Gündem Son Dakika... Üçlü zirve sona erdi! Liderlerden ilk açıklama!

Son Dakika... Üçlü zirve sona erdi! Liderlerden ilk açıklama!

Paylaş
Son Dakika... Üçlü zirve sona erdi! Liderlerden ilk açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi" sona erdi. Zirve sonrasında ortak basın açıklaması yapıldı. Erdoğan, Ruhani ve Putin'e yaptığı teklifi açıkladı, "Asıl üzerinde durmam gereken şöyle bir teklifim var; Güvenli bölgede gerek bizim tarafta gerekse Kuzey Suriye tarafında konut inşası temin edelim diyorum. Bu insanları çadırlardan kurtaralım. Oraların güvenli bölge haline getirilmesini bizler birlikte sağlayalım" dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Biz sadece güvenliği sağlamakla kalmıyoruz. Kontrol altına aldığıız bölgeyi Suriyeli kardeşlerimiz için de yaşanabilir hale getiriyoruz. Menbiç başta olmak züere PYD kontrolü altındaki tüm bölgeler, güvenli hale getirinceye kadar durmayacağımızı bir kez daha tekrarlıyorum. Suriye huzur bulmadan Türkiye huzur bulamaz. Türkiye olarak Suriye'de yürüttüğümüz operasyonlarda sivil kayıplarıın yaşanmasının önüne geçtik. Ülkenin geleceğinin yeniden insaşası konusunda anlayış birliği içindeyiz. Kaybeden Suriye halkıdır. Kazananın kimler olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Garantör ülkeler olarak tuzaklara, tezgahlara asla itibar etmeden mutabık kaldığımız hedeflere doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Bu konuda tüm uluslararası topluma görevler düşüyor. Buradan bir kere daha destek olmaya çağırıyoruz.

Şu anda gerek Afrin operasyonundaki dayanışmamızı çok çok öne

İşte Ruhani'nin açıklamalarından satır başları...

Bugün çok sıcak bir misafirperverlik örneği gösterdiler. Türk milletinin misafirleri olarak bulunduk. Bu teröristler bazı ülkeler tarafından eğitilmiş, para sağlanmış, modern silahlar onlara temin edilmiştir. Bazı büyük dünya güçleri ve başta ABD istiyorlardı ki DEAŞ gibi terör örgütleri bizim bölgemizde uzun yıllar onların aracı olarak kalsın.Terörizmle mücadele doğrultusunda Astana'da bir toplantı yapıldı. Bu zirvede bir süreç görüldü. Suriye'de kısmi bir ateşkes ve 4 bölgede krizin azalması sağlandı. O günden bugüne bazı gelişmeler gerçekleşti. Bazıları acı bazıları umut vericiydi. Ben bugün Suriye halkının barışa kavuşma umudunun düne nazaran daha çok olduğunu görmekten mutluyum. Biz 3'lü zirvelerde çok yararlı toplantılar gerçekleştirdik. Benim için bugün en mutlu anlar 3 ülkenin Suriyeli mazlum halka yardım için mutabık kaldıkları an oldu. Her 3 ülke de bu konudaki yardımlarını geliştirmek istiyorlar. Bugün yaralı olanlara daha çok yardım edelim istiyorum. Barışçıl çözüm yolu takip edilmeli. Bugün Suriye'deki insani durum çok üzücü. Hepimiz Suriye halkının daha refah huzur içinde yaşamaları için yardımcı olmamız lazım. Biz özellikle Suriye'nin toprak bütünlüğünün en önemli amaçlar olarak herkes tarafından dikkate alınması gerektiğini vurguluyoruz. Terör örgütlerinin kalıntıları da Suriye'den çıkarılmalıdır. Hiç bir ülke Suriye'nin geleceği için karar verme hakkına sahip değildir. Bizler bu doğrultudaki çabalarımıza devam edeceğiz. Buradan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Putin beyefendinin katılımından dolayı çok teşekkür ediyorum. Alınan kararlar çok umut verici.

İşte Putin'in açıklamalarından satır başları...

Bugünki görüşmelerimiz son derece yapıcı bir hava içiden gerçekleşti. Kalıcı bir normalleşme tesisine yönelik görüş alışverişinde bulunduk. Önemli mutabakatlar sağladık. Bazıları mezhepsel ve etnik çatışmaları tetikliyor. Ortadoğu'daki çatışma potansiyelini muhafaza etmeye çalışıyorlar. Rusya, İran ve Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamaktan yanadır. İnsani yardım meselesinin siyasallaştırılmaması gerekiyor. Suriyeliler ileride devlet yapılarıyla ilgili parametreleri kendileri belirleyecekler. Bizim hedefimiz teröristleri tamemen ortadan kaldırmaktır. Sahada militanlar her şeye başvuruyorlar. Terörle ilgili bilgi alışverişini arttırmaya karar verdik. Somut tedbirler alınacaktır ve barışa katkı sağlayacaktır. Suriye'nin sosyal ne ekonomik altyapısını da kalkındırıyoruz.

