Türkiye (Son Dakika) Son dakika... İstanbul'da korkutan deprem

Son dakika... İstanbul'da korkutan deprem

Paylaş
Son dakika... İstanbul'da korkutan deprem

İstanbul'da AFAD verilerine göre Kartal merkezli 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,2 merkez üssünü ise Sultanbeyli olarak açıkladı.Deprem kentte paniğe neden oldu. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı İstanbul’daki depremin ardından yaptığı ilk açıklamada "İstanbul'da saat 15.07'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. An itibariyle olumsuz her hangi bir ihbar ulaşmadı. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da "Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır" dedi. Uzmanlardan da depreme ilişkin peş peşe açıklamalar geldi...

Son dakika... İstanbul Kartal'da saat 15:07'de 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan son dakika açıklamasında depremin derinliğinin 7.06 km olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamada, depremin merkez üssünün Sultanbeyli olduğu ve 4.2 büyüklüğünde olduğu belirtildi.

DEPREM GÜVENLİK KAMERASINDA

Bu arada deprem bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde iş yeri çalışanlarının depremle birlikte kısa süreliğine panik yaşadığı görülüyor

VALİ YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: "(İstanbul'daki deprem) Güvenlik ve zabıta birimlerimize intikal eden herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı İstanbul’daki depremin ardından yaptığı ilk açıklamada "İstanbul'da saat 15.07'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. An itibariyle olumsuz her hangi bir ihbar ulaşmadı. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UZMANDAN İLK YORUM!

Deprem uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Güngör:

Tabi ki fay çözümlemesine bakmak lazım. İstanbul’da her an her yerde bir deprem olabilir. Aslında büyük bir deprem değildi ama deprem İstanbul’da ara sıra kendini hatırlatıyor. Benimle iyi geçinmezseniz ‘Bir gün başınıza çok büyük bir bela getireceğim’ diyor.

Büyük ve küçük bu fay zonunda bir çok deprem olabilir. Bunun anlamı nedir bunu söylemek 3.9’luk bir depreme bir anlam yüklemek hiç doğru değil. Biz Marmara’nın bir yerinde deprem olacağının hiç aklınızdan çıkarmayın.

Birisi kalkıp da bu depremden sonra büyük bir deprem gelebilir mi belki gelebilir ama bu deprem büyük depremin öncüsüdür demek yanlıştır. Doğru olan bir şey var ki ben buradayım doğa hareket halinde eğer siz de burada kalmak istiyorsanız lütfen beni dikkate alın. İstanbul’u nasıl depremin etkisinden kurtarabiliriz bizim en büyük önceliğimiz o olmalı.

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan:

Şu an ben Heybeliada’dayım şahsen ben hissetmedim. Uluslararası merkezlerde depremin şiddeti 4.1 olarak açıkladı. İlk belirlemelere göre yeri konusunda bazı farklılar olabilir. Genellikle Marmara Bölgesi’nde İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Marmara fayı üzerinde biz zaman zaman hissedilen depremleri yaşıyoruz. Geçmiş yıllarda Kartal merkezli 4 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı. İstanbul’u tehdit eden ana fay bütün hesaplar bunun üzerine yapılıyor. Ancak bu faya bağlı olan ikincil faylarda var.

Haberin Devamı

Küçükçekmece Gölü içine giren faylar da geçtiğimiz yıllarda tespit edilmişti. Demek ki İzmit Körfezİ’nden 1999 depreminin batıya doğru uzantısı olan Kuzey Marmara fayının kuzeyinde Avrupa ve Anadolu yakasında da bazı ikincil faylar var ve onlarda harekete geçiyor. Bunlar ikincil faylar olduğu için büyük deprem yaratma olasılığı az.

Anadolu ve Avrupa Yakası’nda kara ortamında da faylar var. Fakat bu fayların diri olduğuna dair kesin bilgiler yok ancak her gün Marmara’da hissetmediğimiz depremler var. Bu depremler eğer 3.5’i geçerse hissetmeye başlıyoruz. İstanbul’un kara yapısında da küçük depremler oluyor. Sürpriz olarak görmüyoruz bir bu depremi zaman zaman yaşanıyor tabi bu depremler.

Prof. Dr. Orhan Tatar:

3.9 büyüklüğündeki deprem bu kadar panik yaratacak bir deprem değil ancak İstanbul olunca tabi dikkat çekiyor. Bu hat üzerinde kırılmayan 130-140 km uzunluğunda bir bölüm var. İstanbul’da hissedilen depremlerin çoğunluğu Silivrİ açıklarında meydana geldi. O yüzden bugünkü deprem yeri itibariyle bir dikkat çekti ama bu deprem de son derece normal. Ama bu depremleri ne hafife almak doğru ne de vatandaşlarımızı tedirginliğe sevk etmek doğru. Afet risk azaltma konusunda büyük bir mesafe alındı. Kentsel dönüşüm ve afet zararlarının azaltılması konusunda önemli atılımlar var.

