Türkiye (Son Dakika) Bakan Koca mücadelede yeni aşamanın adını açıkladı: Kontrollü sosyal hayat

Bakan Koca mücadelede yeni aşamanın adını açıkladı: Kontrollü sosyal hayat

Paylaş
Bakan Koca mücadelede yeni aşamanın adını açıkladı: Kontrollü sosyal hayat

Corona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca,"Türkiye'miz corona virüs mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Bu hafta önemli bir gelişme daha oldu. İyileşen hasta sayımız, corona virüs vaka sayısını aştı. " dedi. Koca, "Kontrollü Sosyal Hayat' ifadesi yeni dönemin bir özetidir." diye konuştu.

Vaka sayıları ve hastaların durumunun ele alındığı Corona Virüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda, Kovid-19 tanısı ile tedavi konusunda dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler değerlendirildi...

Haberin Devamı

Alınan önlemler ve veriler doğrultusunda girilecek normalleşme süreci hakkında açıklamalar yapan Bakan Koca'nın sözlerinden satır başları şöyle:

Türkiye'miz corona virüs mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Bu hafta önemli bir gelişme daha oldu. İyileşen hasta sayımız, corona virüs vaka sayısını aştı.

Şimdi altını çizerek söylüyorum. Corona virüsle mücadelenin ikinci dönemindeyiz. Tedbir almak ikinci dönemde başarının garantisidir. Virüs hala şu anda aramızda dolaşmaya devam edecektir. Vaka sayısı düşüşe geçti artık bazı değişikliklere gidebiliriz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili tehlike devam etmektedir.

Eğer bugüne kadar tedbirlere sıkı bir şekilde uymasaydık, mücadelenin ikinci dönemindeyiz diyemezdik.

Haberin Devamı

Şimdi yaşama alanımız genişliyor ama tedbirleri de bu ölçekte genişletiyoruz.

Başlayan yeni dönem tipik bir normalleşme dönemi değildir. Kısıtların sadece biraz esnediği dönemdir.

Salgın yeni ölümlerle ilk başarıları sıfırlayabilir, bunu başka ülkelerde gördük. Corona virüs tehdidi ortadan kalkmış değildir. Bu taşıyıcının ortadan kalkmasıyla gerçekleşir.

Bu sebeple 2020 öncesi anlamında normal hayata dönüş fikri bütün dünyada yanlış görülüyor. Esasında normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Yeni normal için büyük bir motivasyon sağlamalıyız.

Salgınla mücadelede birinci dönemde hedefimizi salgını kontrol altına almaktı. İkinci dönemde ise hedef, hayatı yeniden düzenlemektir.

"Kontrollü Sosyal Hayat" ifadesi yeni dönemin bir özetidir. Bir arada olduğumuz tüm alanlar için 'kontrollü sosyal hayat' geçerli olacak. Kontrollü sosyal hayata uyulacak 2 temel kural var:

Mutlaka maske kullanacağız.

Sosyal mesafeye uyacacağız.

İki tedbir birbirini tamamlayan tedbirlerdir.

Maske satış detayları

Yeni bir normalleşme sürecinde daha bir serbestliğin olduğu dönemde maske ihtiyacı daha fazla olacak. Maskesiz dışarı çıkılmamalı. Özellikle eczanelerden 160 milyon dağıtım yapıldı. Yeni dönemde daha fazla ihtiyaç olacak. Bu ihtiyacı gidermek anlamında taban fiyatı belli olan dönem olacak. Birçok yerden maske almanın önü açıldı. Ticaret Bakanlığı taban fiyatı açıklayacaktır.

Haberin Devamı

Açılacak sektörlerle ilgili tedbirler

Her bir meslek grubuna rehberler hazırlanacak. İşletmelerin uyması gereken kurallar Bilim Kurulu açıklayacak. Bu rehberler işletmelerde asılı olacak.

Liglerin başlaması

Bilim Kurulu henüz bu konuyu görüşmedi. Sayın Başkan'la bir görüşmemiz oldu. Özellikle futbol hassas bir konu. TFF özgür iradesiyle karar aldı. Herhangi bir katkıda bulunmak istemediğimizi de iletmiştik. Bundan sonraki sorumluluk da TFF'nindir.

Toplu corona virüs taramaları

Temelde hem PCR hem de antikor testi yaparak geniş bir çalışma olacak. Bütün Türkiye'yi kapsayan bir çalışma olacak. 150 bin kişi taranmış olacak. Hem PCR hem de antikor taraması. Çok geniş çaplı bir arama olacak. Gelecek hafta sahada tarama başlayacak.

150 bin kişi taranacak

Sağlık Bakanı Koca, TÜİK'le yapılan çalışma kapsamında, Türkiye çapında 150 bin kişinin örneklem yöntemiyle taranacağını bildirdi.

"Dağıtım yapılan maske sayısı 160 milyonu buldu"

Sağlık Bakanı Koca sözlerine şöyle devam etti:

"En geç cuma itibariyle Ticaret Bakanlığı'mızın maske tavan fiyatıyla ilgili açıklaması olacak. Eczaneler üzerinden 20-65 yaş için 10 günde bir beşli paket ücretsiz verilmesi şeklinde bir uygulamamız vardı. Bununla ilgili de yaklaşık 40 milyon küsür kişiye mesaj gitti, dağıtım yapıldı. Şu ana kadar dağıtım yapılan maske sayısı bu anlamda 160 milyonu buldu."

Haberin Devamı

Futbol liglerinin başlaması

Sağlık Bakanı Koca, "Federasyon, özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur." dedi.