SORU-CEVAP

Soru: Rusya yılın başında bir yol haritası imzaladı enerji altyapısı kurulmasına yönelik. Suriye'nin ekonomik kalkınması, enerji altyapısı bir bir proje var mı?

Putin: Bu en önemli sorun. Dışarıdan yatırım olmadan bunu yapamıyoruz. Dolayısıyla bütün ülkeleri çağırıyoruz. Ama Rusya, İran, Türkiye dışında ki

Soru: Sayın Putin İngiltere artık özür dilemeli dediniz. Özür dileyecek mi?

Putin: Biz bir şey beklemiyoruz. Bizim ilişkilerimiz uluslararası hukuk zeminine oturmalıdır.

Soru: İran ve Türkiye Soçi ve Ankara'da gösterdiler ki sert yerine yumuşak güç kullanmak istiyorlar. Bunu sabote etmek için Batının çabasını görüyoruz. Tutumunuz ne olacak?

Ruhani: Bizim bugüne kadar gördüğümüz şu; ABD ve İsraillilerin pek de başarılı olamadıkları. Onlar Şam hükümetini yıkma peşindelerdi. Teröristleri muhafaza etmek istiyorlardı. Başarlı olduklarını söyleyemeyiz. İran hükümeti Suriye olaylarının başından itibaren bölgemizde terörizmle mücadeleye vurgu yaptı. Bölgemizin haritası değişmemeli.

Erdoğan: Suriyenin toprak bütünlüğü olmazsa olmazımızdır. Birilerinin kendilerine göre yaptıkları parselasyonlar bizim için geçerli değil. Biz bu toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz. Terörizmin bunu fırsata dönüştürüp ülkemize tacizde bulunmasına fırsat vermeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bizim durumumuzda olan başka ülke yok. Bütün tacizler ülkemize yapıldı. Durmak bilmediler. Şunun bilinmesini özellikle istiyoruz; Bu bir inşa ve ihya hareketidir. Soçi'de başlayan süreci emin adımlarla yürüteceğiz. Bizim için aslolan neticedir. Doğu Guta'da insanların nasıl öldürüldüğünü gördük. Yüreklerimiz parçalanıyor biz babayız. Buna dayanabilmek için insan olmamak lazım.

Soru: ABD'nin oradaki varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ruhani: ABD'liler her gün bir şey söylüyor. Mevcut ABD hükümetinin sözlerine güvenemiyoruz. Biz Suriye'den çıkmak istiyoruz dediler. sonra anlaşıldı ki onlar para peşinde. Suriye'de kalacaklar.

Erdoğan: 7 trilyon dolar Araplardan istenmiş.

Soru: Avrupa'dan yardım yapılamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni önerileriniz neler?

Putin: Şu ya da bu ülkenin taahhütlerini yerine getirmemesini onlara sormak lazım. Türkiye mülteci bakımından bir yük üzerine aldı. Ama eşsiz bir durum. Bizim sorunları çözmemiz lazım. Mülteci göçmenler olmasın diye. İnanıyoruz başarlı neticeleri olacaktır.

Sayın Erdoğan'ın yeni teklifleriyle ilgili çalışma yapmamız gerekiyor. Şu teklfite bulundu. İhtiyaç duydukları insanlara acil yardım tıbbi yardım konusunda neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Bence bu teklif çok isabetli oldu. Sayın Ruhani de destekliyor. Çalışma yapacağız somut adım atacağız.

Ruhani: Bu insani bir görevdir. Biz İran'da bu yükün ağırlığını anlayabiliyoruz. Biz 39 senedir İran'da 3 milyondan fazla Afgan mülteciyi ağırlamaktayız.

Erdoğan: Sayın Putin ve Ruhani'nin neler yapılabilir konusundaki önerilerine ilavede bulunmak istiyorum. Şu anda Doğu Guta'dan gelen yaralılara adım atılması hususunda bizler süratle Rus silahlı kuvvetleriyle orada sahra hastanesi kurmak suretiyle ilk müdahalelerin yapılmasını istiyoruz. Büyük fırınlar kurup ekmek ihtiyacını karşılayalım istiyoruz. Asıl üzerinde durmam gereken şöyle bir teklifim var; Güvenli bölgede gerek bizim tarafta gerekse Kuzey Suriye tarafında konut inşası temin edelim diyorum. Bu insanları çadırlardan kurtaralım. Oraların güvenli bölge haline getirilmesini bizler birlikte sağlayalım.

Soru: Bundan sonra yeni operasyon olacak mı?

Erdoğan: Teröristle mücadele terörle mücadele zamanlaması yapılan bir süreç değildir. Terör her zaman var olduğu yerde ezilmelidir. Yok olduğu anda huzura erersiniz. Ama terörün olduğu yerde de devlete düşen görev güvenlik güçleriyle mücadeleyi sürdürmektir. Bu sorun bitene kadar yolumuza devam edeceğiz.