Ekonomi Son dakika: Büyüme rakamları açıklandı

Son dakika: Büyüme rakamları açıklandı

Paylaş
Son dakika: Büyüme rakamları açıklandı

Son dakika: TÜİK, yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye 2018'in ilk üç aylık döneminde yıllık bazda yüzde 7.4 büyürken, önceki çeyreğe göre GSYH büyüme hızı yüzde 2 oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da büyüme rakamlarıyla ilgili olarak, "OECD'de birinci, G20'de ikinci sıradayız" dedi

Son dakika! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. Gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 7 büyümesi bekleniyordu. Ekonomi; darbe girişiminin ardından hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına attığı istihdam ve Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzerine teşviklerin etkisiyle iç tüketim ağırlıklı olarak 2017 yılının son çeyreğinde yüzde 7.3, 2017'nin tamamında ise yüzde 7.4 ile beklentilerin üzerinde büyüme gerçekleştirmişti.

YÜZDE 7.4 BÜYÜDÜ

Gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,4 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2018 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %21,9 artarak 792 milyar 691 milyon TL oldu. Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %4,6, sanayi sektörü %8,8, inşaat sektörü %6,9 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %10 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2 arttı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından Twitter hesabı üzerinden ilk değerlendirmelerini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz. 2017 yılında yakaladığımız yüzde 7,4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık. Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!" ifadelerini kullandı.