Gündem Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Danıştay'a tepki: Şimdi mi aklınıza geldi?

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Danıştay'a tepki: Şimdi mi aklınıza geldi?

Paylaş
Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Danıştay'a tepki: Şimdi mi aklınıza geldi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek "Şura-yı Devlet’ten Danıştay’a Uluslararası Sempozyumu"nda konuştu. Erdoğan, Danıştay'a öğrenci andı kararıyla ilgili tepki göstererek, "2013'ten 2018'e kadar neredeydiniz? 2018'e kadar karar verilmedi de şimdi niye karar veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi" dedi

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Haberin Devamı

bÜBu sempozyum sadece Danıştayımızın 150'nci kuruluş yıldönümü kutladığımız bir dönemde gerçekleşmiyor. Tarihin en köklü reformlarına imza attığımız 24 Haziran sonrasına geliyor. Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi devam etmesi mümkün değildir. 24 Haziran seçimleri itibariyle ülkemiz parlamenter sistemi bırakarak yepyeni bir kulvara girmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Danıştay'ın bizzat şahitlik ettiği Türkiye'nin yönetim sistemi tartışmlarında hayata geçirdiği en önemli reformlardan birisidir. Türkiye uzun yıllar milli iradeyi esir alan vesayetçi yapıdan kurtulmuş, gerçek demokrasiye geçiş yolunda tarihi bir adım atmıştır.

"1 MİLYAR DOLARIN HESABINI KİM VERECEK?"

Yeni sistemin özelliği yürütmede çift başlılığı kaldırmıştır. Kuvvetler ayrılığını gerçek anlamda işletemeyen, millet iradesini antidemokratik kurum ve kuruluşlarla frenleyen çarpık anlayış düzeltilecek diyorum ama kendi kendime soruyorum; düzeltildi mi? Bazı uygulamalar görüyorum ki, çok başlılığa giden bir süreç var. Bazı kavramlarda da zorlanıyorum. Başlık çok çok güzel. Şura-yı Devlet, devletin danışması, danıştığı organ. Karar, icra bu kimin; bu da yerindelik anlamıyla iradenindir. Burayı iyi anlayamazsak, olay İzmir Limanı'nın biz ihalesini yapıyoruz, Danıştay da İzmir Limanı ihalesi 2 yıl bekliyor, 2 yıl sonunda alacak kişi vazgeçiyor ve biz 1 milyar dolar kaybediyoruz. Bir bunu bana Danıştay nasıl izah edecek? Danıştay 1 milyar doların hesabını kim verecek? 1 milyar doları bu millete ödetmeye kimsenin hakkı yok. Danıştay böyle bir kararı geciktirmede, ağırdan aldığı zaman kim bunun hesabını soracak. Böyle bir merci yok.

Haberin Devamı

"DANIŞTAY'A HALA NÜFUZ ETMEMİŞ"

16 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde bunları çoğu zaman yaşadım. Son anayasa değişikliğinde danışır noktasında değişikliğe gittik ama bu hala Danıştay'a nüfuz etmemiş. Halbuki bu değişiklik yapıldı. 16 Nisan halk oylamasıyla yargının bağımsızlığı yanında tarafsızlığının da anayasa çerçevesi içine alınması tarihidir. Bağımsızlık yargıya dış etkiden korurken, tarafsızlık da politik tutumlardan arınmış bir muhakemeyi ifade eder. Yargının hakemlik vasfını yerine getirebilmesi yargının bu iki çerçeveye sadık kalmasıyla mümkündür. Yargı yetkilerini aşmamaya özen göstermeli. Yasa koyucu gibi hareket etmek asla doğru değildir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile ilgili Danuştay'dan müsaade alacaksak o zaman ben bu makamda durmayayım.

Haberin Devamı

ANT TEPKİSİ: ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ?

2013'ten 2018'e kadar neredeydiniz? 2018'e kadar karar verilmedi de şimdi niye karar veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi. Kusura bakmayın da bizim de bunu sormak hakkımız olsun. biz alkışlanması gerektiği zaman alkışlarız, yanlış olduğu zaman söylemek durumundayız. Millet tokat atması gerektiği zaman bana atıyor, yuhalaması gerektiği zaman bizi yuhalıyor, sizi değil. Biz de sizlerden gecikmeyen adil kararlar bekliyoruz.