Gündem Son dakika! Mevlüt Uysal'dan sahte seçmen açıklaması

Son dakika! Mevlüt Uysal'dan sahte seçmen açıklaması

Paylaş
Son dakika! Mevlüt Uysal'dan sahte seçmen açıklaması

İstanbul Büyükşehir Beledeyesi Başkanı Mevlüt Uysal, Büyükçekmece'deki 'sahte seçmen' iddiaları hakkında bir açıklama yaptı

Mevlüt Uysal'ın açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Büyükçekmece'de 24 Haziran Milletvekili Seçimi'nde seçmen sayısı 172 bin 351... Bugün seçmen sayımız 174 bin 661. Aradaki fark 2 bin 100 civarında. Bu kadar az fark varken neden bu kadar büyük tartışma var?

Halbuki Büyükçekmece'de bugün seçmen sisteminde sadece 2 bin 100 civarında artış olsa da Türkiye'nin hiçbir yerinde görülmeyen seçmen hareketi yaşanmış.

172 bin 351 seçmenden toplam 11 bin 954 seçmen düşürülmüş. Bu düşürülenler içerisinde ölümle düşenler, askere gidenler var, yurt dışına gidenler, bir de hiçbir yerde seçmen olamayanlar var. Toplamda 14 bin seçmen de yeni kayıt yapılmış. Toplamda 26-27 bine yakın bir seçmen hareketi olmuş.

Büyükçekmece seçmen listesinden 3 bin 92 seçmenin hiçbir yerde kaydı yok. Bu ne manaya geliyor? Bu aslında bir nevi vatandaşlıktan çıkarılmış gibi. Nasıl olmuş da bu insanlar hiç seçmen kaydında yok? Seçmen kayıtları üzerindeki değişiklikler organize bir ekip tarafından yapılabiliyor. Bunu birkaç kişinin yapabilmesi, kurumların verilerini kullanmadan yapabilmesi mümkün değil.

Haberin Devamı

Halkımızın şunu bilmesi lazım: Seçmen listesinde yapılan düzenlemelerle her şeyin yapılabildiğini sanıyor. Adrese dayalı kayıt sistemine geçtikten sonra bir vatandaşın başka bir yere nakil alabilmesi belediye üzerinden alabileceği adrese bağlıdır.

Yani boş bir adrese kayıt yapılamaz. Herhangi bir konteynere kayıt yapılamaz. Sahte seçmen yaratılmak için numarataj sistemiyle bir kayıt oluşturulmuş. Bir vatandaş bir inşaat için belediyeye başvurduğunda ruhsat aldığında o bina adres kayıt sistemine açılmış oluyor.

Büyükçekmece bölgesinde yazlık olarak kullanılan yerlerde boş olan adreslerin sahte seçmen kaydı yapılanların listeye alınabilmesi. Büyükçekmece'de iş yeri kaydı olan yerler konut gibi gösterilerek buralara nüfus taşıma gerçekleştirilmiş. Herhangi bir vatandaş benim haberim yok ama benim evimde seçmenler var; bu da burada mal sahiplerinin haberi olmadan burasının ikinci yazlık konut olarak gösterilmesine neden olmuştur.

Normal olarak ruhsat alınmış, 4 katlı 5 katlı bina... Ya da boş bina... Oranın üzerine iki kat ilave edilmiş gibi seçmen yazılabilecek adresler oluşturulmuş...

Haberin Devamı

Aynı şekilde Cumhur İttifakımız'da seçimlerde beraber çalıştığımız ilçe başkanımızın Güzelce'de oturduğu sitede şöyle bir durum var: 5 adet seçmen kaydı var. Ta ki güvenlik görevlisinin ilçe başkanına polislerin 'Seçmen kağıtlarını getirdim' demesiyle oluşturuluyor.

4-19 Ocak'ta liste askıya çıktı. İtirazlar yapıldıktan sonra değerlendirmeler yapıldı. Bu süreçte biz ne yaptık da bu listedeki oynamada bir işlem yapamadık? Listeler askıya çıktığı zaman AK Parti listelerinin yanlış olup olmadığını kontrol ettiğimizde 736 seçmen kaydına itiraz ettik. CHP de itiraz etti ve bu 736 seçmen listemizden 717'sinin kaydı donduruldu. Ancak kaydı dondurulan seçmenlerin sahte adreslerine o güncelleme sırasında 830 seçmen kaydı daha yapılmış. Buna itiraz ettiğimizde açık hüküm var: Kolluk gücü tarafından adres kontrolü yapılarak tespiti yapılması gerekiyor.

