Gündem Son dakika! İzmir adayı Nihat Zeybekci CNN Türk canlı yayınında...

Son dakika! İzmir adayı Nihat Zeybekci CNN Türk canlı yayınında...

Paylaş
Son dakika! İzmir adayı Nihat Zeybekci CNN Türk canlı yayınında...

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nihat Zeybekci, CNN Türk canlı yayının da Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı

Nihat Zeybekci'nin açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Siyasete giriş sebebimiz, belediyecilik, tatandaşlarımıza hizmetkar olmak... 7 yıl Denizli'de Belediye Başkanlığı'nın ardından siyasete girdim. Şimdi ilk göz ağrımıza dönme zamanı... İstanbul'dan İzmir'de doğru yönelenler, işlerinin sonlarına yaklaşmış olan ya da emekli olmuş olanlar... Ancak İzmir'den de İstanbul'a göç söz konusu. Bu oyunda İzmir'e bir rol çizmemiz lazım. Şu an yaptığımız şey İzmir'i dinlemek, STK'larla, önde gelen akıllarla, gençler, pazar tezgahındaki balıkçılarla konuşarak İzmir' bir rol biçmek istiyoruz. İzmir'in gelecekteki rolünü öyle bir planlamalısınız ki, bu gelecek nesillere bırakabileceğiniz bir rol olmalı. Şu anda bunu çalışıyoruz, İzmir'i konuşuyoruz, İzmir'i dinliyoruz.

Haberin Devamı

İzmir'de seçim süreci için slogan olarak "Gönüller yapmaya geldik" ifadesini belirledik.

İzmir'in artık bir tercih noktasına geldiğini düşünüyorum. Bundan 15 sene önce İzmir'in sorunlarını çözmek kolaydı. Ama şimdi daha büyük sorunları var. Daha büyük çevre sorunları var, çarpık kentleşme var. İzmir hala çöplerini dağlara derelere ovalara atan bir şehir. Vahşi bir atık sistemi var. Şu belediye başkanı yaptı demiyorum. Şu vakitte arıtma sistemleri çalışmıyor. İzmir'in atıkları arıtılmadan denize akıtılıyor.

"FİNANSAL SÜREÇLER DEĞİŞİYOR"

İzmir'in yaşadığı şu anda bir trafik problemi. Spor alansızlığı problemi. Bunlar halledilebilir problemler. Asıl yapmamız gereken İzmir olarak bir araya gelip geleceğin İzmir'i nasıl olacak? Dünya ticareti nereye gidiyor? Elektronik ticaretin her sene yüzde 16 büyüdüğü bir ülke. Ben bir tekstilciyim, ihracatçıyım. İhracatın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Artık ihracatçımız 100 bin yine sipariş alacak. Ama bunları bir depoya değil hepsine tek tek teslim edecek. Bununla ilgili lojistik ve taşımacılık değişiyor. Elektronik finansal süreçler değişiyor. Türkiye dünyanın enerji ve hammade kaynaklarının yüzde 60'nın orta yerinde. Türkiye'nin en avantajlı şehri İzmir. İstanbul fiziki olarak kısıtlı bir şehir. Şu anda ne yapıyoruz. Çanakkale köprüsünü yapıyoruz. Bu otoyol Çandarlı ve Aliaağa yolu ile İzmir limanına geliyor.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK PROJE: "İZMİR TEKNOLOJİ MERKEZİ OLMALI"

İzmir'in 4-5 yıldızlı otel kapasitesi Antalya'nın 20'de 1'i. Altyapı imkanına baktığınız zaman; eğitim, kültür, ulaştırma... Her şeyiyle baktığınız zaman maalesef kendisini hazırlayamamış. Burada en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Benim İzmir'imde kişi başına tutan yeşil alan miktarı 1.6 metrekare. Bunun bir an önce 10 metrekareye çıkarılması lazım.

Türkiye'nin sanayi odalarının logolarına bakalım, hepsinde bacalar vardır, çarklar vardır. Artık üretim yapabilme kabiliyeti her yerde var. Artık dünya bu endüstri 4.0 ile beraber artık ucuz iş gücünün avantajı bitiyor. Onun için dünya ticaretinde ABD'nin Çin'le ticaret savaşları.. Güç artık bu teknolojik alanlara kayıyor. İzmir bir bilim ve teknoloji merkezi olmalı. Bunu yaparken hukuki zeminleri de hazırlamanız lazım. Dünyanın en avantajlı yerini onlara tahsis etmek gerekiyor.

"NEDEN İZMİR'E GELMELİLER"

Haberin Devamı

Ayın 20'sinden sonra bizim en büyük projelerimizden biri İzmir'de 30 bin AR-GE çalışanımızın olduğu, en büyük teşviklerin verildiği, akıl insanlarının bulunacağı 27 bin dönümlük arazi üzerinde bir çalışmamız var. Çok farklı bir serbest bölgeden bahsediyorum. Bir Alman bir İngiliz buraya niye gelmeli? Kendi ülkelerinde bulamadığı serbestliği burada bulmalı. İyi huylu bir virüsü bir yere koyarsanız etrafını da değiştirir dönüştürür.

20 bin kadınımızı halı dokumacılığı konusunda istihdam etmeyi planlıyoruz. Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık bir halı ihracatı var. Türk halı desenleri artık Hindistan'da, Afganistan'da üretebiliyorsunuz. Şimdi İzmir ekonomide Türkiye'nin üçüncü büyük şehri. İzmir bugün Türkiye ikincisi olmalı. Kesinlikle olmalı.

"EN BÜYÜK MÜZE"

Batı Anadolu dünyanın en zengin medeniyetler havzası. Bugün dünyanın en büyük arkeolojik Paris'te. Hedefimiz Türkiye'nin en büyük ve dünyanın en gözde medeniyetler ve arkeoloji müzesini kurmak istiyoruz. İzmir'de maalesef yerel yönetimlerin üzerine düşen görevlerden bir tanesi, modern sanat, dans ve bale salonları. İzmir'de sadece 4 tane yüzme havuzu var. 2 tanesi kapalı. İnsanların evlerinden çıktıktan sonra yürüme mesafesinde ulaşabilecekleri spor salonları olmalı.

Haberin Devamı

İzmir'de Allah o çevre yolunu yapanlardan razı olsun. Bunlar olmasaydı İzmir trafik alanında cinnet geçiren şehirlerden biri olurdu. Çarpık yapılaşma ve alt yapıyla ilgili yapıların yüzde 64'ü kaçak. Bu çok tehlikeli bir şey.

Ben iddia ediyorum 9 ayda İzmir'i bambaşka bir çehreye kavuşturacağım. Birazcık elini ayağını toparladığınız zaman hemen kendisini gösterdi.