Gündem Çavuşoğlu: Suriye Anayasa Komisyonu çalışmalarında önemli aşamaya geldik

Çavuşoğlu: Suriye Anayasa Komisyonu çalışmalarında önemli aşamaya geldik

Paylaş
Çavuşoğlu: Suriye Anayasa Komisyonu çalışmalarında önemli aşamaya geldik

İsviçre'de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları, Suriye'nin yeni Anayasasını yazacak komite için anlaşmaya vardı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye Anayasa Komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik." dedi

İsviçre'de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları, Suriye'nin yeni Anayasasını yazacak komite için anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

BM ve Türkiye-Rusya-İran Dışişleri Bakanları Cenevre'de uzlaştı. Suriye'nin yeni Anayasasını yazacak komite kuruldu. Suriye Anayasa Komitesi, ilk toplantısını 2019'un başında yapacak.

ÇAVUŞOĞLU: ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELDİK

Çavuşoğlu, İsviçre'nin Cenevre kentinde Astana süreci garantörleri Rusya ve İran'ın Dışişleri Bakanları ile yaptıkları toplantının ardından basına açıklama yaptı.

"Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik." diyen Çavuşoğlu, rejimin ve muhalefetin komisyon için önerdiği isimlerin yer aldığı listede anlaşmazlık olmadığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, "Fakat sivil toplumla ilgili listede farklı görüşler olabilir. Bu konuda garantör ülkeler olarak ve BM olarak birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

''BUGÜNKÜ TOPLANTI SON DERECE VERİMLİ GEÇTİ''

Bugünkü toplantıda isimler dışında anayasa komisyonunun usul kurallarını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Yani yüzde kaçla karar alması gerekiyor, hangi oranda, üçte iki çoğunlukla mı veya daha yüksek çoğunlukta mı, başkan olacak mı veya yardımcıları mı olacak, eş başkan mı olacak, buna benzer konuları ele aldık. Yani yavaş yavaş sona doğru gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, üç garantör ülkenin komisyonun bir an önce kurulması için çabalarını yoğunlaştıracağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu komisyonun ilk toplantısını da önümüzdeki yılın ilk ayında yapmasını öngörüyoruz. Astana garantörleri olarak kendi aramızda bu çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz.

Bugünkü toplantı Astana ve Soçi sürecinin Suriye'de siyasi çözüm için ne kadar önemli olduğunun ve somut neticeler getirmeye başladığının da bir göstergesidir. O bakımdan bugünkü toplantı son derece verimli geçti. Bu toplantıların Suriye'nin geleceği için, siyasi çözüm için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak, önemli bir aktör olarak biz katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

ORTAK AÇIKLAMA

İran İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları tarafından yapılan Suriye konulu ortak açıklama:

Haberin Devamı

1.Anayasa Komitesi’nin oluşumu hakkında Suriyeli taraflarla yaptıkları istişarelerin olumlu sonuçlarını sunmuşlardır.

2.Komite’nin verimli ve sürdürülebilir çalışmasını temin edecek usul kurallarının tespitinde temel alınacak genel ve yönlendirici ilkeleri Suriyeli taraflar ve BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi’yle etkileşim halinde belirlemek suretiyle Anayasa Komitesi’nin faaliyete geçmesini kolaylaştırmaya yönelik kararlılıklarını teyit etmişlerdir. Suriye halkının mümkün olan en geniş desteğini alacak bir sonuç vermesini teminen Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerinin, Komite üyelerinin genel mutabakatını amaçlayan uzlaşma ve yapıcı angajman anlayışıyla yürütülmesi gerekmektedir.

3.Anayasa Komitesi’nin ilk oturumunun önümüzdeki yılın başlarında Cenevre’de düzenlenmesi yönünde çaba harcamak hususunda mutabık kalmışlardır.

4.Bu adımların, Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kararları ile BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararı doğrultusunda, Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, BM kolaylaştırıcılığında işleyen ve kalıcı bir siyasi sürecin başlamasını sağlayacağına yönelik inançlarını ifade etmişlerdir.

Haberin Devamı

5.Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmişler ve bu ilkelere tüm taraflarca saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

AA