Aynı sahte adreslere 830 kayıt yapılmış olmasına rağmen İlçe de İl de itirazımızı reddetti. Ret sebebi kolluk kuvveti tarafından yerinde tespit yapılamaması. Bu seçmen kaydırması değil bu başka bir şeydir. Büyükçekmece'mizin seçmen sayısının yüzde 20'ye yakın bir hareket var. Böyle bir durumda askı süresinde kolluk kuvvetlerinin oraya gidip bakması fiilen mümkün değil. Bu işlemlerin nüfus müdürlüğündeki bir bilgisayar tarafından yapıldığı belirlendi. Belediyeden eleman istenmiş ve belediyede işçi olarak görev alan kişi işlem yapmış. Diğer memurların işlem sayısının tam 4 katı işlemi yapmış.

Haberin Devamı

Belediyeden sahte adreslere kayıt yapan seçmenlerin tamamı o şahıs üzerinden gitmiş. 18 Ocak günü bu şahıs tutuklandı. Yardımcı olan şahıslardan Osman Doğan da tutuklandı. Ben kendim de avukatlık yapan biri olarak diyorum ki Belediye'de de bu işin organizasyonunda görev alan biri var ki bu kadar kalabalık seçmen kaydı oluşturabilsin.

Biz seçmen listesinin askıya çıktığı süreç içerisinde ve devamında ortaya çıkan tabloya baktığımızda 3 bin 92 seçmene baktığımızda diğer seçmenlerin soy ismine baktığımızda AK Parti'ye oy verenlerin seçmen listesinden düşürülmesi şeklinde bir operasyon yapıldığı görülmektedir.

Haberin Devamı

Böyle olunca bizim itirazımız sadece bir seçmenin başka bir yere gidip kayıt yaptırmasıyla kendi özgür iradesiyle oyunu kullanmasıyla ilgili değil. Belediye içerisindeki bir ekip ve nüfus idaresinin içerisindeki adamlarına yaptırdıkları müdahalelerle seçim sonuçlarını etkileyecek şekilde operasyon yapmasıdır.

Belediye ile herhangi bir işi olanlar "Sen şu kadar seçmen bildirmek zorundasın" diye T.C. ve isim bilgileri veriyor. Daha sonra seçmen getir denilen şahıslar da sadece seçim günü o isimleri getirtip oy kullandırtıyor.

Bunu yapanlar kim? Seçmenler değil, belediyelerle iş yapanlar... Belediyenin planlama bölümünde çalışıp numarataj yaparak adım atanlar... Seçim tarihi boyunca Türkiye böyle bir organize iş görmemiş durumda. Mesele artık savcılıkta.

Büyükçekmece'de toplamda 1038 görevli olması gerekiyor. 285 görevli bizzat mülki idari tarafından değil dışarıdan atanmıştır. Başka ilçeleri bırakın İstanbul dışından gelenler vardır. Memur olmayı bırakın işçiler bile vardır. Bu da seçimlerin iptal olması yeterli bir sebeptir. Kanunsuzluk olduğu açıktır. Bu bilgilerin ışığında Büyükçekmece'deki seçimin iptal edileceğini düşünüyorum. Suçlu her kim ise savcılık soruşturmasıyla cezasını çekmelidir. Özellikle evrakta sahtecilik suçunda cezalar her evrak için ayrı ayrı verilecek. Önlerine 2000-3000 yıllık cezalar çıkabilir. Çünkü binlerce resmi evrakta sahtecilik yapılmış durumda. Bunlar ortaya çıkarıldığında demokrasimizi daha düzgün bir zemine oturtabiliriz.

24 Haziran sonrası yapılan işlemlerde yani 8 ayda 14,264 kayıt yapılmış. Yani toplam 21 bin yapıyor rakam. Burada sahte adresler oluşturulmuş. Bu seçimin öncesine de bakmamız gerekir. Buradaki seçimler iptal olursa Büyükşehir seçimleri de etkilenir. Ama buna YSK karar verecek.

Evrakların tamamen tahrip edilerek işlem yapılmasından ötürü bazı 14-15 yaşındaki çocuklar da seçmen olarak kaydedilmiş.