Gündem Son dakika! Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son gelişme...

Son dakika! Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son gelişme...

Paylaş
Son dakika! Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son gelişme...

Emeklilikte yaşa takılanlar hiçbir haberi atlamak istemiyor ve son gelişmeleri yakından takip etmek istiyor. Bu nedenle de "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda son gelişme" araması popüler olmuş durumda... İşte EYT ile ilgili son detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT kanun teklfinin Meclis'te görüşülmesini beklerken özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve hükümetin konu hakkında ne yorum yaptıklarını merak ediyor. Dün son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan - Devlet Bahçeli görüşmesi de bu nedenle EYT'lilerin özellikle ilgisini çekti. Bu basına yansıyan haberlerde iki lider EYT konusunda da fikirlerini beyan ettiler.

Haberin Devamı

18 EKİM 2018: ERDOĞAN-BAHÇELİ GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önceki gün gerçekleşen ikili görüşmesinde ülke gündemindeki önemli başlıkların ele alındığı öğrenildi.

ÖRNEKLERLE ANLATTI

Toplantıda Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili rakamları paylaştı ve bunun ekonomiye vereceği zararı anlattı. Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünü buna ayırdı ve grup toplantısında verdiği örneklerin benzerini Bahçeli’ye de aktardı.

EMEKLİLİKTE YAŞ SAYILARI

Elindeki istatistikleri de paylaşan Erdoğan, tartışma kapsamına giren çalışan sayısının 6 milyonu aştığını, bunun toplam maliyetinin 750 milyar lira olacağını tekrarladı. Erdoğan, 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişinin 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacağı örneğini verdi. Türkiye’de ortalama emeklilik yaşının 52, Avrupa ülkelerinde ise 65 olduğu aktarıldı. Bilgilendirmenin ardından Bahçeli, bu konuda Erdoğan’ın kaygılarına katıldığını dile getirirken Cumhurbaşkanı da yakın çevresine “Bahçeli ikna oldu” görüşünü iletti.

Haberin Devamı

16 EKİM 2018: ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

"Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar olarak başlatılan kampanya ile sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete sürüklendiğini görüyoruz. Erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999’da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992’de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok."

"Maliyeti 26 milyar lira"

Teklifin maliyetinin 26 milyar lira olduğunu ifade eden Başkan Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti, "Emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba giren, 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum. Meclis’te bunu gündeme getirenler yeniden durum değerlendirmesi yapsın.

Haberin Devamı

Bir tarafta stokçular fırsatçılar türedi, diğer tarafta bunlar türedi. Ne olacak, emekli olacak diğer taraftan başka işte çalışmaya devam edecek. Batı dünyası 65 yaşın altına eyvallah etmiyor, ülkeye maliyetleri çok fazla da onun için. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bedelini ödeyemeyince emeklilik yaşını yukarı tırmandırmaya başladılar."

15 EKİM 2018: TÜRK-İŞ'TEN EYT'YE TAM DESTEK

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda partilerin yanı sıra sendikalardan da açıklamalar geliyor. Son olarak Türk-İş konu hakkında beyanlarını iletti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bizim için emeklilikte yaşa takılanlar sorununun çözülmesi, asgari ücretin yükseltilmesi ve KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması kadar önemli." dedi.

Haberin Devamı

10 EKİM 2018: AK PARTİLİ MUŞ'TAN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bir açıklama yaptı. Muş, "Konuyla alakalı AK Parti Grubu olarak bir çalışmamız yok." cümlesini kurdu.