Haberin Devamı

Bugünkü depremi çok büyük bir panikle karşılamaya gerek yok diğer taraftan Marmara’daki bu deprem riskini de her zaman hatırda tutmak gerekiyor.

PROF. DR. ERCAN: ARKASINDAN BÜYÜK BİR DEPREM GELMEYECEK

JEOFİZİK Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “İstanbulluların en büyük kaygısı 'bunun arkasından daha büyük bir deprem gelecek mi' olacak. Hayır, gelmeyecek, bu oldu, bitti" dedi.

İstanbul'da Kartal'da meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) değerlendirdi

Haberin Devamı

"Kuzey Anadolu kırığı üzerinde değil" diyen Ercan, “İstanbul'u etkileyecek olan deprem büyük ya da küçük, Kuzey Anadolu kırığı üzerinde olacak. Bizim deprem beklediğimiz Kuzey Anadolu kırığı da Anadolu Yakası'nın önünden geçmiyor, Avrupa Yakası'nın önünden geçiyor. Deprem beklediğimiz yer Sivriada ile Küçükçekmece arasında, büyüklüğü 6.4-6.7. Bir de Silivri'de bekliyoruz büyüklüğü 7-7.2. Bu ikincil bir kırık üzerinde oluştu. İstanbul'da kırık olmayan hiçbir yer ve deniz içinde de hiçbir yer yok yani. Her yerden kırık geçiyor. Biz jeofizikçilerin bir yere deprem üreten yer dememiz için oranın son 1 milyon yılda yıkıcı bir deprem yapmış olması gerekiyor. Bu depremi ilk defa duyduğumuz zaman 'bu bir taş ocağı patlaması dahi olabilir' diye düşündüm. Deprem 'İstanbul'un içinde büyüklüğü 4'ten daha küçük' diye düşünmüştüm. Biz buna 4'ten daha küçük olduğu için 'deprem' demiyoruz, 'depremcik' diyoruz" dedi.

“ARKASINDAN BÜYÜK DEPREM GELMEYECEK"

Ercan, “İstanbulluların en büyük kaygısı 'bunun arkasından daha büyük bir deprem gelecek mi' olacak. Hayır, gelmeyecek, bu oldu, bitti. Bu bir ana kırık üzerinde olmadığı için daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Kartal'da ve Ümraniye'de o kadar çok kırık var ki, iki tane Türkiye'nin saygın kuruluşu bir tanesi Kandilli, bir tanesi de AFAD olmak üzere depremin yerini bile tam olarak bildiremediler. Depremin yeri çok büyük değilse, biz bunun hangi kırık olduğunu nereden bilelim? Çünkü ikisi arasındaki kestirimlerde yaklaşık 35 kilometrelik bir ayrılık var. Hangisi doğru? Bu tür yanılgılı konum belirlemeler olur. Ama bildiğimiz tek bir doğru var ki; Anadolu Yakası'nda olmuştur ve karasında olmuştur, denizin içinde de olmamıştır" diye konuştu.

“GÜÇLÜ BİR TAŞ OCAĞI PATLAMASI BİLE BU BÜYÜKLÜKTE BİR DEPREMCİK YARATABİLİR"

Ahmet Ercan, depremin derinliği konusunda, “Bu 3.9'luk deprem o derinlikte olmaz. Genellikle benim beklediğim 3 ile 5 kilometre derinliktedir, sığ bir depremdir, o nedenle geniş bir çerçevede duyulmuştur. Gelip geçmiştir, P ve S dalgaları aynı anda gelmiştir. Güçlü bir taş ocağı patlaması bile bu büyüklükte bir depremcik yaratabilir" diye konuştu.

“2007'DEN SONRA YAPILAN YAPILARIN HEPSİ GÜVENLİDİR"

Ercan, İstanbul'daki mega yapıların şehrin topografyasına etkisi konusunda ise “Özellikle büyük yapılar için yerden kaldırılan toprağın ağırlığı üstüne binen yapının ağırlığından çok daha fazladır. O nedenle hiçbir çekincesi yok. Kaldı ki biz çok muhteşem bir deprem yönetmeliği çıkardık 2007 yılında. Bu gerçekten dünya çapında en başarılı deprem yönetmeliklerinden bir tanesidir. Hani hep Japonya'ya bir düşkünlüğümüz vardır, biz onlar kadar ve onlardan daha iyi bir deprem yönetmeliği çıkardık. Önemli olan bunu uygulamak. 2007'de sonra yapılan yapıların hepsi denetleniyor, arada kaçak göçek olabilir ama 2007'den sonra yapılan yapıların hepsi güvenlidir" şeklinde konuştu.