarı ile giderip normal yolla hamile kalınması sağlanabilir. Tüp bebek sadece bunlar uygun değilse veya netice alınamıyorsa önerilir.

SORU: Kısır olur muyum?

Sol testisimde sürekli şişme oluyor ve ellediğimde sol yumurtalığım dağılmış gibi duruyor. Meni akıntısı da sarımsı geliyor. Kısır olmaktan çok korkuyorum. Bana yardım eder misiniz?

Bu bahsettiğiniz belirtiler ile bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var, muayene etmeden bir yorum yapmam imkansız. Bu tip durumlarda sadece sizin anlatımınız ile teşhis konulamaz, ciddi bir durum var ise tedavisinde gecikmeye neden olunabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder