Türkiye (Son Dakika) İçimiz yanıyor! Marmaris yangınında 3'üncü gün... Bakan Soylu: En büyük risk öğleden sonra çıkabilecek rüzgar

İçimiz yanıyor! Marmaris yangınında 3'üncü gün... Bakan Soylu: En büyük risk öğleden sonra çıkabilecek rüzgar

Paylaş
İçimiz yanıyor! Marmaris yangınında 3'üncü gün... Bakan Soylu: En büyük risk öğleden sonra çıkabilecek rüzgar

Muğla'nın Marmaris ilçesinde farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadelede 3'üncü güne girildi. Alevler rüzgarın etkisiyle Marmaris güzergahına doğru ilerlemeye başladı. Yangının duman ve külleri Marmaris ilçe merkezine ulaştı. Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı. Yangında son duruma ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Büyük ölçüde sıkıntı giderildi, bugünü takip etmeliyiz" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Biz onun oluşturacağı sonuçlarla ilgili tedbirleri almaya çalışıyoruz." dedi.

Marmaris'te ormanlık alanda çıkan yangınla mücadele son sürat devam ediyor. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Sabah erken saatlerde ise havadan müdahale yeniden başladı. Bördübet mevkisindeki yangının duman ve külleri rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi. Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı. İlçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor. Yangın nedeniyle Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı. İşte Marmaris yangınında dakika dakika yaşanan gelişmeler...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dalaman Havalimanı'nda, Marmaris'te devam eden orman yangınına ilişkin bilgi aldı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

BAKAN KİRİŞCİ: GECE BOYUNCA ÇALIŞMALAR SÜRDÜ

Rüzgar olacağı yönünde bilgilendirme de var. Çalışmalarımız sabahın erken saatlerinden itibaren başlamıştı. Ancak dün gece boyunca sabaha kadar tüm teşkilatlarımız yoğun bir çalışmayı karadan sürdürmüşlerdir.

Konu neticelenmiş diyemeyiz, Meteoroloji'nin bugün öğleden itibaren rüzgar olacağı yönünde bilgilendirmesi var Bu başarıda bu çalışmanın çok büyük bir etkisi olduğunu belirtmek isterim. Kullandığımız araç gereçlerle ilgili bilgi arz etmek isterim. Toplam 453 adet arazözümüz var. Toplam araç sayısı bakımından adım atacak yer yok. Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda ama o söz sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek zorundayız.

Haberin Devamı

Helikopterlerimizle birlikte uçaklarımız da hizmetlerini veriyorlar. Bu arada dün de belirtmiştim, biz bir yardım çağrısına çıkmadık uluslararası arenada ama İsrail ve Romanya olmak üzere bize yardımcı olmak adına teklifleri var. Biz bugün yapılan tekliflerle ilgili şimdilik beklemede tutuyoruz. İnşallah bu güzel habere de yaklaşırız diyoruz. Bu rüzgarın ne yapacağıyla ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil. Buradaki yöre halkına çok teşekkür ediyorum. Dün burada kısmen bahsedildi, hükümetimizin burada evlerini tahliye ettiğimiz ailelerle ilgili 3'er bin liralık nakit desteği oldu. Vatanımıza, milletimize geçmiş olsun diyorum şimdiki haliyle.

BAKAN SOYLU: EN BÜYÜK RİSKİMİZ RÜZGAR

En önemli mesele yangın başladığı anda orman teşkilatımız çok kısa bir sürede müdahale etti. Bu kısa müdahale yangının daha geniş alanlara yayılmasını engelledi. Akredite sivil toplum kuruluşlarıyla birlikteydik, önemli bir tespiti söylediler. Biz yangın alanlarına sivil halkın girişini engelledik. Çok profesyonel bir çalışma oldu. Yani aman birisine bir şey olacak mı endişesinden ziyade eğitim alan ekiplerin koordinasyonu çok iyi oldu. Hava ve kara koordinasyonu burada çok iyi oldu.

Haberin Devamı

Olağanüstü bir koordinasyon ortaya koydular. Şu anda Sayın Bakanımızın dediği gibi 1 bölge var. En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Biz onun oluşturacağı sonuçlarla ilgili tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bu bölgeye gelip de buranın hassasiyetini yaşamayıp, bir söz söyleyip de boş takıldı olsun ne olursa olsun diyenler var. Bizim zihnimizi en çok meşgul eden budur.

 TBMM altında bulunan bir milletvekiline ulu orta yalan söylemek yakışmaz, Genel Başkanı'nın sözcülüğünü yapan birine hiç yakışmaz. Allah'tan korkun, kuldan utanın. Hukukun kendine ait yalana dair bir yaptırımı var ama biz Müslüman bir milletiz. Yalanı dinimiz çerçevelendirmiş ve bu konuda, gıybet konusunda, insan eti yemeye kadar bir derecelendirme ortaya koymuş. Ayıptır, günahtır, yazıktır. Onları Allah'a havale ediyoruz ve biz işimize bakıyoruz.

Haberin Devamı

Bu ormanların sahibi doğadır. Bu ormanların sahibi kimse kusura bakmasın arabasını alıp bu ormanda piknik yapayım diyen kişilerin değildir. Eline içkisini alıp, kendisini kaybedip buranın yakılmasına vesile olan kişilerin değildir. Allah rızası için piknik alanları var. Bu yasaklamalarımız hala devam ediyor. Piknik alanlarında bu yapılabilir. Bir kişi ormana girmiş ve yangını başlatmış. Mesele hem kamusal mesele hem de dünyanın ilgilendiği bir mesele haline gelmiş. Zannediyorum savcılığa sevk edilecek, mahkeme karar verecek. Bu işlerden canı yanan birisi olarak söylüyorum orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. İdam konusu çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılığı söz konusudur. Evet ağza hoş gelmiyor ama bu kadar sorumsuzluğunun da güçlü bir cezası olması gerekir.

ORMAN YANGINININ ZANLISI ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Salı günü başlayan orman yangında bir kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan zanlı S.A. Jandarmadaki işlemlerinin ardından Marmaris Adliyesine sevk edildi.

Haberin Devamı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, orman yangının başladığı Küfre Koyu'nda, yanında 2 benzin bidonuyla yakalanıp gözaltına alınan ve sorgusunda ormanı yaktığını itiraf eden S.A. (34),sevkedildiği adliye de tutuklandı.

Marmaris yangınında 3'üncü gün Muğla'nın Marmaris ilçesinde farklı noktalarda devam eden orman yangınıyla mücadelede 3'üncü güne girildi. Alevler rüzgarın etkisiyle Marmaris güzergahına doğru ilerlemeye başladı. Yangının duman ve külleri Marmaris ilçe merkezine ulaştı. Meteorolojik verilere göre bugün öğleden sonra rüzgarın etkisi 3 günün en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı.

METEOROLOJİ HAVA DURUMU RAPORUNU AÇIKLADI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre bugün Güney Ege'de rüzgarın batı ve kuzeyden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Marmaris'te bugün en düşük hava sıcaklığı 24 derece, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacak. Nem oranı ise en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olarak tahmin ediliyor.

 

 ANKARA İTFAİYESİ MARMARİS'E HAREKET ETTİ

Marmaris'te devam eden orman yangınına karşı mücadelede bir destekte Ankara'dan geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "14 araç ve 32 mesai arkadaşımızdan oluşan ekibimiz yangına müdahale için Marmaris'e doğru yola çıktı. Ekiplerimiz sahada, bizler de dualarımızla yanındayız" dedi.

AZERBAYCAN'DAN DESTEK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda Türkiye’deki orman yangınlarının şiddetlenmesinin önlenmesi ve söndürülmesine yardım amacıyla yola çıkan BE-200 CS amfibi uçağı 11 kişilik ekiple Muğla’nın Dalaman Havalimanı'na akşam saatlerinde iniş yaptı.

BAKAN YANIK: BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN 200 BİN TL AKTARDIK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yangınla mücadelede Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi paylaşarak, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 200 bin TL aktardık" dedi. Bakan Yanık, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Muğla Marmaris’te devam eden orman yangınına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. 34 uzman personelimiz afetten etkilenen 131 kişiye psikososyal destek verdi. Yangınla mücadele eden ekiplerin anlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hazır giyim malzemelerinin dağıtımına AFAD iş birliğinde başladık. Süreci yakından takip ederek vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kaydetti. 

 AFAD'DAN KORKUTAN RÜZGAR AÇIKLAMASI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangını 3. gününde de devam ederken AFAD'dan son dakika uyarı geldi. Bölge için öğleden sonraya dikkat çekilirken şiddetli rüzgar konusunda vatandaşlara tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır." denildi.