Yaşam Ege için 'tropik fırtına' uyarısı

Ege için 'tropik fırtına' uyarısı

Paylaş
Ege için 'tropik fırtına' uyarısı

Meteoroloji, Orta Akdeniz’de oluşması beklenen tropik fırtınanın Ege Bölgesi’ni etkilemesi halinde şiddetli rüzgar ve yağışlara neden olacağını açıkladı. İklim değişikliği sebebiyle oluşan ve yıkıcı etkiler de yaratabilen tropik fırtına ile ilgili uyarıda bulunan Doç.Dr. Hasan Çukur "Bu, Ege’ye sokulursa bizi etkiler. İzmir, Muğla, Aydın... Özellikle Ege’nin güneybatısı etkilenir. Şiddetli yağışlar ve rüzgarlar görülebilir" dedi

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nün sosyal paylaşım sitesinde yer alan açıklamada, Orta Akdeniz’de bugün oluşması beklenen tropik fırtınanın doğuya doğru hareket etmesinin beklendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Mevcut verilere göre yapılan değerlendirmede fırtınanın İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale’de pazar günü saatte 100-120 kilometre hıza ulaşmasının ve meydana gelecek yağışların metrekareye 75 kilogram ve üzerinde şiddetli yağış görülmesinin tahmin edildiği vurgulandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, pazar günü Türkiye’nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtınayla ilgili tüm birimlerin alarma geçtiği belirtildi.

Açıklamada tüm birimlerinin, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır olduğu aktarıldı.

SEBEBİ İKLİM DEĞİŞKLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Hasan Çukur, iklimdeki değişiklikler nedeniyle sıcak kuşağın alanının genişlediğine işaret ederek bu nedenle Ekvator çevresinde olmasına alışılan bu tür fırtınanın daha geniş salınımda görülmeye başladığını vurguladı.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE'DE GÖRÜLME OLASILIĞI GİDEREK ARTAR'

Tropik fırtınanın oluştuğu alçak basıncın merkezinde yıkıcı etkiler yaratabildiğini belirten Çukur, "Bu, Ege’ye sokulursa bizi etkiler. İzmir, Muğla, Aydın... Özellikle Ege’nin güneybatısı etkilenir. Şiddetli yağışlar ve rüzgarlar görülebilir. Bu hafta sonu için tropikal fırtına bir olasılık. Dünyadaki sıcaklık arttığı sürece bu fırtınaların önümüzdeki dönemde Türkiye’de de görülme olasılığı giderek artar" diye konuştu.

Tropik fırtınada şiddetli yağış ve rüzgarın görüldüğünü hatırlatan Doç.Dr. Hasan Çukur, bu nedenle su baskınlarının olaşabileceğini anlattı.

Uzun dönemde iklim değişikliğini tektikleyen şeylerden uzak durulması gerektiğine değinen Doç.Dr. Hasan Çukur, "Karbon salınımı dünyanın ısısını artırıyor. Karbon salınımının önüne geçmek için fosil yakıt tüketimi azaltılmalı, yenilenebilir enerji tercih edilmelidir" dedi.

AA