Gündem Son dakika: SOCAR Star Rafinerisi İzmir'de Erdoğan ve Aliyev tarafından açıldı

Son dakika: SOCAR Star Rafinerisi İzmir'de Erdoğan ve Aliyev tarafından açıldı

Paylaş
Son dakika: SOCAR Star Rafinerisi İzmir'de Erdoğan ve Aliyev tarafından açıldı

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan STAR Rafinerisi'nin açılış töreni yapıldı. Törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ardından TBMM Başkanı Binali Yıldırım konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in ardından ise kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı. Dev yatırımın açılışını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev birlikte gerçekleştirdi

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen "STAR Rafinerisi"nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde bugün İzmir'in Aliağa ilçesinde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARDAN SATIR BAŞLARI:

Star Rafinerisi ile Azerbaycan ile kardeşlik ilişkilerimizin stratejik boyutunu daha da güçlendirmiş oluyoruz. Bu yatırım 6.3 milyar dolarlık bir yatırım. Son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımıdır. Bu yatırımla 1.5 milyar dolar tasarruf edilmesi öngörülüyor. Tesiste 1100 kişi görev yapacak.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin hâlâ işgal altında olması kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkemizin ve Azerbaycan'ın çözümü için attığımız adımlara uluslararası toplum daha fazla sessiz kalamaz. Azerbaycan ile ortak mücadelemiz devam edecektir.

TBMM BAŞKANI YILDIRIM: BU RAFİNERİNİN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ

TBMM Başkanı Yıldırım açılışta şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bugün kardeş iki ülkenin akıl, irade ve güç birliği ile vücuda getirdiği bir eserin açılışını yapıyoruz. Coşku ve heyecanımızı artıran bu tesisin açılışı vesilesi ile bir kez daha hepinizi selamlıyorum. Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerini ebediyete taşıyacak bu projelerimizle iftihar ediyoruz. Buna benzer büyük ve stratejik olan bu projeler Azerbaycan Türkiye kardeşliğini pekiştirmiyor. Aynı zamanda Kafkasların, Orta Asya'nın ve Avrupa'nın enerji teminine katkı sağlıyor.

Bu eseri meydana getirmek için 3 bin mühendis ve teknisyen aynı zamanda 19 bin 500 usta ve çalışan emekleri ile katkı koydu. 2011’de başlayan ve 7 yılda tamamlanan bu devasa eser rafinerimizin petrol işleme kapasitesine yüzde 25 oranında ilave kapasite sağlıyor. 40 milyon ton petrol tüketimimizin 10 milyon tonunu bu rafineriden sağlayacağız. Cari açıktan da 1.5 milyar dolarlık katkı bu tesisten sağlanmış olacak. Ülkemizde işlenmiş petrolün yüzde 25’ini tek başına sağlayan bu rafineri kardeşliğimizi pekiştirecektir.

Dünyanın en büyük sorunu çevre sorunudur. Bu rafinerinin en büyük özelliği çevre kirliliğini meydana getirmeyecek olmasıdır. Teknolojinin son imkanlarıyla oluşturan bu tesis çevre dostu olarak inşa edilmiştir. Ödüle layık bir eser niteliğindedir. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin en önemli kısmı ticari yatırımlar, enerji ulaştırma projeleri teşkil ediyor. Kardeşliğin yanı sıra ekonomik, sosyal siyasi ve karşılıklı faydalarımız teşkil etmektedir. 1991’den itibaren 200’den fazla anlaşma ve belge imzalanmıştır. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Sayın Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev teşviki ile imzalanan bu proje iki ülkeyi birbirine bir daha yaklaştırmıştır. Bu eserler işte iki ülkenin bu anlayışının sonucudur. Bakü Tiflis, Erzurum Güney Kafkasya Doğalgaz Hattı, Bakü Tiflis Demiryolu başarılı bir şekilde hayata geçmiştir. Bakü-Tiflis projesinde aktif çalışan biri olarak her iki Cumhurbaşkanı’nın gayretini hatırlıyorum. TANAP projesi de Türkiye ile Azerbaycan’ın gücüne güç katan bir projedir."

Haberin Devamı

BAKAN ALBAYRAK: SPEKÜLATİF ATAKLARI GERİDE BIRAKTIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklama yaptı. Bakan Albayrak'ın açıklamaları şöyle:

"Bu tesise çok büyük önem veriyorduk. Bu büyük proje sağlayacağı istihdamdan değil dışa bağlılığı azaltmasına yönelik katkıdan dolayı önemli. Ticaret savaşları çıkarmaktan rekabetçilikten güçlü iş birliklerinden geçtiğini ortaya koyuyor. Bu kardeşliği Türkiye ve Azerbaycan olarak inşallah koruyacağız ve en güçlü bir şekilde çocuklarımıza, torunlarımıza taşıyacağız. Son dönemdeki spekülatif atakları geride bıraktık.

Haberin Devamı

BAKAN DÖNMEZ: EKONOMİYE DUYULAN GÜVEN BİR KEZ DAHA KANITLANDI

Törende ilk sözü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez aldı. Bakan Dönmez şunları söyledi:

"Bölgedeki gücümüzü kardeşlikle büyüteceğiz. TANAP hem ülkemize hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkı sağlıyor. Türkiye ekonomisine duyulan güven, bugün SOCAR'ın yatırımıyla bir kez daha kanıtlandı. Yarınlara daha büyük umutlarla kucaklayacağız. Türkiye-Azerbaycan ilişkisi tarih boyunca dünyaya örnek olmuştur."